Organizacije mladih stvaraju kadar spreman za zaposlenje

Foto: Udruženje Most, privatna arhiva

Organizacije mladih kroz razne projekte koje uključuju sportske, zabavne, kulturne, ali i edukativne aktivnosti nastoje potaknuti volonterizam, ali i zapošljavanje mladih u lokalnim zajednicama.

Među tim organizacijama je Omladinski klub „Pod istim suncem“, kao i Udruženje „Most“ koje djeluju na području Jablanice i Gradiške, a zajednička im je brojnost volontera, članova i aktivista, kao i veliki broj aktivnosti koje rade. 

Haris Halilhodžić, predsjednik Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, kazao je da imaju veliki spektar aktivnosti i usluga koje su uglavnom vezane za djecu i mlade, od kojih su neke sportske, kulturne, zabavne, ali i edukativne.  

„Bitna stvar kojom se naša organizacija bavi jeste zagovaranje za rješenje pojedinih problema u zajednici, gdje spada i zapošljavanje mladih osoba. Mlade u aktivnosti uključujemo većinom kao korisnike pojedinih naših projekata“, kazao je Halilhodžić, naglasivši da imaju stalnu grupu volontera. 

Udruženje „Most“ ima za cilj promoviranje osobnog i profesionalnog razvoja, kao i sudjelovanje u zajednici kroz širok spektar programa i aktivnosti, a jedan od njihovih prioriteta je neformalno obrazovanje kroz pružanje besplatnih kurseva engleskog i talijanskog jezika. Najviše rade sa mladima u dobi od 15 do 30 godina starosti. 

Udruženje Most organizira radionice za pisanje biografije i strategije traženja posla, ali i tečajeve 3D tiskanja (Foto: Udruženje Most, privatna arhiva)

Arianna Previtera, aktivna članica i volonterica Udruženja „Most“ navela je da je u posljednje vrijeme dosta aktivnosti posvećeno poboljšanju stanja nezaposlenosti mladih na području Gradiške. Volonteri koji su često aktivni, dodala je, dobili su priliku povremenih plaćenih angažmana. 

Da bi potakli mlade, imaju i radionice za pisanje biografije i strategije traženja posla, ali i tečajeve 3D tiskanja. Uz to, često organizuju ekološke aktivnosti kako bi Gradišku održali čistom, a povezani su sa „Zelenom mrežom“, nacionalnom organizacijom posvećenom promovisanju ekoloških aktivnosti, borbi protiv klimatskih promjena i pružanju obrazovanja o očuvanju okoliša.  

Anastasija Katić, članica Udruženje „Most“ navela je i da organiziraju i kulturne aktivnosti u suradnji s lokalnim muzejom i bibliotekom. „Ove aktivnosti mogu uključivati radionice koje su osmišljene kako bi se promovisala lokalna istorija i baština, kao i pružanje prilika za članove zajednice da se povežu i uključe jedni s drugima“, dodala je Katić, naglasivši da Udruženje nudi raznolik spektar programa i aktivnosti koji su osmišljeni da zadovolje potrebe i interese njihove zajednice. 

Pozvala je mlade da se pridruže aktivnostima Udruženja i tako steknu vrijedno iskustvo u planiranju događaja i pomaganju zajednici.  

Prema podacima Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, nezaposlenih mladih sa područja Jablanice je približno 37 posto. Kao razlog, Halilhodžić iz Omladinskog fonda „Pod istim suncem“, pronalazi u nerazvijenoj privredi, ali i neefikasnosti politika i mjera koje se odnose na zapošljavanje mladih.

Omladinski klub Pod istim suncem u svojem programu ima i aktivnosti gdje zagovaraju zapošljavanje mladih. (Foto: Omladinski klub “Pod istim suncem” Jablanica, Facebook stranica)

„Nažalost uslijed ovakvog stanja mladi, koji bi trebali i sami da budu u BiH budući poslodavci, odlaze u uređene zemlje gdje traže rješenje ovoga problema. BiH polako postaje zemlja sa sve starijom radnom snagom i mladima koji ostaju ali koji nemaju inicijative za samozapošljavanje odnosno pokretanje vlastitih biznisa“, smatra Halilhodžić.

Kada su u pitanju mladi koji su bili uključeni u rad Udruženja „Most“, Katić je navela da su imali prilike i raditi za njih. 

,,Mnoge organizacije vrše projekte na temu zapošljivosti mladih i ostanku mladih u BiH. Održavanje edukacije i treninga koje se vrše naročito u ruralnijim predjelima su od visokog značaja za društvo. Već sad takvih inicijativa ima širom Bosne i Hercegovine. Broj bi mogao biti veći, ali nevladine organizacije već sad rade jako dobar posao po pitanju toga“, kazala je Katić.

Ono što predstavlja problem kada je u pitanju zapošljavanje mladih, kako navode u Udruženju „Most“, je nepostojanje kvalitetnih prilika na otvorenim radnim mjestima, minimalci, neplaćeni prekovremeni sati, kašnjenje plaća, loši odnosi u timu i radni vikendi, koje su samo neke od stvari koje trenutno tržište rada čini jako lošim u BiH.  

„Utvrđivanjem jasnijih zakona i poštovanje istih od strane kako državnog tako i privatnog sektora je ključ. Ako je radnik motivisan i zadovoljan, njegov rad je kvalitetniji i produktivniji. Tako da poslodavci bi trebali da obrate više pažnje ka zadovoljstvu njegovih radnika“, poručili su iz Udruženja „Most“. 

Halilhodžić rješenje nezaposlenosti vidi u unaprjeđenju obrazovanja i promjeni politika što podrazumijeva veće privlačenje investitora, pogodovanje domaćih poslodavaca u zapošljavanju mladih i podršci mladima da pokrenu vlastite biznise.

Ovaj članak dio je serije tekstova u okviru projekta #EmployMe Centra za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskursa. Cilj serijala je podići svijest o problemima s kojima se susreću mladi ljudi u oblasti obrazovanja i zapošljavanja u BiH te istaknuti neke dobre prakse u borbi s tim preprekama. Ovaj serijal dio je “Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” kojeg provodi Udruženje građana Nešto Više u saradnji s PRONI Centrom za omladinski razvoj, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

Kristina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Ljubuškog koja u svojem fokusu rada istražuje ljudska prava, postkonfliktno društvo i rodne stereotipe. Magistrirala je novinarstvo i informatiku/informatologiju na Sveučilištu u Mostaru. Surađuje s nevladinim organizacijama Oštra Nula, Forum ZFD i ONAuBIH. Članica je Udruženja “BH Novinari” i dobitnica njihove nagrade za najbolji studentski rad o radnim pravima novinara.

Vezani članci

Multimedijalno takmičenje MIR
Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo) da dostave kreativne multimedijalne sadržaje koji se bave temama vezanim za ideje mira, pomirenja i međukulturalnog razumjevanja u regionu Zapadnog Balkana.
Prednosti volontiranja za mlade u Bosni i Hercegovini
Iako u Bosni i Hercegovini nećete sresti veliki broj studenata koji volontiraju, upravo ovo iskustvo moglo bi studentima dati prednost, u zemlji koja pati od najveće stope nezaposlenosti u regiji.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu