Srednjovjekovna vremena na Vranduku

Naslovna foto: Armin Durgut.

Smještena 14 kilometara od Zenice, tvrđava Vranduk predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti Bosne i Hercegovine. Nekad kraljevski grad, a danas nacionalni spomenik, ona svojim impresivnim izgledom svjedoči o životu u srednjovjekovnoj kraljevini Bosni.

Iako podignut u 14. stoljeću, najznačajniji period Vranduk bilježi vijek kasnije, za vrijeme vladavine pretposljednjeg kralja, Tomaša. On je posebnu pažnju posvetio razvijanju ove utvrde.

Danas je tvrđava nacionalni spomenik BiH, a iz Muzeja grada Zenice ističu kako su gotovo svi potencijali ove utvrde iskorišteni na najbolji način. Kovačnica, objedavaonica, skriptorij, strelište, kuhinja, stup srama, album srednjovjekovne muzike, srednjovjekovne igre i festival srednjovjekovne kuhinje dočaravaju ambijent srednjovjekovne bosanske države.

„Krajnji korak je je njena digitalizacija, što smo obavili zahvaljujući sredstvima Evropske komisije, putem projekta Fortress Reinvented, koji uz trodimenzionalne podrazumijeva i digitalne sadržaje poput muzike i filmova, te izložbe, koji upotpunjavaju sliku o tvrđavi i bosanskoj srednjovjekovnoj državi“, kaže direktor muzeja Adnadin Jašarević.

Veliki problem predstavlja finansiranje, a Jašarević navodi kako su sredstva za građevinske radove na minimumu. Tvrđavi staroj više od šest stotina godina neophodni su redovno održavanje, restauracija i revitalizacija.

Tvrđava Vranduk je zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Armin Durgut.

„Naš problem je jednostran i neprimjeren rad turističkih zajednica, koje se vode interesima koji nikakve veze nemaju sa promocijom kulturne baštine u svrhu razvoja turizma. Zanima ih samo individualna zarada, a ne interes države i građana. Stoga smo se okrenuli međunarodnim mrežama finansiranja, poput Evropske komisije, Evropskog kulturnog nasljeđa i Western Balkan Funds“, naglašava Jašarević.

Unatoč slaboj podršci, tvrđava Vranduk bilježi tri hiljade posjeta godišnje, a najviše njih dolazi iz zapadnog dijela Evrope. Prilikom posjete tvrđavi, turisti mogu da obiđu tri sprata, a na svakom od njih su autentični predmeti i replike, koji posjetioce vraćaju u doba Srednjeg vijeka.

Oružje iz tog doba, poput puški i okova, svoje su mjesto našli na prvom spratu tvrđave. Na drugom spratu smještena su dva velika stola, koja prikazuju tadašnju kraljevsku trpezu. U blizini je i postavka kraljevske odjeće. Na posljednjem, trećem spratu, posjetioci mogu pogledati pisarnicu i odijelo za pisare.

Tvrđava Vranduk odolijeva vremenu i ratovima više od šest stotina godina, unatoč brojnim pokušajima da bude srušena. Nastala od riječi branduk, što u prevodu znači braniti, danas predstavlja kapiju BiH, koja ima za cilj odbraniti kulturno naslijeđe ove zemlje.

————————————-
Ovaj članak je ranije objavljen u prvom izdanju MIR Magazina. MIR Magazin je godišnja publikacija i platforma za mlade inovativne ljude koju su razvili Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs. Posvećen je pojedincima i organizacijama koje su nam ostavile u naslijeđe čvrste temelje za nastavak naše borbe za mir i pravdu.

Amra je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Trenutno radi kao finansijska službenica u Centru za promociju civilnog društva, gdje je volontirala godinu dana na poziciji volonterke – saradnice za logističku podršku na projektu IMEP (Program osnaživanja nezavisnih medija). Školuje se na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je završila prvi, a sad završava i drugi ciklus studija. No, ljubav prema pisanju, koju je imala još od osnovne i srednje škole, ostala je i dan danas. Smatra da je aktivizam, što podrazumijeva razne seminare, edukacije, te volonterske angažmane, kojim se mladi u Bosni i Hercegovini bave jedan od osnovnih načina kako je moguće doprinijeti izgradnji mira i boljoj budućnosti.

Vezani članci

Vojkan Krstić: Ključna veza u nizu dobrih djela
Beograđanin Vojkan Krstić, humanista i poduzetnik, pomaže osobama u teškoj materijalnoj situaciji bez obzira na vjeru i naciju. Za sebe kaže da je čovjek koji vidi srcem i zbog toga se odlučio pomoći braći Hamidu i Hakiji Šabanović, povratnicima iz Višegrada.
Ljetnja škola za mlade u Srebrenici 2020/21: I mir ima svoje pobjede
U protekle dvije godine, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) i Memorijalni centar Srebrenica organizovali su dvije ljetnje škole za mlade u Srebrenici. Prva, pod nazivom ,,Suočavanje s prošlošću za budućnost“, održana je u periodu od 08. do 13. jula 2020. godine, dok je druga, naziva ,,Istina. Pravda. Prevencija.“, trajala od 06. do 13. jula 2021. godine.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu