Oni koji trebaju pomoć ne trebaju se stidjeti da je traže

Elvir Karalić, osnivač Pomozi.ba (foto: Armin Durgut)

Za osam godina, koliko postoji, humanitarno udruženje Pomozi.ba, osiguralo je različite vrste pomoći za oko 700 hiljada ljudi. Prikupljaju novac za liječenju teško oboljelih, pomažu u stambenom zbrinjavanju onih koji se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, obezbjeđuju hranu i druge materijalne potrepštine svim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Zbog svog humanitarnog rada i izuzetnog doprinosa bosanskohercegovačkom društvu, udruženje Pomozi.ba ovogodišnji je dobitnik priznanja ,,Obični heroji”, u kategoriji Bosna i Hercegovina koje dodjeljuje Centar za postkonfliktna istraživanja.

,,Ovakva priznanja su pokazatelj da smo na dobrom putu i da kvalitetno ispunjavamo našu misiju. Daju nam poticaj da nastavimo dalje da se bavimo humanitarnim radom i da kroz nove projekte i akcije pomognemo još većem broju ugroženih ljudi”, ističe Maja Arslanagić, PR udruženja Pomozi.ba.

Humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini igraju značajnu ulogu u pomoći socijalno ugroženim osobama, a od vlasti u BIH imaju samo simboličnu podršku u radu.

,,Zato moramo naglasiti da imamo veliku podršku pojedinih kompanija koje nam redovno doniraju prehrambene, higijenske i druge proizvode, te uplaćuju novčane donacije i na taj način nam u velikoj mjeri olakšavaju rad”, dodaje Arslanagić.

Udruženje Pomozi.ba ima mnogo aktivnosti, ali su posebno ponosni na dugogodišnje projekte ,,Obrok za sve” i ,,Užina za đaka”. Prošle godine u Travniku su otvorili ,,Restoran dobre volje” u kojem socijalno ugroženi građani i građanke mogu besplatno dobiti obrok.

,,Kroz projekat Obrok za sve svakodnevno se pripremi oko 1000 obroka. Hrana se isporučuje osobama koje iz različitih razloga nisu u mogućnosti obezbijediti sebi niti jedan obrok dnevno”, ističe Maja Arslanagić.

Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posebno u ruralnim predjelima, udruženje radi na projektu ,,Užina za đaka“, kroz koji se osiguravaju užine za djecu koji su u stanju socijalne potrebe, odnosno čiji roditelji nisu u mogućnosti da izdvoje novac kako bi njihovi mališani dobili školski obrok.

,,Trenutno osiguravamo užine za nešto više od 1.500 djece na dnevnom nivou.”, navodi Arslanagić.

U sklopu udruženja pokrenuta je i ,,Radnja dobre volje”, gdje građani i građanke mogu donirati garderobu, obuću, nakit i slične proizvode, koji se kasnije prodaju po simboličnim cijenama. Radnja je otvorena svake subote od 10:00 do 18:00 sati i nalazi se u Sarajevu na adresi Dr. Fetaha Bećirbegovića 8. Sav prihod od prodaje koristi se za realizaciju humanitarnih aktivnosti udruženja.

Za svoj humanitarni rad i izuzetni doprinos bosanskohercegovačkom društvu, udruženje Pomozi.ba je dobitnik priznanja ,,Obični heroji”. Nagradnu plaketu je za ovu priliku posebno dizajnirao i donirao Senad Šabović, Fondacija ,,Stećak''. (foto: Armin Durgut)
Za svoj humanitarni rad i izuzetni doprinos bosanskohercegovačkom društvu, udruženje Pomozi.ba je dobitnik priznanja ,,Obični heroji”. Nagradnu plaketu je za ovu priliku posebno dizajnirao i donirao Senad Šabović, Fondacija ,,Stećak”. (foto: Armin Durgut)

Od novembra 2018. godine udruženje Pomozi.ba ima potpisan memorandum o saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), kao zvaničnom organizacijom Ujedinjenih naroda koja se bavi problematikom migranata i izbjeglica.

,,Obavezali smo se da ćemo osiguravati tri obroka dnevno za migrante smještene u migrantskom centru Ušivak u Hadžićima. Također, trenutno osiguravamo i tri obroka dnevno za migrante smještene u novom prihvatnom centru Blažuj. Pored toga, migrantima pomažemo kroz donacije odjeće, obuće i drugih potrebnih stvari”, navodi Arslanagić.

Zakupili su i motel u Tuzli kako bi smjestili migrante i izbjeglice. Motel nije zamišljen da bude kamp, već privremeno sklonište koje bi olakšalo put ljudima u tranzitu. Trenutno je u njemu smješteno oko 50 migranata, a prioritet imaju osobe sa zdravstvenim problemima. Tokom boravka, korisnicima je omogućeno da prespavaju, istuširaju se, pojedu obrok i zadrže se po nekoliko dana.

U Pomozi.ba ističu kako je balans između emocija i razuma veoma bitan u humanitarnom radu, a recept za uspjeh je istinska želja njihovih uposlenika i volontera da rade ovaj posao.

,,Oni kojima je potrebna pomoć ne trebaju se stidjeti tražiti podršku, jer svi možemo doći u tu situaciju. Upravo iz tog razloga bitno je da ne okrećemo glavu kada vidimo da je neko u teškoj životnoj situaciji i da bismo mu mogli na bilo koji način pomoći”, zaključuje Maja Arslanagić.

__________________________________________________________________________________

Svako ko želi da bude dio humanitarnih akcija koje sprovodi udruženje Pomozi.ba, može pomoći volonterskim radom, te donacijom materijalnih potrepština, prehrambenih i higijenskih proizvoda, te odjeće, obuće, igrački i slično. Više informacija o načinu doniranja i aktuelnim projektima možete pronaći na službenoj Facebook stranici udruženja, kao i na internetskoj stranici Pomozi.ba.

Mirnes Bakija

Mirnes Bakija je magistrirao Komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Svoju novinarsku karijeru započeo je kao pripravnik u press službi jedne sarajevske opštine, te je radio na nekoliko medijskih projekata.

Vezani članci

Zagrljeni brdima: nada i očaj u Sarajevu
Opsada Sarajeva je trajala 44 mjeseca. Tokom 1425 dana Sarajlije su prvo bili pod okupacijom Jugoslovenske Narodne Armije, a zatim Armije Republike Srpske. Nezavisnost je imala svoju cijenu u najdužoj opsadi glavnog grada u historiji modernog ratovanja.
Medijska slika u BiH: neodrživost i djelimična sloboda
"Novinari u oba entiteta su i dalje podložni prijetnjama i govoru mržnje, a nekolicina novinara je napustila zemlju zbog straha za svoju sigurnost."

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu