Oni koji trebaju pomoć ne trebaju se stidjeti da je traže

Elvir Karalić, osnivač Pomozi.ba (foto: Armin Durgut)

Za osam godina, koliko postoji, humanitarno udruženje Pomozi.ba, osiguralo je različite vrste pomoći za oko 700 hiljada ljudi. Prikupljaju novac za liječenju teško oboljelih, pomažu u stambenom zbrinjavanju onih koji se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, obezbjeđuju hranu i druge materijalne potrepštine svim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Zbog svog humanitarnog rada i izuzetnog doprinosa bosanskohercegovačkom društvu, udruženje Pomozi.ba ovogodišnji je dobitnik priznanja ,,Obični heroji”, u kategoriji Bosna i Hercegovina koje dodjeljuje Centar za postkonfliktna istraživanja.

,,Ovakva priznanja su pokazatelj da smo na dobrom putu i da kvalitetno ispunjavamo našu misiju. Daju nam poticaj da nastavimo dalje da se bavimo humanitarnim radom i da kroz nove projekte i akcije pomognemo još većem broju ugroženih ljudi”, ističe Maja Arslanagić, PR udruženja Pomozi.ba.

Humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini igraju značajnu ulogu u pomoći socijalno ugroženim osobama, a od vlasti u BIH imaju samo simboličnu podršku u radu.

,,Zato moramo naglasiti da imamo veliku podršku pojedinih kompanija koje nam redovno doniraju prehrambene, higijenske i druge proizvode, te uplaćuju novčane donacije i na taj način nam u velikoj mjeri olakšavaju rad”, dodaje Arslanagić.

Udruženje Pomozi.ba ima mnogo aktivnosti, ali su posebno ponosni na dugogodišnje projekte ,,Obrok za sve” i ,,Užina za đaka”. Prošle godine u Travniku su otvorili ,,Restoran dobre volje” u kojem socijalno ugroženi građani i građanke mogu besplatno dobiti obrok.

,,Kroz projekat Obrok za sve svakodnevno se pripremi oko 1000 obroka. Hrana se isporučuje osobama koje iz različitih razloga nisu u mogućnosti obezbijediti sebi niti jedan obrok dnevno”, ističe Maja Arslanagić.

Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posebno u ruralnim predjelima, udruženje radi na projektu ,,Užina za đaka“, kroz koji se osiguravaju užine za djecu koji su u stanju socijalne potrebe, odnosno čiji roditelji nisu u mogućnosti da izdvoje novac kako bi njihovi mališani dobili školski obrok.

,,Trenutno osiguravamo užine za nešto više od 1.500 djece na dnevnom nivou.”, navodi Arslanagić.

U sklopu udruženja pokrenuta je i ,,Radnja dobre volje”, gdje građani i građanke mogu donirati garderobu, obuću, nakit i slične proizvode, koji se kasnije prodaju po simboličnim cijenama. Radnja je otvorena svake subote od 10:00 do 18:00 sati i nalazi se u Sarajevu na adresi Dr. Fetaha Bećirbegovića 8. Sav prihod od prodaje koristi se za realizaciju humanitarnih aktivnosti udruženja.

Za svoj humanitarni rad i izuzetni doprinos bosanskohercegovačkom društvu, udruženje Pomozi.ba je dobitnik priznanja ,,Obični heroji”. Nagradnu plaketu je za ovu priliku posebno dizajnirao i donirao Senad Šabović, Fondacija ,,Stećak''. (foto: Armin Durgut)
Za svoj humanitarni rad i izuzetni doprinos bosanskohercegovačkom društvu, udruženje Pomozi.ba je dobitnik priznanja ,,Obični heroji”. Nagradnu plaketu je za ovu priliku posebno dizajnirao i donirao Senad Šabović, Fondacija ,,Stećak”. (foto: Armin Durgut)

Od novembra 2018. godine udruženje Pomozi.ba ima potpisan memorandum o saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), kao zvaničnom organizacijom Ujedinjenih naroda koja se bavi problematikom migranata i izbjeglica.

,,Obavezali smo se da ćemo osiguravati tri obroka dnevno za migrante smještene u migrantskom centru Ušivak u Hadžićima. Također, trenutno osiguravamo i tri obroka dnevno za migrante smještene u novom prihvatnom centru Blažuj. Pored toga, migrantima pomažemo kroz donacije odjeće, obuće i drugih potrebnih stvari”, navodi Arslanagić.

Zakupili su i motel u Tuzli kako bi smjestili migrante i izbjeglice. Motel nije zamišljen da bude kamp, već privremeno sklonište koje bi olakšalo put ljudima u tranzitu. Trenutno je u njemu smješteno oko 50 migranata, a prioritet imaju osobe sa zdravstvenim problemima. Tokom boravka, korisnicima je omogućeno da prespavaju, istuširaju se, pojedu obrok i zadrže se po nekoliko dana.

U Pomozi.ba ističu kako je balans između emocija i razuma veoma bitan u humanitarnom radu, a recept za uspjeh je istinska želja njihovih uposlenika i volontera da rade ovaj posao.

,,Oni kojima je potrebna pomoć ne trebaju se stidjeti tražiti podršku, jer svi možemo doći u tu situaciju. Upravo iz tog razloga bitno je da ne okrećemo glavu kada vidimo da je neko u teškoj životnoj situaciji i da bismo mu mogli na bilo koji način pomoći”, zaključuje Maja Arslanagić.

__________________________________________________________________________________

Svako ko želi da bude dio humanitarnih akcija koje sprovodi udruženje Pomozi.ba, može pomoći volonterskim radom, te donacijom materijalnih potrepština, prehrambenih i higijenskih proizvoda, te odjeće, obuće, igrački i slično. Više informacija o načinu doniranja i aktuelnim projektima možete pronaći na službenoj Facebook stranici udruženja, kao i na internetskoj stranici Pomozi.ba.

Mirnes Bakija je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Sarajeva. Magistrirao je Komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Trenutno je novinar na Radiju Slobodna Evropa u sklopu Regional Reporting Fellowship programa. Teme o kojma najčešće izvještava su ljudska prava, marginalne skupine, te o pravima žena. Sarađivao je sa mnogim medijima i organizacijama civilnog društva u BiH, kao što su eTrafika, BIRN, Mediacentar, Tacno.net, Zamisli.ba i drugi. Urednik je i koordinator projekta i publikacije "Može i drugačije", te je bio jedan od članova dopisničkog tima na projektu "Love Tales". Dobitnik je tri novinarske nagrade, od čega su dvije o govoru mržnje prema marginalnim skupinama, te je osvojio nagradu na fotografskom konkursu MIR.

Vezani članci

Draga BiH: borba romske zajednice za opstanak u postratnom društvu
Da li biste rizikovali život da zaradite četiri marke? Mnogi Romi to rade svakodnevno. Ova opasna praksa je samo jedan pokazatelj višedimenzionalnog siromaštva sa kojim se suočava najveća manjinska grupa Bosne i Hercegovine (BiH). Ova fotografska priča pokazuje svakodnevne nedaće romske populacije u BiH.
Neobična sudbina bivšeg logoraša
“Čovjek mora biti sretan nakon svega što preživi, prihvatiti život ako nećeš da poludiš.”

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu