Srednjovjekovna vremena na Vranduku

Naslovna foto: Armin Durgut.

Smještena 14 kilometara od Zenice, tvrđava Vranduk predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti Bosne i Hercegovine. Nekad kraljevski grad, a danas nacionalni spomenik, ona svojim impresivnim izgledom svjedoči o životu u srednjovjekovnoj kraljevini Bosni.

Iako podignut u 14. stoljeću, najznačajniji period Vranduk bilježi vijek kasnije, za vrijeme vladavine pretposljednjeg kralja, Tomaša. On je posebnu pažnju posvetio razvijanju ove utvrde.

Danas je tvrđava nacionalni spomenik BiH, a iz Muzeja grada Zenice ističu kako su gotovo svi potencijali ove utvrde iskorišteni na najbolji način. Kovačnica, objedavaonica, skriptorij, strelište, kuhinja, stup srama, album srednjovjekovne muzike, srednjovjekovne igre i festival srednjovjekovne kuhinje dočaravaju ambijent srednjovjekovne bosanske države.

„Krajnji korak je je njena digitalizacija, što smo obavili zahvaljujući sredstvima Evropske komisije, putem projekta Fortress Reinvented, koji uz trodimenzionalne podrazumijeva i digitalne sadržaje poput muzike i filmova, te izložbe, koji upotpunjavaju sliku o tvrđavi i bosanskoj srednjovjekovnoj državi“, kaže direktor muzeja Adnadin Jašarević.

Veliki problem predstavlja finansiranje, a Jašarević navodi kako su sredstva za građevinske radove na minimumu. Tvrđavi staroj više od šest stotina godina neophodni su redovno održavanje, restauracija i revitalizacija.

Tvrđava Vranduk je zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Armin Durgut.

„Naš problem je jednostran i neprimjeren rad turističkih zajednica, koje se vode interesima koji nikakve veze nemaju sa promocijom kulturne baštine u svrhu razvoja turizma. Zanima ih samo individualna zarada, a ne interes države i građana. Stoga smo se okrenuli međunarodnim mrežama finansiranja, poput Evropske komisije, Evropskog kulturnog nasljeđa i Western Balkan Funds“, naglašava Jašarević.

Unatoč slaboj podršci, tvrđava Vranduk bilježi tri hiljade posjeta godišnje, a najviše njih dolazi iz zapadnog dijela Evrope. Prilikom posjete tvrđavi, turisti mogu da obiđu tri sprata, a na svakom od njih su autentični predmeti i replike, koji posjetioce vraćaju u doba Srednjeg vijeka.

Oružje iz tog doba, poput puški i okova, svoje su mjesto našli na prvom spratu tvrđave. Na drugom spratu smještena su dva velika stola, koja prikazuju tadašnju kraljevsku trpezu. U blizini je i postavka kraljevske odjeće. Na posljednjem, trećem spratu, posjetioci mogu pogledati pisarnicu i odijelo za pisare.

Tvrđava Vranduk odolijeva vremenu i ratovima više od šest stotina godina, unatoč brojnim pokušajima da bude srušena. Nastala od riječi branduk, što u prevodu znači braniti, danas predstavlja kapiju BiH, koja ima za cilj odbraniti kulturno naslijeđe ove zemlje.

————————————-
Ovaj članak je ranije objavljen u prvom izdanju MIR Magazina. MIR Magazin je godišnja publikacija i platforma za mlade inovativne ljude koju su razvili Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs. Posvećen je pojedincima i organizacijama koje su nam ostavile u naslijeđe čvrste temelje za nastavak naše borbe za mir i pravdu.

Amra je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Trenutno radi kao finansijska službenica u Centru za promociju civilnog društva, gdje je volontirala godinu dana na poziciji volonterke – saradnice za logističku podršku na projektu IMEP (Program osnaživanja nezavisnih medija). Školuje se na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završila prvi, a sad završava i drugi ciklus studija. No, ljubav prema pisanju, koju je imala još od osnovne i srednje škole, ostala je i dan danas. Smatra da je aktivizam, što podrazumijeva razne seminare, edukacije, te volonterske angažmane, kojim se mladi u Bosni i Hercegovini bave jedan od osnovnih načina kako je moguće doprinijeti izgradnji mira i boljoj budućnosti.

Vezani članci

Sačuvati i vratiti vjerske predmete je način poštovanja bh. multietničnosti
U Bosni i Hercegovini tijekom ratnog perioda mnogi vjerski objekti su srušeni, a predmeti, među kojima i Svete knjige (Kur'an, Biblija, Tora, Hagada) su bili oštećeni ili nestali. Brojne obitelji različite etničke pripadnosti su sačuvale neke od tih predmeta i kada su bili u prilici vratili su ih tamo gdje pripadaju.
Karikaturista Damir Balić: Neophodno vješto oko
Prenaglašavanje fizičkih karakteristika na ironičan i satiričan način, poznat kao karikatura, veoma je popularan i danas. Osim u novinama, karikatura kao umjetnički izražaj sreće se i na zidovima galerija.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu