Centar za mlade Zenica – mjesto za sve

Foto: Privatna arhiva

Više od 1.000 mladih učestvovalo je u aktivnostima Centra za mlade u Zenici, koji je osnovan prije nešto više od pet godina u ovom bosanskohercegovačkom gradu, a u skladu sa Zakonom o mladima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Realizirali su više od stotinu projekata te oko 500 aktivnosti a koje su provele različite organizacije iz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

„Prostor je u potpunosti besplatan za sve korisnike i goste ukoliko su njihove aktivnosti besplatne za mlade, odnosno krajnje učesnike aktivnosti. Ovo je moguće zahvaljujući Gradu Zenica, koji ne naplaćuje kiriju Centru, a preuzeli su plaćanje komunalnih troškova“, kazao je Aldin Alić, pokretač idejnog rješenja Centra za mlade Zenica.

Ideja za osnivanjem Centra za mlade Zenica proistekla je iz potrebe za prikladnim prostorom još prije deset godina, naveo je Alić, dodajući da su iskoristili odredbe Zakon o mladima FBiH, po kojem su općinski, gradski i kantonalni organi dužni da osiguraju minimum mjera na planu rada s mladima i omladinskim aktivnostima, a što uključuje i osiguranje prikladnog prostora.

Alić i njegove kolege su uz pomoć lokalne zajednice, vlasti i privrednika, ali i drugih nivoa vlasti i međunarodnih donatora uspjeli osigurati funkcionalan i koristan prostor Centra za mlade Zenica. Centrom upravlja omladinsko udruženje REaktiv, a koje je osnovao Alić prije 12 godina i koje radi na različitim projektima za mlade. REaktiv se prethodnih godina susretao s problemom prostora, ali to ih nije pokolebalo da nastave svoje aktivnosti često prostor zamjenjujući i vlastitim domom.

Osim udruženja REaktiv, u Centru za mlade Zenica, smještene su i druge organizacije koje su imale problema sa pronalaženjem prostora. Među njima su: Lokalna fondacija Zenica, Studio teatar, VEDRO, Mreža vijeća/savjeta učenika u Bosni i Hercegovini i Omladinska banka Zenica, Kreativci, Udruženje djece i mladih oboljelih od šećernih bolesti i Mreža roditelja Zenica.

„Najvažniji doprinos koji svaka organizacija može dati jesu aktivnosti za njihove članove i korisnike. Na taj način Centar činimo aktivnim i funkcionalnim. Pored toga, važno je napomenuti da se organizacije međusobno umrežavaju, zajedno apliciraju na javne pozive za projekte i na taj način doprinose i vidljivosti Centra“, naveo je Alić.

Centar za mlade Zenica formiran je 2018. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Gradske uprave Grada Zenice i Omladinskog udruženja REaktiv. Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim riječima, udruženje Kreativci je prije više od dvije godine započelo inicijativu za izgradnju parka Centra za mlade, koja je dobila podršku od Grada Zenice. Tako da osim zatvorenog, Centar raspolaže i otvorenim prostorom.

„Ako pogledamo broj realiziranih aktivnosti i nekoliko hiljada mladih koji su sudjelovali u tim aktivnostima možemo reći da smo na dobrom putu. Međutim, još uvijek je potrebno raditi kako bi mladi u potpunosti osjećali i željeli provoditi vrijeme u Centru“, smatra Alić, ističući da su prošle godine imali i ljetni program koji je obuhvatao različite edukativne, zabavne, kulturne i druge događaje kako bi mladi imali zanimljiv i kvalitetan sadržaj.

Alić je pozvao mlade da ih prate na društvenim mrežama i web stranici (www.czm.ba) na kojoj mogu saznati informacije o aktivnostima u Centru, a ujedno i rezervisati prostor za svoje aktivnosti ukoliko im se ukaže potreba.

Pored Omladinskog udruženja REaktiv, u Centru za mlade Zenica smješteno je još pet organizacija: Kreativci, mreSVUBIH, Vedro, Studio Teatar i Udruženje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti. Foto: Privatna arhiva

Indira Agić, aktivistkinja i projektna asistentica u REaktiv-u, je društveno angažovana osoba, koja ističe da je volontiranje prije svega proces učenja, rada na sebi i u lokalnoj zajednici, odnosno osjećaj da ste učinili nešto korisno i unaprijedili život bar jedne osobe ako ne neke ciljne grupe. Smatra da svaka osoba u svojim tinejdžerskim danima treba se oprobati u volonterizmu jer na taj način stiče iskustvo i upoznaje ljude.

Za Centar za mlade u Zenici navela je da ima izuzetan značaj za sve mlade osobe. „Centar pruža sigurno i podržavajuće okruženje u kojem mladi mogu razvijati svoje potencijale, stjecati vještine i ostvarivati svoje ciljeve. Centar za mlade je mjesto susreta, saradnje i inspiracije, gdje se mladi mogu povezivati s drugima, razmjenjivati ideje i zajedno raditi na projektima od zajedničkog interesa“, kazala je Indira.

Centar za mlade nudi razne programe i aktivnosti iz oblasti obrazovanja, javnog zagovaranja i volontiranja. Kroz aktivnosti „Ljeto u Centru“ nude niz edukativno-zabavnih radionica, aktivnosti i predavanja. „Mladima pružamo mogućnosti da razviju vještine, steknu nova znanja i iskustva, te se osnaže za svoju budućnost, što je samo dio onog što Centar za mlade se trudi da pruži mladima u Zenici“, kazala je Indira.

Dodala je da Centar za mlade je i prostor za izražavanje mladih, gdje se njihov glas čuje i cijeni.

„Preko Centra mladi mogu sudjelovati u organizaciji događaja i inicijativa i time aktivno doprinijeti zajednici u kojoj žive“, istakla je Indira, naglasivši da društveni angažman mladih je ključan za izgradnju društva koje je inkluzivno, pravedno i održivo.

Doprinos mladih, ideje i entuzijazam, prema Indirinim riječima, imaju snagu za donošenje stvarnih promjena i oblikovanje bolje budućnosti za sve nas. „Mladi su ključni za održivost i naslijeđe društva, izgrađujući temelje za budući napredak“, zaključila je Indira.

Elma je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Zenice. Studentica je Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici na odsjeku za Menadžment. Dugogodišnja aktivistica i volonterka. U posljednje vrijeme fokus njenog aktivističkog angažmana je na ljudskim pravima, rodnoj (ne)ravnopravnosti, marginializiranim grupama, te ratnim tematikama.

Vezani članci

Besmisao rata u Bosni i Hercegovini
Dvije obične porodice različite etničke pripadnosti iz dva sela nadomak Kiseljaka i Visokog, tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, povezuje borba za preživljavanjem, neizvjesnost i čekanje, ali i zajedništvo, solidarnost i ljudskost koja je prevazišla ratne nedaće. 
Edhem Čustović: Ulaganje u mlade za bolju budućnost BiH
Za Balkan Diskurs, između ostalog govorio je o fondaciji koju je nedavno osnovao, ,,BH Futures Foundationˮ, koja pomaže mladim ljudima, te o centru koji je pokrenuo u Srebrenici proteklog ljeta.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu