Stvarni Glas Novinarstva (III dio)

S ponosom objavljujemo završetak istraživačkog projekta Stvarni glas novinarstva (RVJ), koji je implementiran od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI), u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) BiH i WARM Fondacijom Sarajevo.

Ovaj projekat je započeo u oktobru 2017. godine, sa ciljem poboljšanja ukupnog položaja novinara i aktivista kako bi se spriječilo dalje kršenje slobode medijskog izražavanja u BiH. Projekat je realizovan tokom devet mjeseci, tokom kojih smo intervjuisali 30 lokalnih novinara širom BiH, iz različitih medijskih kuća.

Tokom devet mjeseci intenzivnog istraživanja prikazali smo prave, svakodnevne borbe sa kojima se novinari i reporteri suočavaju u njihovoj borbi za stvaranje nepristrasnog, objektivnog i relevantnog sadržaja. Opšti uspjeh ovog projekta može se vidjeti u završnom izvještaju “Stvarni glas novinarstva: izvještaj o stanju slobode medija u 17 lokalnih zajednica u BiH”, koji je predstavljen tokom konferencije u Sarajevu, 18. maja 2018. godine. Osim štampanog izdanja, izvještaj je objavljen na internet stranicama Balkan Diskursa i CPI. Takođe smo u sklopu projekta objavili šest članaka, uključujući:

“Medijska slika u BiH: neodrživost i djelimična sloboda“

“Lokalni mediji u BiH: finansijska ovisnost i politički uticaj”

“Medijska slika u Republici Srpskoj: polarizacija i finansijska zavisnost”

“Hercegovački mediji: problem ideologije i autocenzure“

“Za ozbiljno i slobodno novinarstvo mogu se izboriti samo novinari”

Tokom trajanja projekta, aktivnosti i rezultati istraživanja su dodatno promovisani putem strateške kampanje na društvenim mrežama Aktivnim objavljivanjem informacija o projektu na internet stranicama CPI i Balkan Diskursa-a, došli smo do +102.000 mjesečnih posjetitelja, a kroz najave na Balkan Diskurs i CPI-ovim platformama na društvenim medijima (Facebook, Instagram i Twitter), došli smo do više od 9,500 pratilaca. Zaključno sa julom 2018. godine, kroz online i offline aktivnosti, projekat je obuhvatio više od 274,000 ljudi.


Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na zapadnom Balkanu” koji implementira Hrvatsko novinarsko društvo kao dio regionalnog projekta Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i novinarske sigurnosti, koji se sprovodi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja –Nezavisno udruženje novinara SrbijeUdruženje ‘’BH novinari’’Hrvatsko novinarsko društvoUdruženje novinara KosovaUdruženje novinara Makedonije i Sindikat medija Crne Gore.

Vezani članci

Dizajnerice koje su oduševile i Beyonce
Grafičke dizajnerice Lejla Nuhić i Ajla Šarić ljubav prema grafikama ukomponovale su u dobro poznat brend“Werkstatt“. Njihov nakit dizajniran je za sve autentične žene, specifičan po svom minimalističkom industrijskom stilu, a oduševio je i popularnu divu Beyonce.
Memorijalni centar Srebrenica: Gravitacioni centar iskustva jednog naroda
„Budućnost Memorijalnog centra Srebrenica vidim kao gravitacioni centar iskustva jednog naroda tokom devedesetih godina prošlog vijeka, sa vlastitim arhivskim, istraživačkim i muzejskim kapacitetima za komemoraciju žrtava i Srebrenice i Sarajeva i Ahmića. Jer mi smo generacija koja ovoj instituciji treba da da izglede da preživi i bude najbolja za sve ono što dolazi u budućnosti.ˮ riječi su Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica na početku intervjua za Balkan Diskurs.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu