POZIV ZA PRIJAVE: Škola za mlade Srebrenica

Ovog jula, u okviru programa obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje treće izdanje Škole za mlade Srebrenica.

Škola će okupiti 50 mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta da tokom osmodnevnog programa (5 – 13. jul) uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava. Tokom prva dva izdanja škole, govornici i predavači su bili Emir Suljagić, Sabina Čehajić-Clancy, Matthew Holliday, Denis Džidić, Marijana Toma, Nick Teunissen, Aida Šehović, Paul Lowe, Mehnaz Afridi, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiH, Ujedinjenih naroda u BiH, TRIAL u BiH, Balkanske istraživačke mreže, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Inicijative mladih za ljudska prava i mnogi drugi.

Škola je osmišljena za 50 studenata i istraživača iz cijelog svijeta (starosti između 18 i 30 godina) koji imaju interes za oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i prevencije masovnih zločina, a radni jezik škole je engleski. Troškove smještaja, prevoza (iz BiH i regiona Zapadnog Balkana), hrane i materijala za učesnike snose organizatori.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana škole. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave je 17. jun 2022. godine.

Vezani članci

Ispovjest: Pogled pun prezira
„Njegov pogled pun prezira, koji do tada bezbroj puta nisam tako shvatala, uvjeravao me je da bez mene ne može da živi. Ubjeđivao me je kako je to jedini način.“
Mine, opasnosti koje vrebaju svakodnevno
Još od kraja rata, mine u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavljaju veliki problem. Uprkos brojnim akcijama, u kojim se upozoravalo na neeksplodirana ubojita sredstva, u BiH je, prema posljednjim dostupnim podacima, u minskim nesrećama stradalo stotine osoba.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu