Na Omladinskoj akademiji „Stanje mira“ 50 mladih iz regiona

Foto: Mitar Simikić

Na prvoj Omladinskoj akademiji „Stanje mira“, koju organizira Evropska unija u Bosni i Hercegovini (EU BiH) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, 50 mladih iz regiona Zapadnog Balkana će kroz kulturne i umjetničke događaje i radionice učiti o stanju mira i izgradnji demokratskog društva od 18. do 31. avgusta u Sarajevu, Tuzli, Vitezu i Brčko Distriktu.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz različite omladinske projekte koji se implementiraju širom BiH želi potaći mlade da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji društva, te se i sami uključe u reformske procese na putu ka Evropskoj uniji. Omladinska akademija „Stanje mira“ će kroz jedinstven program aktivnosti mladima pružiti platformu, ne samo da steknu nove vještine kroz niz radionica i studijskih posjeta, već priliku da kreiraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz regiona.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz različite omladinske projekte koji se implementiraju širom BiH želi potaći mlade da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji društva. (Foto: Mitar Simikić)

 „Programi pomirenja koji povezuju mlade iz Zapadnog Balkana nisu samo mostovi ka integraciji zemalja u Evropsku uniju, već temelji za trajni mir, zajednički prosperitet i svjetliju budućnost za regiju. Programi poput Omladinske akademije “Stanje mira” osnažuju sljedeću generaciju da prevlada podjele, potičući međusobno razumijevanje i saradnju. Iskreno se nadam da će ovo iskustvo pozitivno uticati na sve koji se pridruže ovom programu” istakao je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da je cilj Omladinske akademije „Stanje mira“ da kroz dvosedmični program baziran na međuetničkom dijalogu i učenju o toleranciji uz upoznavanje i druženje mladih iz regije Zapadnog Balkana zajednički doprinesemo prosperitetnijoj budućnosti i procesu suočavanja s prošlošću. 

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja (Foto: Mitar Simikić)

„Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji su aplicirali i primljeni na akademiju i na ovaj način pokazuju želju da daju svoj doprinos izgradnji demokratskog društva na Zapadnom Balkanu“, pojasnila je Šarić, istaknuvši da je misija Centra za postkonfliktna istraživanja, između ostalog, i mirovno obrazovanje. 

Omladinska akademija „Stanje mira“ započela je u Tuzli (Foto: Mitar Simikić)

Kroz dvosedmični program, učesnici će učestvovati u nizu radionica, studijskih posjeta te imati priliku da razgovaraju sa preko 30 pojedinaca, uključujući donosioce odluka, aktiviste, predstavnike religijskih zajednica, nevladinih organizacija, međunarodne zajednice, borce za ljudska prava kako u BiH, tako i u regionu. Omladinska akademija „Stanje mira“ započela je u Tuzli, nakon čega će učesnici posjetiti Brčko, Sarajevo i Vitez.

Vezani članci

ICMP: Potraga za nestalima u BiH je ključ pozitivnog mira
Na hiljade ožalošćenih stiglo je 11. jula 2023. godine u Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima kako bi obilježili 28. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ovo mezarje koje se stalno širi služi kao posljednje počivalište za mnoge od oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni u genocidu 1995. godine. I uprkos tome što su prošle skoro tri decenije, ove godine je ukopano 30 ljudi, od kojih je najmlađi 15-godišnji dječak. Obavljena je i 71 reasocijacija, odnosno pripajanje posmrtnih ostataka ranije pronađenih i identificiranih žrtava.
Spomenička kultura sjećanja u Sarajevu
Spomenici zbog svog jakog simboličkog značenja daju jasne poruke čega se, koga se i kojih promoviranih vrijednosti treba sjećati.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu