Zajedno u trci za mir na mostarskom Rujištu

Izvor: trcimzamir.org

Pod simboličnim nazivom “Trčim za mir” 1. oktobra u Mostaru će biti održana traill trka na tri staze, dužine od pet, deset i 21 kilometar, a s ciljem doprinosa miru i s porukom da je moguće graditi mir sa svima u Bosni i Hercegovini. 

Pod simboličnim nazivom “Trčim za mir” 1. oktobra u Mostaru će biti održana traill trka na tri staze, dužine od pet, deset i 21 kilometar, a s ciljem doprinosa miru i s porukom da je moguće graditi mir sa svima u Bosni i Hercegovini. 

Organizatori traill utrke “Trčim za mir” su udruženje građana “Pomozimo djeci” iz Banje Luke, “Global Analitika” iz Sarajeva i “MASA” iz Mostara, koji već sarađuju u oblasti ljudskih prava i održivosti mira, zajedno s predstavnicima trkačke zajednice iz Bosne i Hercegovine.

Ella Ljubić, koordinatorica događaja je kazala da je riječ o mirovnoj aktivnosti jer mir predstavlja univerzalnu vrijednost. „Svi u Bosni i Hercegovini smo upoznati šta predstavlja rat i ratna stradanja. Logično je da više cijenimo mir i da bi svi trebali podržavati aktivnosti koje se odnose na održivost mira u Bosni i Hercegovini ali i u svijetu“, kazala je Ljubić. 

Ella Ljubić, koordinatorica događaja Trka za mir (Foto: privatna arhiva)

Značaj mira, prema riječima Ljubić, ogleda se i u tome da mladima prenesemo poruku da je moguće graditi mir i povjerenje sa svima u Bosni i Hercegovini, jer mir nema alternativu. 

U traill trci “Trčim za mir” trebalo bi učestvovati oko 160 učesnika iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih koji dolaze iz regiona, Evrope i svijeta. Trkačka staza, kako su pojasnili organizatori, prostire se u rejonu Rujišta, u podnožju planine Prenj, a obuhvata tri opštine: Istočni Mostar, Mostar i Konjic. Rujište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.050 metara, a posebno je po idiličnosti endemske vrste bora, poznata “munika” i izuzetno čistog zraka koji je idealan za sportiste ali i rekreativce i ostale posjetioce što ovu trku čini posebno privlačnom.

Učesnik “Trčim za mir” će biti Senad Dorić, koji iza sebe već ima sedam ili osam traill utrka, a za koje kaže da su bile uzbudljive i pružile mu lijepe uspomene. Kada je u pitanju trka “Trčim za mir”, Dorić je kazao da uvijek i svugdje trebamo težiti miru, htjeti mir, izabrati mir, zalagati se za mir i promovisati ga. 

Senad Dorić, učesnik Trke za mir (Foto: privatna arhiva)

„Smatram da su mir, povjerenje, dijalog i saradnja među svima u Bosni i Hercegovini preduvjet za napredak ove divne države. Ova trka to promoviše i potiče i zato smatram da je važno da je imamo u ponudi i kalendaru utrka u Bosni i Hercegovini“, pojasnio je Dorić. 

Osim važnosti mira, zdravog stila života, “Trčim za mir” ima i društvenu odgovornost prema zajednici na način da prilikom svake uplate kotizacije, koja iznosi 30, 35 i 40 maraka, dio sredstava direktno se uplaćuje Javnoj ustanovi Dječiji dom Mostar, koji obezbjeđuje njegu djece izvan vlastite porodice, skrb za mlade koje obuhvata privremeni smještaj te cjelodnevni boravak za djecu bez roditelja, djecu koji roditelji zanemaruju i slično. 

Muamer Zukanović je završio dodiplomski studij komunikologije na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” i stekao zvanje Bachelor komunikologije/smjer odnosi sa javnošću. Radio kao dopisnik Dnevnog avaza, scenarista i moderator mnogobrojnih manifestacija iz oblasti kulture i sporta, te kao PR menager. Dobitnik različitih priznanja za svoj rad.

Vezani članci

Stvarni Glas Novinarstva
Balkan Diskurs i Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) sa ponosom objavljuju početak novog istraživačkog projekta pod nazivom "Stvarni glas novinarstva". Projekat ima za cilj poboljšanje ukupnog položaja novinara i medijskih aktivista i sprječavanje daljeg pogoršanja i kršenja u oblasti slobode izražavanja u BiH, a implementiraće se u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) BiH i WARM Fondacijom Sarajevo.
Otvoren Festival mira ‘23: Mir, tolerancija i međuetnički dijalog
Iz 20 gradova Bosne i Hercegovini više od 40 mladih prisutvovalo je otvorenju drugog po redu Festivala mira'23 u Etno selu „Čardaci“ u Vitezu.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu