Pozorište mladih Tuzla: „Ne ja u pozorištu, nego pozorište u meni“

Foto: privatna arhiva

Mirza Mujagić je 26-godišnji glumac iz Lukavca koji put do pozornice nije započeo na tipičan način, ali impresivni repertoar i rad proteklih godina u Pozorištu mladih Tuzla i Narodnom pozorištu Tuzla, pod naslovima “Pat”, “Druže, moja žena si ti!”, “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” i mnogi drugi, pokazuju da je jako dobro što se sudbina s njim poigrala.

Mujagić nije maštao da bude glumac. Pri izboru fakultetskog obrazovanja razmišljao je o rudarskom fakultetu, ali presudilo je znanje koje je dobio kroz Dramski studio Pozorišta mladih Tuzla, 2016. godine, kada je spoznao sve što čini pozorište. Ta spoznaja mu je bila presudna prilikom odluke deset dana prije isteka roka da se prijavi na prijemni ispit na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Položio je prijemni i postao student na Odsjeku za glumu. 

Tokom obrazovanja, Mujagiću je od neprocjenjive važnosti bila praksa i rad u Narodnom pozorištu Tuzla. „Velika sreća za mene i moje kolege bio je angažman u Narodnom pozorištu Tuzla još dok smo bili na trećoj godini. To je bio iskorak u karijeri i životu. Ti početni koraci se ne zaboravljaju i ostanu urezani. Bili su to momenti gdje sam se osjećao kako se isplaćuje ono što studiram, kako sazrijevam i kako sve u životu ima smisla“, objasnio je Mujagić svoje početke. 

Mirza Mujagić nije samo glumac, nego i zagovaratelj umjetnosti za mlade. (Foto: privatna arhiva)

Danas, Mujagić je aktivni član Pozorišta mladih Tuzle, gdje zajedno s mladima radi na promociji i razvoju pozorišne umjetnosti te svojim predanim radom podiže generacije koje će jednog dana sijati na bosansko-hercegovačkim scenama, ali i šire.  

Mujagić nije samo glumac nego i zagovornik umjetnosti za mlade. Kroz mentorstvo i inspiriranje mladih talenata, odslikava se njegova edukativna uloga i podrška mladim članovima Pozorišta mladih. Uvjeren je da je umjetnost ključna za razvoj kreativnosti, samopouzdanja i izražavanja zbog čega u Pozorištu mladih Tuzla nastoji stvoriti siguran i poticajan prostor za mlade kako bi se mogli izraziti i razvijati svoje talente. Strast prema radu vidljiva je i u interakciji prema mladima, koje inspiriše da sanjare i teže umjetničkom izražavanju. 

Svojim entuzijazmom i posvećenošću dokazuje da umjetnost ima moć oblikovati budućnost mladih i ostaviti dubok i trajan utisak na društvo. 

Pozorište mladih Tuzla sa misijom podizanja kulturne svijesti i odgoja svih uzrasta pozorišne publike, okuplja djecu, mlade i odrasle, različitih profila. Pozivajući sve mlade koji dijele strast prema glumi da se pridruže ovom inspirirajućem putovanju, Mujagić poručuje: „Savjetujem da rade iskreno sa mnogo ljubavi i neka zapamte – Ne ja u pozorištu, nego pozorište u meni“. 

Osoba koja je najviše doprinijela stvaranju udruženja Pozorišta mladih Tuzla je Adnan Mujkić, koji je istaknuo da ovo udruženje predstavlja iznimno važan korak u razvoju kulturne scene u Tuzli. 

Članovi Pozorišta mladih Tuzla (Foto: privatna arhiva)

„Naša strast prema umjetnosti i pozorištu inspirirala nas je da se udružimo i stvorimo ovu organizaciju kako bismo promovirali umjetnički izraz i edukaciju kroz pozorište“, kazao je Mujkić, istaknuvši da glavna svrha rada nije samo izvođenje predstava već i podizanje svijesti o važnosti kulture i umjetnosti u našem društvu. 

Sa željom da obrazuju različite generacije o bogatstvu pozorišta i njegove sposobnosti da oblikuje društvo, naveo je da njihova vizija uključuje i promociju dramskog odgoja kao ključnog faktora u razvoju kritičkog razmišljanja i kreativnosti kod mladih ljudi.  

„Ono što nas čini posebnim jest raznolikost naših članova. Naša zajednica uključuje ljude svih uzrasta i profila, što nam omogućava da stvorimo dinamično okruženje za umjetnički razvoj. Radimo zajedno kako bismo ojačali pojedince i pripremili ih za izazove svakodnevnog života, potičući ih da razmišljaju o moralnim dilemama i pronalaze kreativna rješenja“, pojasnio je Mujkić. 

Zajedno sa kolegama naglasio je da rade na promociji i profesionalizaciji pozorišne umjetnosti. 

„Naše udruženje nije samo mjesto za stvaranje umjetnosti već i za izgradnju zajednice umjetnika koji dijele strast prema pozorištu i umjetnosti. Naša otvorenost prema različitim motivima i životnim pričama čini ovu organizaciju inspirirajućim mjestom za sve koji žele razvijati svoj kreativni potencijal i rasti kao pojedinci“, dodao je Mujkić. 

Udruženje Pozorište mladih Tuzle je kulturna inicijativa, registrirana od udruženja „Mladi Tuzle“ i grupe studenata glume i produkcije sa Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Misija Pozorišta mladih obuhvaća razvoj i održivost obrazovnih i edukacijskih programa, produkciju kulturno-umjetničkih projekata, profesionalizaciju pozorišne umjetnosti, te promociju filmske, televizijske, multimedijalne i audio vizuelne umjetnosti. Glavni cilj rada Pozorišta mladih Tuzle je podizanje kulturne svijesti i obrazovanje različitih uzrasta publike o pozorištu. 

Ako želite postati članovi Pozorišta mladih Tuzla, možete se javiti na +38761365600 ili putem profila na društvenim mrežama – Pozorište mladih Tuzle Tuzla na Facebook-u i @mladituzle na Instagramu.

Selmir Smajić je obučeni Balkan Diskurs dopisnik iz Lukavca.Student je druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a iza sebe ima nekoliko značajnih godina iskustva u nevladinom sektoru. Prepoznatljiv je po svojoj pozitivnoj energiji, samopouzdanju i čvrstim prijateljstvima. Sebe opisuje kao altruističnu i asertivnu osobu, i vodi se Siltanenovim citatom: "Ljudi koji su dovoljno ludi da misle da mogu da promijene svijet, zapravo su oni i koji mogu to da urade". Svoju budućnost isključivo vidi u zajedništvu i rodnoj Bosni i Hercegovini. Teme koje možemo da očekujemo od Selmira jesu priče bazirane na pozitivnim promjenama koje mladi pokreću u svojim zajednicama, neophodni humanitarni rad, a kao jedan od mladih, nastaviće da se trudi i u budućnosti da utiče na svoje vršnjake za promjene koje će donijeti bolje sutra za sve nas.

Vezani članci

Humano i sistemski rješavati probleme pasa lutalica
Problemi pasa lutalica u Bosni i Hercegovini (BiH), iako je situacija bolja nego ranijih godina, trebaju biti riješeni sistemski i humano u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Da bi to bilo moguće, neophodno je osigurati resurse jer najčešće sredstva kojima raspolažu lokalne organizacije su nedovoljna.
Kirsten Johnson: Osoba iza kamere
Cameraperson autorice Kirsten Johnson predstavlja lični osvrt na njena iskustva snimanja dokumentarnih filmova širom svijeta. Film vodi publiku na putovanje kroz osjećanja, dileme, radosti i brige koje prate filmskog stvaraoca od trenutka kada prvi put počne snimati.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu