KUIKO KOIKU – Nesvakidašnji brend drvenih igračaka

Izvor: KUIKO KOIKU

Da se zatvaranjem jednih vrata otvaraju druga, supružnicima Eni Mulavdić i Ebrahimu Mohammadianu pokazao je njihov KUIKO KOIKU – novi brend igračaka koji su osnovali u Sarajevu početkom pandemije virusa COVID-19. Karakteristično ime brenda sastavljeno je od skraćenica riječi ,,kućice“ i ,,kockice“ (koji su bili njihovi prvi proizvodi) i veznika ,,i“ pa je tako nastalo – KUIKO KOIKU.

Ideju za proizvodnju igračaka KUIKO KOIKU ovi kreativci dobili su nakon što je zbog pandemije virusa COVID-19 obustavljen njihov primarni posao izrade nakita koji su izlagali u svjetskim galerijama.

Bili smo inspirisani djecom naših prijatelja i svom drugom djecom koju gledamo kako veliki dio svog vremena provode za računarima i prate sadržaj koji nije prikladan za njihov zdrav razvoj. Zbog toga je misija naših igračaka ponuditi djeci izbor da imaju mnogo sretnije djetinjstvo od onog koje im se trenutno nudi“, kaže Ena.

Igračke prave ručno, tako da je svaka igračka posebna na svoj način, kako zbog drveta i njegovih nejednakih tekstura, tako i zbog samog pristupa radu koji je odlikovan velikom posvećenošću. 

Igračke su veoma osjetljiv dizajnerski proizvod i kao takve traže dodatnu posvećenost istraživanju psihologije, sociologije i razvoja djeteta, vrstama igara i načinima na koje se djeca mogu igrati, kako bi se u konačnici sva ta znanja integrisala u dizajn igračke te doprinijela pozitivnom razvoju djece“, objašnjava Ena.

KUIKO KOIKU igračke izrađuju se u obliku kockica, kućica, auta, zvrkova i lutki. (Izvor: KUIKO KOIKU)

U zavisnosti od veličine, potreba djece i mogućnosti igranja, ove igračke su namijenjene djeci od šest mjeseci pa do predškolskog i ranog školskog uzrasta. Do sada u ponudi imaju kockice, kućice, lutke, auta i zvrkove. Veoma često se i djeca ranog tinejdžerskog uzrasta vrlo rado igraju lutkama, pišući kratke priče o različitim karakterima koje one posjeduju. Zvrkovi su, takođe, izašli iz granica djetinjstva pa ga mnogi koriste kao dobru i zdravu antistres terapiju na poslu ili kod kuće.

Dizajnerski proces igračaka počinjemo razmišljanjem i razmatranjem proizvoda koji želimo da napravimo. Nakon toga, biramo najkvalitetnije komade drveta od kojeg ćemo izraditi prethodno smišljen proizvod. Uglavnom su to bor, jela i bukva, a za samu izradu igračaka koristimo mašine poput tokarskog stroja i bušilica. Vještine koje su potrebne u ovom stadiju odgovaraju vještinama koje imaju majstori stolarskog zanata. Na samom kraju procesa dolazi poliranje i bojenje bojama koje su na bazi vode kako bi sve u potpunosti bilo prilagođeno djeci i njihovim potrebama. Igračke smatramo uspješno završenim tek kada vidimo širok osmijeh na licu naših kupaca“, govori Ena.

KUIKO KOIKU igračke su unikatne igračke izrađene od drveta, što im daje dodatnu vrijednost, prefarbane bojama koje nisu štetne za zdravlje djece, a zatim premazane završnim slojem od jestivog maslinovog ulja. S druge strane, KUIKO KOIKU je u potpunosti bosanskohercegovački brend jer se svi potrebni resursi nabavljaju unutar granica naše države. Takođe, kupovinom svake igračke podstiču sadnju drveća u BiH. Stoga su ove igračke jedinstvene na mnoge načine. 

Misija našeg brenda je postupati odgovorno prema zajednici, a posebno djeci te promovisati istinske vrijednosti. Sadnja jednog stabla je izuzetno jeftina, košta oko 1.50 KM, a koristi su višestruke i nadilaze državne granice i politike. Cijena sadnje jednog stabla je uračunata u cijenu svakog našeg proizvoda kao svojevrsni ‘porez na sadnju’. Sadnju drveća planiramo raditi dva puta godišnje, organizovano kao čas u prirodi s djecom koja će, sigurni smo, biti oduševljena i inspirisana ovom aktivnošću“, nastavlja Ena. 

Kupovinom KUIKO KOIKU igračaka podstiče se sadnja drveća. (Izvor: KUIKO KOIKU)

Svaka nova tura igračaka je potpuno drugačija u odnosu na prethodnu. Jednom urađen dizajn se ne ponavlja jer se KUIKO KOIKU tim ne bavi serijskom proizvodnjom. Kada kupite njihovu igračku, niko na svijetu neće imati istu. 

Pristup dizajnu KUIKO KOIKU igračaka je minimalistički, što je jako dobro za razvoj djeteta i njegove mašte. Naime, pretjeranim strukturisanjem igračaka, odnosno, potpunim definisanjem forme i namjene igračke, djeci se ostavlja veoma malo ili nikako prostora za maštu i smišljanje novih načina primjene igračke tokom svoje igre. Naše igračke su, prije svega, namijenjene slobodnoj, nestrukturisanoj igri, obzirom da su, nažalost, danas djeca većinom robovi različitih sistema koji im se nameću putem modernih tehnologija. Cilj proizvodnje ovih igračaka je promišljenom i odgovornom dizajnerskom praksom vratiti djeci njihovo djetinjstvo“, kaže Ena za kraj razgovora.

Nataša je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Banja Luke. Trenutno studira na Filološkom fakultetu, smjer njemački jezik i književnost. Tokom 3 godine radila je za portal eTrafika. Omiljeni hobiji su joj čitanje knjiga i putovanja.

Vezani članci

Velike Boli Traže Velike Duše
„Nakon dobročinstva u posljeratnom periodu, ljudi od nje nisu napravili heroja već osobu izopštenu iz društva. Najbolja moguća opcija bila je povratak u Jajce jer u Banja Luci, nakon što je pomogla Bajri za nju nije bilo mjesta. Ali ni povratak u Jajce nije bio spas već samo utjeha."
Pomoć ,,crvenih“ na ruti Nezuk-Potočari
ovogodišnjem pješačkom pohodu, protestnog naziva ,,Marš mira“, više hiljada učesnika prošlo je teško prohodne brdsko-planinske predjele, gusto pošumljene predjele s potocima, kao i određeni broj povratničkih naselja, od Nezuka (općina Sapna) do Potočara (općina Srebrenica) u znak sjećanja na ubijene u genocidu u julu 1995. godine.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu