Organizacije mladih stvaraju kadar spreman za zaposlenje

Foto: Udruženje Most, privatna arhiva

Organizacije mladih kroz razne projekte koje uključuju sportske, zabavne, kulturne, ali i edukativne aktivnosti nastoje potaknuti volonterizam, ali i zapošljavanje mladih u lokalnim zajednicama.

Među tim organizacijama je Omladinski klub „Pod istim suncem“, kao i Udruženje „Most“ koje djeluju na području Jablanice i Gradiške, a zajednička im je brojnost volontera, članova i aktivista, kao i veliki broj aktivnosti koje rade. 

Haris Halilhodžić, predsjednik Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, kazao je da imaju veliki spektar aktivnosti i usluga koje su uglavnom vezane za djecu i mlade, od kojih su neke sportske, kulturne, zabavne, ali i edukativne.  

„Bitna stvar kojom se naša organizacija bavi jeste zagovaranje za rješenje pojedinih problema u zajednici, gdje spada i zapošljavanje mladih osoba. Mlade u aktivnosti uključujemo većinom kao korisnike pojedinih naših projekata“, kazao je Halilhodžić, naglasivši da imaju stalnu grupu volontera. 

Udruženje „Most“ ima za cilj promoviranje osobnog i profesionalnog razvoja, kao i sudjelovanje u zajednici kroz širok spektar programa i aktivnosti, a jedan od njihovih prioriteta je neformalno obrazovanje kroz pružanje besplatnih kurseva engleskog i talijanskog jezika. Najviše rade sa mladima u dobi od 15 do 30 godina starosti. 

Udruženje Most organizira radionice za pisanje biografije i strategije traženja posla, ali i tečajeve 3D tiskanja (Foto: Udruženje Most, privatna arhiva)

Arianna Previtera, aktivna članica i volonterica Udruženja „Most“ navela je da je u posljednje vrijeme dosta aktivnosti posvećeno poboljšanju stanja nezaposlenosti mladih na području Gradiške. Volonteri koji su često aktivni, dodala je, dobili su priliku povremenih plaćenih angažmana. 

Da bi potakli mlade, imaju i radionice za pisanje biografije i strategije traženja posla, ali i tečajeve 3D tiskanja. Uz to, često organizuju ekološke aktivnosti kako bi Gradišku održali čistom, a povezani su sa „Zelenom mrežom“, nacionalnom organizacijom posvećenom promovisanju ekoloških aktivnosti, borbi protiv klimatskih promjena i pružanju obrazovanja o očuvanju okoliša.  

Anastasija Katić, članica Udruženje „Most“ navela je i da organiziraju i kulturne aktivnosti u suradnji s lokalnim muzejom i bibliotekom. „Ove aktivnosti mogu uključivati radionice koje su osmišljene kako bi se promovisala lokalna istorija i baština, kao i pružanje prilika za članove zajednice da se povežu i uključe jedni s drugima“, dodala je Katić, naglasivši da Udruženje nudi raznolik spektar programa i aktivnosti koji su osmišljeni da zadovolje potrebe i interese njihove zajednice. 

Pozvala je mlade da se pridruže aktivnostima Udruženja i tako steknu vrijedno iskustvo u planiranju događaja i pomaganju zajednici.  

Prema podacima Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, nezaposlenih mladih sa područja Jablanice je približno 37 posto. Kao razlog, Halilhodžić iz Omladinskog fonda „Pod istim suncem“, pronalazi u nerazvijenoj privredi, ali i neefikasnosti politika i mjera koje se odnose na zapošljavanje mladih.

Omladinski klub Pod istim suncem u svojem programu ima i aktivnosti gdje zagovaraju zapošljavanje mladih. (Foto: Omladinski klub “Pod istim suncem” Jablanica, Facebook stranica)

„Nažalost uslijed ovakvog stanja mladi, koji bi trebali i sami da budu u BiH budući poslodavci, odlaze u uređene zemlje gdje traže rješenje ovoga problema. BiH polako postaje zemlja sa sve starijom radnom snagom i mladima koji ostaju ali koji nemaju inicijative za samozapošljavanje odnosno pokretanje vlastitih biznisa“, smatra Halilhodžić.

Kada su u pitanju mladi koji su bili uključeni u rad Udruženja „Most“, Katić je navela da su imali prilike i raditi za njih. 

,,Mnoge organizacije vrše projekte na temu zapošljivosti mladih i ostanku mladih u BiH. Održavanje edukacije i treninga koje se vrše naročito u ruralnijim predjelima su od visokog značaja za društvo. Već sad takvih inicijativa ima širom Bosne i Hercegovine. Broj bi mogao biti veći, ali nevladine organizacije već sad rade jako dobar posao po pitanju toga“, kazala je Katić.

Ono što predstavlja problem kada je u pitanju zapošljavanje mladih, kako navode u Udruženju „Most“, je nepostojanje kvalitetnih prilika na otvorenim radnim mjestima, minimalci, neplaćeni prekovremeni sati, kašnjenje plaća, loši odnosi u timu i radni vikendi, koje su samo neke od stvari koje trenutno tržište rada čini jako lošim u BiH.  

„Utvrđivanjem jasnijih zakona i poštovanje istih od strane kako državnog tako i privatnog sektora je ključ. Ako je radnik motivisan i zadovoljan, njegov rad je kvalitetniji i produktivniji. Tako da poslodavci bi trebali da obrate više pažnje ka zadovoljstvu njegovih radnika“, poručili su iz Udruženja „Most“. 

Halilhodžić rješenje nezaposlenosti vidi u unaprjeđenju obrazovanja i promjeni politika što podrazumijeva veće privlačenje investitora, pogodovanje domaćih poslodavaca u zapošljavanju mladih i podršci mladima da pokrenu vlastite biznise.

Ovaj članak dio je serije tekstova u okviru projekta #EmployMe Centra za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskursa. Cilj serijala je podići svijest o problemima s kojima se susreću mladi ljudi u oblasti obrazovanja i zapošljavanja u BiH te istaknuti neke dobre prakse u borbi s tim preprekama. Ovaj serijal dio je “Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” kojeg provodi Udruženje građana Nešto Više u saradnji s PRONI Centrom za omladinski razvoj, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

Kristina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Ljubuškog koja u svojem fokusu rada istražuje ljudska prava, postkonfliktno društvo i rodne stereotipe. Magistrirala je novinarstvo i informatiku/informatologiju na Sveučilištu u Mostaru. Surađuje s nevladinim organizacijama Oštra Nula, Forum ZFD i ONAuBIH. Članica je Udruženja “BH Novinari” i dobitnica njihove nagrade za najbolji studentski rad o radnim pravima novinara.

Vezani članci

Jedinstvena definicija slobode: život divljih konja u Livnu
Više od 400 divljih konja, godinama živi ispod planine Cincar, nadaleko od Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine.
Ljudski nemar uništava prirodu
Iako je poznata kao „grad zelenila“, Banja Luka pokazuje da ljudska nemarnost nadjačava spremnost i trud građana i službi koje su zadužene za održavanje grada. Na pojedinim mjestima možemo vidjeti primjere koji narušavaju davno dobijen epitet ove „ljepotice sa Vrbasa“.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu