Pretty Woman Forum: Heroine iza društvenih mreža

Nina Grebo i Maida Horozović, adminke grupe. (Source: Azra Magazin)

Pretty Woman Forum predstavlja facebook grupu koja broji 47.826 članica iz cijele BiH, regiona, ali i ostatka svijeta. Prvobitni plan je bio da služi za razmjenu informacija, savjeta, iskustava, međutim, vremenom je postala servis za pomoć ljudima kojima je potrebna.

Riječ je o Forumu koji je za mnoge žene sastavni dio života, mjesto na kojem su počele pomagati jedna drugoj, činiti jedna za drugu ono što nikad nisu činile za nekog. Vremenom su dobre duše i vrijedne ruke počele mijenjati tuđe živote.

„Ideja za grupu ovakvog tipa kakva je danas došla je spontano iz grupe koju sam napravila za prodaju odjeće. Žene su same izrazile želju da se između sebe organizujemo i bar jednom mjesečno pomognemo jednu porodicu ili bolesno dijete. Budući da sam radila duži niz godina u humanitarnoj organizaciji, nekako sam preuzela brigu da sve bude transparentno i da se pomogne onima kojima baš treba”, kaže Nina Grebo majka tri djevojčice i administratorka Facebook grupe.

Glavni cilj grupe je da se pomogne onima na margini, bolesnim i nemoćnim.

„Meni srcu je najdraža akcija koja još uvijek traje, a to je pomoć sinu moje prijateljice, Marku, koji je obolio od retinoblastima, kancer oka. Žene s Foruma su pomogle da se izvrše dodatne pretrage te pokriju ogromni troškovi koju ova grozna bolest nosi”, kazala je Nina.

Jedna od mnogih humanitarnih akcija pokrenuta je i za šesnaestogodišnjakinju Nejru Hafizović. Nejri je dijagnosticiran tumor na mozgu te joj je hitno bila potrebna operacija i izmještaj u Tursku. Njen predračun za operaciju i kemoterapije iznosio je 37.500 eura. Operacija zbog kompleksne bolesti nije mogla čekati, a novac se morao uplatiti u roku od mjesec dana.

Nakon nekoliko dana od prve objave, pronađen je donator koji je odlučio pokriti troškove Nejrinog liječenja.

„Ona je sada u Turskoj gdje čeka operaciju i svaki dan se javlja. Ima super njegu i predviđaju 100% oporavak. S neizvješnošću očekujem njen povratak u Bosnu”, kaže Nejra ogolj, budući politolog, kreativac, humanista i administaratorka Faceboog grupe.

Članice Foruma osim svakodnevnih pojedinačnih posjeta su skupljale humanitarnu pomoć i za ustanove Psihijatrijske bolnice Jagomir, Roditeljske kuće, Zavoda Mjedenica i druge.

Izvor: https://www.facebook.com/groups/prettywomanforum/

„U Psihijatrijskoj bolnici Jagomir smo pomogle 22 pacijentice koje su dobile paket higijenskih potrepština, kafe, slatkiša, knjiga. Za to je se odazvalo oko 70 žena s Foruma. Na kraju smo dobile i zahvalnice, ruže i nekoliko primjeraka ručnih radova iz njihove radionice.”, prisjeća se Grebo.

Forum je dokazao da se sve članice, čiji broj konstantno raste, odlično razumiju. Razumiju probleme, brige i teškoće drugih. Razumiju da će njihov zajednički doprinos pomoći nekome i promijeniti mu život nabolje, te na tome svakodnevno rade, pokazuju svoju solidarnost i ljudskost.

„Ne bih zanemarila ni druge aspekte Foruma, a to je da su neke žene uspjele razviti mali biznis kroz veze i savjete koje su dobile od drugih članica grupe. Neke su stekle trajne prijatelje. Sve u svemu jedna pozitivna priča. Povremeno dođe do zasićenja jer je ogroman broj žena koji vas zasipaju velikom količinom često suvišnih informacija. Međutim Forum ne čine pojedinci ili administratorke, već žene koje su uvijek spremne pomoći“, zaključila je Grebo.


Ova publikacija odabrana je kao dio omladinskog takmičenja Srđan Aleksić. U pitanju je regionalno takmičenje koje animira mlade da se aktivno angažuju u svojim lokalnim zajednicama i pronađu, dokumentuju i podijele priče o moralnoj hrabrosti, međuetničkoj suradnji i pozitivnoj društvenoj promjeni. Ovo takmičenje dio je nagrađivanog programa „Obični Heroji“ Centra za postkonfliktna istraživanja čiji je primarni cilj korištenje međunarodnih priča o spasiocima i moralnoj hrabrosti da promoviše međuetničko razumijevanje i mir među građanima Zapadnog Balkana.

Realizacija programa za omladinske dopisnike Balkan Diskursa je omogućena kroz sredstva fondacije Robert Bosch i Nacionalnog fonda za demokratiju.

Azra je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Brčkog. Studira komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Zainteresovana za ženski i omladinski aktivizam.

Vezani članci

Žensko poduzetništvo: korak ka rodnoj jednakosti
Njih tri pokazuju snagu želje i sjajnu poslovnu inicijativu. Erna Šošević, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Bizbook.ba, Samra Bešlija-Ašćerić, doktorica dentalne medicine, te Ajla Aljić, osnivačica brenda DoolZee, vlasnice su uspješnih biznisa koji su primjer stabilnog ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini.
Oni koji trebaju pomoć ne trebaju se stidjeti da je traže
Za osam godina, koliko postoji, humanitarno udruženje Pomozi.ba, osiguralo je različite vrste pomoći za oko 700 hiljada ljudi. Prikupljaju novac za liječenju teško oboljelih, pomažu u stambenom zbrinjavanju onih koji se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, obezbjeđuju hranu i druge materijalne potrepštine svim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu