Azra Sivro iz ArcelorMittal: O industriji, zagađenju i zaštiti okoline u Zenici

[:bs] (foto: http://www.manager.ba/) [:en] (photo: http://www.manager.ba/)

Već duže vrijeme, kompanija ArcelorMittal u Zenici izaziva kritike javnosti jer se njihov rad direktno veže sa zagađenjem zraka u ovom bosansko – hercegovačkom gradu. O mogućim rješenjima problema, kao i planovima ove kompanije razgovarali smo sa Azrom Sivro, menadžericom za zaštitu okoliša ArcelorMittal Zenica.

Već duže vrijeme, kompanija ArcelorMittal u Zenici izaziva kritike javnosti jer se njihov rad direktno veže sa zagađenjem zraka u ovom bosansko – hercegovačkom gradu. O mogućim rješenjima problema, kao i planovima ove kompanije razgovarali smo sa Azrom Sivro, menadžericom za zaštitu okoliša ArcelorMittal Zenica.

ArcelorMittal Zenica (photo: ArcelorMittal)
ArcelorMittal Zenica (foto: kompanija ArcelorMittal)

”Osim što je grad Zenica smješten u kotlini sa slabim strujanjem zraka, značajan utjecaj na kvalitetu zraka imaju vremenske prilike, veliki broj kućnih ložišta, starih automobila te druga industrijska postrojenja i  izvori emisija u gradu. Kao što možete vidjeti iz svih podatka o mjerenjima kvaliteta zraka, slična situacija, pogotovo u zimskim mjesecima, vlada i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, kao što su Sarajevo i Tuzla, a oni nemaju industrijske pogone željezare” kazala je Sivro.

Prema njenim rječima, prije dolaska kompanije Arcelor Mittal u Zenicu u zaštitu okoliša ulagalo se vrlo malo ili nimalo. Kompanija, kako je kazala Sivro, pokušava rješiti probleme koji su zanemarivani preko 100 godina.

”Potrebno je shvatiti da je željezara u Zenici po nekim stvarima jedinstvena u svijetu. Naime, mnogi njeni pogoni bili su van upotrebe gotovo 17 godina, prije nego je kompanija ArcelorMittal stigla u Zenicu 2004. godine i naslijedila stara postrojenja i infrastrukturu” pojasnila je Sivro.

Jedan od glavnih problema koji se uvijek ističe na pomen kompanije ArcelorMittal jeste nedostatak filtera za prečišćavanje otpadnih materija koje se ispuštaju iz pogona kompanije.

Sivro navodi da do kraja 2016. godine kompanija planira realizaciju dva projekta – instalacije nove zasipne mašine na koksnoj bateriji čijom ugradnjom bi se smanjile emisije dimnih plinova i rekonstrukciju elektro filtera broj četiri i prespoj istog na sinter mašinu broj pet.

Rekonstrukcija, kako je pojasnila Sivro, ogleda se u primjeni hibridne filteracije, odnosno ugradnji kombinacije elektro i vrećastog filtera. Ona dodaje da su svi novi filteri u skladu sa zakonima Federacije BiH i normama Evropske unije, kao i BAT preporukama (Best Available Techniques – “najbolje raspoložive tehnike”).

Iako je u medijima ArcelorMittal prikazan kao okrutni korporativni sistem koji ne mari za lokalnu zajednicu i građane Zenice, Sivro pojašnjava da je kompanija svjesna kompleksne situacije u vezi sa zaštitom okoliša u Zenici, ali da se odgovornost ne može svesti na samo jednu stranu i da postoji mnoštvo objektivnih faktora koji  utječu na okoliš.

”Kompanija ArcelorMittal Zenica je takođe dio ove lokalne zajednice i puno  radi na smanjenju svog utjecaja na okoliš. Cilj kompanije jeste smanjiti emisije na najniži mogući nivo kako bi se te vrijednosti harmonizirale sa zakonima BiH. Od dolaska u Zenicu, kompanija kontinuirano investira u program zaštite okoliša koji je još jedan indikator naše posvećenosti izgradnji zdrave i dugoročne budućnosti proizvodnje čelika od koje svi u Zenici imaju koristi, kako sa stanovišta privrede, okoliša tako i općeg boljitka ljudi i samog grada” kazala je Sivro.

Prema njenim rječima, rješenje problema zagađenja zraka u zenici treba tražiti sistematski i u saradnji sa svim faktorima koji doprinose ovom problemu.

”Prema zvaničnim podacima, u Zenici ima oko 40.000 individualnih kućnih ložišta koja koriste domaći ugalj sa vrlo visokim procentom sumpora (do 3,5 posto), tako da SO2 emisije iz naših pogona predstavljaju samo 20 posto ukupnih emisija SO2 u zeničkoj kotlini. Kao što smo isticali mnogo puta do sada, grad treba da pronađe dugoročno rješenje ovog problema jer je naša oprema jako stara i također koristi lokalni ugalj”, pojasnila je Sivro.

Poručuje da kompanija kontinuirano radi na smanjenju emisija iz svojih pogona i tako će i nastaviti.

“Moramo bit svjesni činjenice da dinamika ulaganja u projekte za zaštitu okoliša ovisi o održivosti firme, tržištu čelika u cijeloj Evropi i vrlo teškim vremenima”, kazala je Sivro.

Abdullah Kozlič je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Zenice. Nakon završene srednje tehničke škole, obrazovanje planira nastaviti na Fakultetu političkih nauka. Aktivan je u nekoliko nevladinih organizacija na području Zenice.

Vezani članci

Zabranjen pristup: očajne životne okolnosti jedne ilijaške porodice
"Moja djeca i ja nemamo gdje da idemo, a opština nam ne dopušta ni da uđemo u javnu kuhinju "- Husnije Iljazi -  U Ilijašu – gradiću sjeverno od Sarajeva – jedna porodica gladuje dok se suočava sa zabranom ulaska u javnu kuhinju.
Pinch Media: Dokumentovanje priča o spasiocima i spašenim
Deset je sati u srcu Bosne, a na drugoj strani Kanala je još uvijek devet. Prilično je rano, bar za intervju. Palim Skype i poziv počinje. Mirko Pincelli i ja sjedimo, svako u svojoj kuhinji. Ja sam u Sarajevu a on u Londonu, obojica sa šoljicama kafe u rukama. Mirko, režiser dokumentaraca i igranih filmova …

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu