Peta Škola za mlade u Srebrenici: lokalni narativi i globalni izazovi prevencije genocida i izgradnje mira

Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica organizuje petu Školu za mlade Srebrenica, na kojoj će učestvovati mladi iz različitih država svijeta i Bosne i Hercegovine, od 7. do 12. jula 2024., u sklopu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Škola za mlade Srebrenica je jednonedeljni obrazovni događaj koji se organizuje svakog jula od 2020. godine u Memorijalnom centru Srebrenica za omladinske aktiviste, umjetnike i studente (od 18 do 30 godina) iz zemalja Zapadnog Balkana i svijeta. Uključivanjem mladih u niz aktivnosti, seminara i treninga, škola ima za cilj doprinijeti učenju i kritičkom razmišljanju o temama suočavanja s prošlošću, tranzicijske pravde i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola predstavlja inovativni program za diskusiju o prevenciji nasilja, memorijalizaciji nasilne prošlosti i izgradnju mira kroz izlaganje mladih lokalnim narativima kroz globalni objektiv i predavanja stručnjaka sa poznatih univerziteta kao što su Univerzitet u Stockholmu, Univerzitet Kolumbija, Univerzitet u Salzburgu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Novom Sadu, London College of Communication, RMIT University Melbourne i Manhattan College.

Lamija iz Mostara, prošlogodišnja učesnica Škole za mlade Srebrenica, iskazala je bitnost postojanja Škole jer osim znanja, ima priliku da upozna i nove ljude.

„Prijavila sam se prije svega jer sam smatrala da bih se kao Bosanka trebala educirati o ovim stvarima, iako imam 19 godina. Moj najveći dojam je da sam bila okružena ljudima koji dolaze iz različitih sredina i jednostavno sam bila jako inspirirana i na neki način motivirana od strane njih iako je bilo jako emocionalno iscrpljujuće svjedočiti određenim narativima“, kazala je Lamija.

Učesnici Škole imaju priliku da se upoznaju sa radom Memorijalnog centra Srebrenica, a i da se pridruže učesnicima Marša mira na nekoliko kilometara prije nego što stignu u Potočare.

Tokom trajanja Škole, učesnici su smješteni u „Kući susreta“ – Fondacija Kuća dobrih tonova i Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus, a imaju priliku posjetiti i prostorije „Kuće dobrih tonova“ koja ima za cilj da djeca i mladi u Srebrenici imaju pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Prema riječima generalnog menadžera Kuće dobrih tonova, Ismara Porića: ,,Nema boljeg mjesta od Srebrenice za osmišljavanje načina za izgradnju mira i učenje o ljudskim pravima i demokratiji. Srebrenica je prelijep grad sa bogatim prirodnim resursima i teškim historijskim teretom.ˮ

Učesnici ovogodišnje Škole imat će priliku da uče od lokalnih i svjetskih stručnjaka za izgradnju mira i prevenciju genocida, poput David Simona, direktora programa za studije genocida na Yale Univerzitetu, Melanie Cammett, direktorice Weatherhead centra za međunarodne poslove na Univerzitetu Harvard, Dine Abazovića, sociologa i profesora na Univerzitetu u Sarajevu, te Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica.

Prijave za petu Školu za mlade Srebrenica su otvorene od 20. maja do 20. juna 2024. godine. Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana škole, a troškove učešća (prevoz i smještaj) snosi organizator. Program škole je organizovan na engleskom jeziku.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave je 20. jun 2024. godine. Prijave će se razmatrati kako budu zaprimljene, a kandidati će se primati dok ne dostignemo maksimalan broj od 50 učesnika.

Vezani članci

Dvije škole pod jednim krovom: Suživot postao paralela postojanju
Započelo je kao privremena mjera, “dvije škole pod jednim krovom”, a postalo dugotrajan primjer sagregacije u Bosni i Hercegovini s dubokim implikacijama na dugoročni mir i suživot u zemlji. 
Čuvari kulture: Mostarski Židovi u borbi za očuvanje naslijeđa
Život Židova u Mostaru je danas sve, ali ne lagan. Malobrojni stanovnici grada na Neretvi koji pripadaju ovoj skupini ljudi se godinama trude da unaprijede svoj položaj u društvu i očuvaju bogato naslijeđe židovske kulture na ovim prostorima.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu