Nesebični ljudi velikog srca

Foto: Ljiljana Baniček

Edukativni kulturni centar „IHTUS“ (EKC „IHTUS“) već 14 godina kroz volonterski i koordinatorski rad održava edukacije i druženje djece kroz radionice, kampove i sportske događaje, a ujedno pomažu i socijalno ugroženim porodicama, njih 130, s područja Banjaluke i Prijedora, kroz “Kumski projekat”, prema kojem svako dijete ima svog kuma koji mu finansijski pomaže.

Ljiljana Baniček, predsjednica EKC „IHTUS“ i koordinatorka socijalnih i ekonomskih projekata, pojasnila je da održavaju radionice, koje su prilagođene djeci a tematika je vezana za alkoholizam, narkomaniju, seksualno uznemiravanje, poštovanje prema roditeljima, odnose u porodici i tome slično. 

„Kad nam dođu timovi iz inostranstva obično organizujemo trodnevne kampove za učenje engleskog jezika i time im omogućavamo da na kreativan način pokušaju naučiti jezik. Da ne bi bilo samo učenje, imamo i sportske radionice, tako da djeca učestvuju u različitim sportovima od fudbala, američkog fudbala, floorball i tako dalje“, kazala je Baniček. 

Početkom svog djelovanja EKC „IHTUS“ je imao grupu iz inostranstva koji nisu govorili naš jezik pa su pozvali studente koji su pohađali kurs engleskog, organizovanog od EKC „IHTUS“, da pomognu s prevodom prilikom radionica u Javnoj ustanovi Dom za djecu i omladinu „Rade Vranješević“ u Banjaluci.

Studenti su željeli da nastave rad s djecom bez roditeljskog staranja i predložili su da djeci predaju engleski jezik. Nakon nekog perioda, shvatili su da to ne ide tako kako su zamislili i pedagogica u Domu im je predložila da organizuju takozvani “Klub čitalaca”. 

Učenje engleskog u EKC IHTUS (Foto: Ljiljana Baniček)

Uspomene za cijeli život

Belinda Čaplin, koordinatorica EKC „IHTUS“ za međunarodnu saradnju, pojasnila je da je 2010. godine nastao “Klub čitalaca”  u sklopu kojeg su djeca posjećivala Dječiju biblioteku u banjalučkom naselju Borik i održavala različite radionice za djecu u Domu. S obzirom da se biblioteka preselila 2019. godine, prestali su ići u biblioteku ali su nastavili organizovati radionice u Domu.

Nina Galić, Nada Lekić i Katarina Travar su dugogodišnje volonterke u EKC ,,IHTUS“. Zajedno s ostalim volonterima i kolegama iz inostranstva, učestvovale su na različitim radionicama i događajima. Iza sebe imaju bogato volontersko iskustvo, ali i, kako kažu, uspomene koje će pamtiti čitav život.

,,Jako mi je teško da izdvojim najdražu radionicu, jer je meni svaka bila draga na svoj način i u svakoj sam jednako uživala. Radovala sam se svakom odlasku u biblioteku, pozorište, svakom druženju na igralištu i izletu“, objasnila je Nada.

Nina ističe da je najbitnije od svih tih događaja upravo taj osmijeh koji oni izvlače na dječjim licima što izaziva ogroman osjećaj zadovoljstva. 

,,Kroz sve te događaje se sve više povezujemo sa djecom, a naravno i mi veliki smo djeca, pa se vratimo u djetinjstvo i zaigramo i zabavimo sa njima. Mene lično ispunjava kada znam da idem kod, kako ja volim reći, svoje djece, da se igramo i zabavljamo. Uljepša mi dan. Znači mi koliko i njima. Djeca to sve cijene i njima je uvijek potrebno dobro društvo“, navela je Nina.

Ona smatra da svako ko može treba da volontira jer „nema ljepše stvari nego kad znaš da možeš usrećiti nekoga“. 

Katarina preporučuje volontiranje u EKC ,,IHTUS-u“, zato što se stiče prilika da se upoznaju novi ljudi, druge kulture i šire se vidici. Takođe, kao dodatni razlog navodi da je ovaj rad upravo za one osobe koje vole rad s djecom.

Volonteri ističu da će ovo iskustvo biti uspomena za cijeli život. (Foto: Ljiljana Baniček)

,,Tokom svog volontiranja sam mnogo toga naučila i dobila sam bezbroj sjajnih prilika. Naravno, rad sa djecom nije lak, ali njihovi osmijesi i sreća su najveća nagrada za uložen trud“, smatra Katarina.

Finansijska pomoć kuma

Plan EKC „IHTUS“ je u narednom periodu jačanje volonterskog aktivizma te organizovanje mnogobrojnih projekata. Baniček je pozvala srednjoškolce i studente da se prijave jer će od druge polovine septembra početi novi program volontiranja prema kojem će volonteri imati priliku da dobiju i volonterske knjižice.

U saradnji sa Fida International, EKC ,,IHTUS“ pomaže 80 socijalno ugroženim porodicama u Banjaluci i 50 u Prijedoru kroz ,,Kumski projekat”. Baniček je pojasnila da svako dijete ima svog kuma koji im finansijski pomaže. 

EKC IHTUS kroz Kumski projekat pomaže socijalno ugroženim porodicama. (Foto: Ljiljana Baniček)

,,Oni se zaista brinu za tu djecu te im šalju razne pakete, pisma, te novac za odjeću, obuću, školovanje i slično. Takođe, djeca imaju direktan kontakt sa sponzorima, uz pomoć nas. Ne mogu se lično upoznati, ali im pišu pisma. Na taj način, znaju da imaju nekog u Finskoj ko misli na njih i želi im da završe školu“, kazala je Baniček.

Prije početka školske godine se, između ostalog, obavlja sastanak sa roditeljima i sa djecom. Nikada se ne kupuju stvari, koje EKC ,,IHTUS“ smatra neophodnim, već djeca kažu šta im treba od školskog pribora, odjeće, obuće i tako dalje. Ukoliko djeca žele ići na ekskurziju ili na izlet, to im se može obezbijediti. Takođe, u toku godine se organizuju božićne i vaskršnje priredbe, tako da djeca, te njihova braće i sestre dobijaju paketiće. Kroz čitavu godinu, porodicama se obezbjeđuju prehrambeni i higijenski paketi. 

Dunja Rujević je obučena Balkan Diskurs omladinska dopisnica iz Banje Luke. Završila je Srednju medicinsku školu. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u eTrafici gdje je radila kao novinar-volonter.

Vezani članci

Meyacota – moda koja pomjera stereotipne granice
Zaljubljenost u modu Sumeje Arifović datira još iz dječijih dana, kada je u vrtiću crtala odjeću i modele, a njeni radovi završavali u dječijim časopisima.
Slavljenje muzičke scene po uzoru na Kuću slavnih
Amerikanac Will Richard, crpeći inspiraciju iz Kuće slavnih muzičara, počeo je sa stvaranjem EX-Yugo Rock Centra (EYRC) u Sarajevu, kako bi odavali počast i slavili jugoslavenski rock and roll kao i današnju muzičku scenu u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu