Vunene kreacije koje vas izdvajaju iz mase

Foto: privatna arhiva

Iako je po struci profesorka srpskog jezika i književnosti, Renata Šikanjić Novaković iz Prijedora svoju kreativnost i maštu ispoljava kroz dizajniranje i izradu odjeće od vune. Svoj brend predstavila je imenom VunenaR.

Isprva je stvarala isključivo za lične potrebe, a nije ni slutila da će godinama kasnije to postati njena svakodnevnica. U onome što joj je već postao posao, ona svakodnevno uživa i naglašava kako joj je teško zamisliti dan bez toga.

Izradom odjeće se bavim 26 godina. U to vrijeme nisam bila svjesna koliko toga mogu da naučim i savladam vremenom, niti sam imala ambiciju kao što je građenje brenda. Kasnije mi se javila ideja da svoje radove predstavim i ljudima koje ne poznajem lično. Od tada pa do danas prošlo je desetak godina“, kaže Renata. 

VunenaR odjevni predmeti nastaju pletenjem, heklanjem i vezom. (Foto: privatna arhiva)

U njenoj ponudi mogu se pronaći sve vrste odjevnih predmeta. Ipak, priznaje nam da su joj za izradu najdraže haljine, suknje i džemperi. „Prirodno mi se nameće izrada izazovnijih komada odjeće, onih koji mogu da imaju uzbudljiviji život u modnom smislu“, pojašnjava Renata.

Tehnike kojom nastaju ovi fantastični komadi su pletenje, heklanje i vez. Dodaje kako trenutno usavršava šivenje s nadom da će što prije svoju ponudu moći proširiti i na tkanine. Njeni proizvodi su specifični pošto se materijal od kojih se prave – vuna – ne koristi često za odjevne predmete. Takođe, specifičan i neobičan stil i motivi su ono što njene kreacije izdvaja u masi. Ipak, kako Renata kaže, svaki proizvod pronađe svog kupca. 

Do motiva na odjeći dolazi trenutnim nabojem inspiracije i ideja. Najčešće su to oči, priroda i likovi. „Trenutno radim na jednoj haljini kojoj je dominantni motiv lik žene čiju kosu predstavlja drvo. Često se desi da više motiva čini jednu cjelinu ili jedan potpuno novi motiv. Nemam logično objašnjenje za to, prosto mi se samo nametne“, pojašnjava Renata.

Najčešći motivi na odjevnim predmetima su oči, priroda i likovi. (Foto: privatna arhiva)

Ona pretežno stvara po svojim idejama, ali prihvata i prijedloge kupaca ukoliko im se energija i estetika poklope. Ističe kako svaki predmet zahtijeva svoje prosječno vrijeme izrade te dok joj za jednu kapu ponekad treba samo nekoliko dana, izrada komplikovanijih komada može da potraje i mjesecima. 

Posljednjih godinu dana zainteresovanost se smanjila, ali to pripisujem cijeloj situaciji s pandemijom koja je nepogodna na svim poljima“, priznaje Renata.

Dodaje i kako se nije pretjerano trudila oko promocije. Njen fokus je najviše bio usmjeren ka samoj izradi. Ipak, pokrenula je prodajni sajt (https://vunena.com/) pa se nada poboljšanju situacije ove godine prvenstveno zbog toga što će se od sada na sajtu nalaziti gotovi proizvodi.

Bojana je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Banja Luke. Trenutno studira na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci, odsjek matematika i informatika. Trenutno je zaposlena u turističkoj agenciji kao menadžer prodaje. Od hobija izdvaja glumu, kojom se bavi 10 godina. Nakon završene obuke iz novinarstva i foto–novinarstva, pisala je za portal eTrafika.

Vezani članci

Kako je mladom Banjalučaninu službenik turske aviokompanije pomogao da se vrati kući
Robert Dacešin nije mogao ni da sanja da će njegov povratak iz daleke Kube biti dramatičan. Da se vrati kući pomogao mu je uposlenik turske aviokompanije, a dolazak u prelijepu i egzotičnu Havanu nije ni izbliza nagovještavao probleme na koje će naići na svom putovanju.
Nikola Čvoro: Radom izbrisati negativne stvari
U zemlji kakva je naša, gdje mladi ljudi ne prelaze u drugi dio grada u kom su rođeni jer su tome naučeni, Nikola je heroj.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu