POZIV ZA PRIJAVE: LJETNA AKADEMIJA – GRADIMO ‘STANJE MIRA’ S MLADIMA ZAPADNOG BALKANA

Foto: Arhiv CPI, 2019

Evropska unija u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje prvu Omladinsku akademiju ,,Stanje mira” od 18. do 31.8. u Bosni i Hercegovini. Mladi iz regije zapadnog Balkana učestvovat će u cross-country programu s više od 15 aktivnosti na 4 lokacije, putovati širom zemlje, ali i uživati u ljetnom odmoru u BiH!

Sa sveobuhvatnim ciljem doprinosa mirnijoj i demokratičnijoj budućnosti na Zapadnom Balkanu, Omladinska akademija ,,Stanje mira” ima za cilj poboljšati kapacitete i društveni kapital mladih kao nosilaca promjena. Programske aktivnosti nastoje osnažiti mlade ljude (u dobi od 18 do 30 godina) sa Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji mira i drugim društvenim procesima koji su neophodni za čvrsto demokratsko društvo.

Foto: Arhiv CPI, 2023

Program će se sastojati od dvosedmične akademije za mlade širom Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Vitez, Tuzla, Brčko) i uključit će preko 15 različitih aktivnosti (radionice, terenske posjete, filmske projekcije, koncerte, predstave, turističke događaje i seminare) koji su usmjerene na izgradnju razumijevanja, tolerancije i poduzetničkih veza između lokalnih i mladih u regionu, te učenje kako njegovati i slaviti kulturne, društvene i religijske razlike na Balkanu i u Evropi. Službeni radni jezici Akademije su bosanski/srpski/hrvatski/crnogorski. Sve troškove učešća (put, smještaj, hrana i materijali) pokrivaju organizatori.

MOŽETE SE PRIJAVITI AKO STE:

– Državljanin ili stanovnik Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore

– Imate između 18 i 30 godina

– Imate želju da naučite više o procesu izgradnje mira na Zapadnom Balkanu

– Spremni ste dvije sedmice putovati s vršnjacima širom Bosne i Hercegovine i provesti svoj ljetni odmor u Sarajevu, Vitezu, Tuzli i Brčkom!

– Svi mladi su dobrodošli, bez obzira na prethodno radno iskustvo i školovanje!

KAKO SE PRIJAVITI?

Od odabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana programa. Ako ste zainteresovani za učešće, ispunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na e-mail [email protected]. Rok za prijavu je 13.8. 2023. godine, do 23.59h.

Za sva pitanja kontaktirajte nas na [email protected].

Foto: Arhiv CPI, 2023

Vezani članci

Blažene Drinske mučenice simbol protesta i borbe za vlastitu čast
Blažene Drinske mučenice predstavljaju simbol stradanja ljudi podrinjskog kraja a ujedno su pouka da je ljubav vrednija i plemenitija u odnosu na mržnju te da rat nikome nije ništa dobro donio već samo stradanje i gubitke ljudskih života. 
Dječija ljudskost u izbjegličkim danima
Bugojanka, tadašnja 11-godišnjakinja Mersiha Begović, danas Čusto, spasila je dijete iz Bosne i Hercegovine dok su se klizali na nepredviđenoj površini za klizanje – jezercetu –  u kojem se voda na pojedinim dijelovima zamrznula zbog hladnoće, u vojnoj kasarni u češkom gradu Nyrsko, a u kojem su boravili kao izbjeglice dok je bjesnio rat u Bosni i Hercegovini.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu