ON.design: Beton kao dekorativni materijal

Izvor: On.design

Mlada arhitektica iz Sarajeva Emina Arapčić već duže vrijeme eksperimentiše i radi s betonom. Iz tog hobija nastao je 2016. godine ,,ON.design“ kao projekat kojim je pokušala da objedini i predstavi svoje ideje i rad s betonom široj publici.

Ova mlada djevojka izrađuje dekorativne predmete od betona kao što su saksije, lampe, nakit i privjesci za ključeve. Među mnoštvom predivnih proizvoda teško je izdvojiti favorit. „Betonske saksije najrazličitijih oblika su moje miljenice među proizvodima. Istina, one su u svom procesu dizajniranja i izrade najzahtjevnije. Veličine im variraju od najmanjih, koje su namijenjene za mini kaktuse i sukulente, srednjih veličina, pa do veličina po želji kupca”, ističe Emina. 

Emina Arapčić bavi se radom s betonom već šest godina. (Foto: Armin Durgut)

Osim što je pratila svoje želje, ona je osluškivala i želje svojih kupaca i otkrila nam koji je njihov favorit. „Kada su u pitanju kupci, i oni su naravno otkrili ono što im se najviše dopada, i iako to često varira, nakit i male saksije uglavnom su najprodavaniji proizvodi“, povjerila je Emina.

Eminini radovi u sebi nose ljepotu, ali i kvalitet a najveći dokaz za to jeste što se za njene radove čulo sve do Berlina i Abu Dabija. Inostrane firme „One Piece Concept Store“ i „BerlinLinie“ prepoznale su kvalitet i originalnost njenih radova te su joj ponudili saradnju. Iako je beton veoma teško oblikovati, ona se uspješno nosi i s tim, pritom trudeći se da predmeti izgledaju lijepo.

„Beton kao materijal je veoma teško oblikovati. Ja za svoje proizvode uglavnom koristim kalupe koji su napravljeni od različitih materijala. Na početku sam koristila jednokratne, ali vremenom sam radila i razvijala višekratne kalupe, a isti daju bolje i preciznije finalne rezultate odljevka betona“, objasnila je Emina.

Za izradu proizvoda Emina koristi dosta alata, a bira ih u zavisnosti od toga o kom proizvodu je riječ. Najvažniji alati za jedan odljevak od betona svakako su, kako kaže, kalup, vibra stol, mašine za brušenje i finalno poliranje. Osim toga, koristi i dodatne alate i materijale za finalnu obradu.

Sam proces izrade ovih betonskih figura iziskuje 15 do 20 dana. (Izvor: On.design)

„Za koloritno nijansiranje betona eksperimentisala sam s akrilnim bojama. Sada u tu svrhu koristim oksidne pigmente za beton. U toku brušenja i poliranja odljevke premazujem smolama koje se koriste za zaštitu betona, čime postižem i posebne efekte u njihovoj finalnoj teksturi“, objašnjava Emina.

Sam proces rada i izrade predmeta od betona veoma je zahtjevan, i podrazumijeva smjesu betona, izlijevanje u kalupe, sušenje, nakon čega slijedi niz faza brušenja i poliranja. Dominantni oblici betonskih proizvoda su geometrijska tijela različitih dimenzija, odnosno volumena. Za neke oblike Emina je nabavila silikonske kalupe koji se koriste za rad s epoxi smolama. Takođe, da bi povećala paletu oblika i dimenzija betonskih proizvoda sama je izradila nekoliko tipova kalupa.

„Smjesa betona koju čine pijesak, granulirani kamen, cement te pigment nakon miješanja s vodom putem vibracionog stola implementira se u kalupe. Izliveni proizvodi se nakon 24 sata vade iz kalupa i ostavljaju da još sazrijevaju 5 do 10 dana, a nakon čega su spremni za brušenje i poliranje. Sam proces izrade proizvoda od betona je i vremenski zahtjevan, tako da za izradu jednog proizvoda treba u prosjeku 15-20 dana“, ispričala je Emina.

Iako težak za obradu te iako ga uglavnom svi povezuju s građevinarstvom, gradilištima i velikim miješalicama betona, Emina otkriva da je to samo jedna strana betona. Ovaj materijal se jako dugo koristi i u enterijerima te se jako dobro kombinuje s drugim materijalima. Osim toga, najveće prednosti su mu čvrstoća, ali i elegancija. 

Nakit i male saksije su najprodavaniji proizvodi. (Izvor: On.design)

„Dosta svojih proizvoda izrađujem od dva ili više materijala, tako beton često spajam s toplijim materijalima, kao što su pluto, drvo ili vunica. Pokušavam hladnom materijalu, kao što je beton, utisnuti dušu kroz teksturu i oblik dizajniranih proizvoda. Svaki novi proizvod je i novi izazov za mene“, izjavila je Emina.

Za kraj, Emina poručuje da najbolje priznanje jeste kada se nekome vaš rad svidi i kada ga poželi imati. Takođe, željela bi da ohrabri svakoga da radi ono što voli jer to se na kraju osjeti i u finalnom proizvodu.

Danica je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Banja Luke. Trenutno studira na Prirodnomatematičkom fakultetu u Banja Luci. Danica je svestrana, prilagodljiva, otvorenih vidika i uvijek spremna za nove izazove. U slobodno vrijeme se bavi kreativnim pisanjem, amaterskim fotografisanjem, te čitanjem knjiga. Jedno od njenih mnogobrojnih interesovanja takođe je novinarstvo, kojim se aktivno bavi dvije godine pišući za portal eTrafika.

Vezani članci

Vraćanje dostojanstva žrtvama: “850 žena za 850 žena”
Goli otok najčešće se spominje kao politički logor za muške zatvorenike, dok se o povijesti otoka kao ženskog logora malo zna.
Život je lijep kada nekoga iskreno voliš
Od kada su se upoznali prije tri godine pronašli su novi smisao u životu. Ljubav koju imaju jedno prema drugome daje im snagu, volju i vjeru u bolju budućnost. Arijana i Marko iz Jajca, osobe su s invaliditetom, ali to što su slijepi ne sputava ih u postavljanju životnih ciljeva, prema kojima hrabro i dostojanstveno koračaju.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu