Vedra geografija uz “Profu” za pet

Foto: privatna arhiva

Mnogobrojna priznanja, dokaz da nauka može biti zabavna a predavanja zanimljiva, podsticanje kritičkog mišljenja i njegov odnos prema učenicima je ono što Vedrana Zubića kao profesora geografije, od milja nazvanim “Profa”, izdvaja u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine (BiH). 

Iako mu svako priznanje znači, ipak jedno izdvaja: „Najdraža nagrada mi je ona od djece. Ali još draži mi je osmijeh djeteta, zagrljaj djeteta. E to je prava nagrada. Lijepo je dobiti bilo kakvo priznanje ali bih volio i da te nagrade podstaknu razgovor o reformama obrazovnog sustava“. 

Zubića je u maju 2016. godine Vijeće učenika Kantona Sarajevo nagradilo titulom “Profesor za pet”, godinu kasnije ga je Mreža vijeća učenika Bosne i Hercegovine izabrala za najboljeg srednjoškolskog profesora. Dobitnik je i prestižne nagrade “Global Teacher Award” u Indiji 2022. godine koja se dodjeljuje istaknutim profesorima iz svih zemalja svijeta. Tokom pandemije virusom Covid-19, dobio je nagradu Večernjakovog pečata “Heroji 2022”, a izabran je i za najboljeg nastavnika na području bivše Jugoslavije. Dobitnik je plakete “Safet Hadžić” za poseban doprinos obrazovnom sistemu i ovo su samo neke od nagrada koje su dodijeljene ovom profesoru geografije u Gimnaziji u sarajevskom naselju Dobrinja. 

Dobitnik je i prestižne nagrade “Global Teacher Award” u Indiji 2022. godine koja se dodjeljuje istaknutim profesorima iz svih zemalja svijeta. (Foto: privatna arhiva)

Odrastajući uz globuse i atlase, ljubav prema prirodi naslijedio je od roditelja, koji su također profesori geografije.

„Nisam sebe zamišljao kao profesora geografije i kao nekoga ko će druge učiti. Više sam se ja tim počeo baviti radi sebe, da ja nešto shvatim i naučim i da putujem“, kazao je Zubić, dodavši da je kao profesor počeo raditi sasvim slučajno jer je jednoj školi trebao profesor da popuni sate.

Vjeruje da kako se razvija zajednica, tako se treba razvijati i obrazovanje koje je za njega permanentna pojava. „Ono što je u krizi je obrazovni sustav i evidentno je da mora pretrpiti neke promjene ako želimo da preživi. Ulaganje u ljude i njihovo obrazovanje je jedino pravilno ulaganje“, smatra Zubić. 

Svjestan je da je inovativnost bitna u nastavi ali i da su udžbenici danas nedorasla forma modernom obrazovanju. 

„Ne možete očekivati da današnja djeca imaju koncentraciju od 45 minuta. Ako promatrate koliko naprimjer traju videi na YouTube-u, vidjet ćete da su veoma kratki“, objašnjava Zubić, istaknuvši da se moderna tehnologija u nastavi mora koristiti s oprezom da od „homo-digitalisa ne stvorimo homo-asapiensa“. 

Sarajevski profesor geografije poznat je i po raznim aktivnostima koje uglavnom sprovodi uz pomoć svojih učenika a pomoću kojih edukuje širu publiku na zanimljiv način o osnovnim i zanimljivim pojavama iz geografije. 

Pored Facebook stranice “Učimo s profom” i kviza “Sveznalice”, prije četiri godine je pokrenuo Youtube kanal pod nazivom “Vedra geografija”. Nastavne jedinice, kao i sve aktualnosti koje se događaju u domenu geografije ili neke geografske discipline, snima skupa s učenicima Gimnazije. Osim što djelimično prati nastavni plan i program, na navedenom kanalu se mogu naći i epizode koje govore o trenutnim interesantnim dešavanjima ali i zanimljivosti s njegovih putovanja.

Pored Facebook stranice “Učimo s profom” i kviza “Sveznalice”, prije četiri godine je pokrenuo Youtube kanal pod nazivom “Vedra geografija”. (Foto: privatna arhiva)

,,Izvlačio sam iz nastavnih lekcija samo najzanimljivije informacije i ti video zapisi traju maksimalno pet minuta. Ali čitava ideja Vedre geografije je njihova [učenika], ja sam samo glumac“, kazao je Zubić. 

Tokom pandemije, dok se nastava odvijala isključivo online, Zubić je postao vrlo popularan kod đaka koji su geografiju učili putem televizijskih ekrana.

U Gimnaziji “Dobrinja” radi skoro od samog osnivanja ove srednje škole ispraćajući generacije koje odlaze s lijepim uspomenama s časova geografije, a generacije ga pamte i po tome što diplomantima na zadnjem času napiše dirljivu čestitku i donese im buket cvijeća.

,,Rad sa djecom nisu puka predavanja. To može mašina. Nije ni papirologija. I to, uz asistenciju tipkanja, može mašina. Biti profesor ne znači puko prenošenje znanja. To je mnogo više. Ne zaboravite da se djeca ne sjećaju planova, programa, naslova, lekcija, obrazovnih reformi, udžbenika, naučnih predavanja itd. Oni se sjećaju samo vašeg osmijeha dok ih gledate”, istaknuo je profesor Zubić.

Amina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Velika strast su joj engleski jezik i mirovni aktivizam. Diplomirala je engleski jezik i književnost, te nedavno magistrirala na odsjeku za Sigurnosne i mirovne studije Univerziteta u Sarajevu.

Vezani članci

Centar za djecu, mlade i porodicu: izgradnja aktivne i složne zajednice u Laktašima
Nevladina organizacija Centar za djecu, mlade i porodicu u opštini Laktaši već 14 godina radi na izgradnji odgovornosti i aktivnog civilnog društva promovišući vrijednosti i socijalno povezivanje u zajednici.
Kako biti kritički nastrojen medijski potrošač u dobu “lažnih vijesti”
Kontrola nad narativima u medijima daje proizvođačima sposobnost da utiču na ono što javnost vjeruje da se dešava u njihovim zajednicama i širom svijeta.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu