Gaša Miladinović: Stilska superzvijezda sa Balkana

Gaša Miladinović (izvor: www.ladiesin.ba)

Sarajevo je mjesto gdje se lokalni talent pokušava distancirati od centralizovanih ideja. U prvom planu je stilistica Gordana ‘Gaša’ Miladinović.

Svaka industrija teži monopolizaciji. Modna i dizajn industrija, također. No, one imaju neobičan paradoksalan odnos. Svaki dizajner, koji zna o čemu priča, će vam reći da nova unikatna ideja vrijedi deset puta više nego onaj „provjereno da radi“ recept, kojeg dizajner konglomerati upražnjavaju.

Nove ideje, ukoliko steknu popularnost, uvijek preuzme modna industrija i tako se taj krug nikad ne prekida. Sarajevo je mjesto gdje se lokalni talent pokušava distancirati od centralizovanih ideja. U prvom planu je stilistica Gordana ‘Gaša’ Miladinović.

Editorijal ''Confessions'' (Fotografija: Edvin Kalić; Dizajn: Marko Feher; Umjetničke direktorice: Gaša Miladinović i Dina Šiber; MUA: Maja Talović; Frizure: Ensar Dervišbegović; Modeli: Esma Hajrić i Asja Kunto).
Editorijal ”Confessions” (Fotografija: Edvin Kalić; Dizajn: Marko Feher; Umjetničke direktorice: Gaša Miladinović i Dina Šiber; MUA: Maja Talović; Frizure: Ensar Dervišbegović; Modeli: Esma Hajrić i Asja Kunto).

Ona je suosnivačica firme „Re: Design“ koja se specijalizuje za unutrašnji (interijer) dizajn i arhitekturu. Također je i suosnivač HIVE Creative agencije. Studirala je dizajn na Institutu Marongini u Londonu prije nego što je pokrenula vlastiti biznis u Sarajevu.

Iznenađujuće je vidjeti da žena uspije napraviti nešto od sebe u ovako patrijarhalnom društvu u Bosni i Hercegovini, ali isto tako daje i motivacije i inspiracije. Na pitanje o radnom okruženju u pogledu njenog spola – i žena generalno – Gaša kaže kako ne misli da žene u BiH imaju nešto više straha od biznis svijeta nego bilo gdje drugo.

„Rad i napor su univerzalan jezik. Bilo kako bilo, bitno je razumjeti okruženje u kojem želite da vaš biznis procvjeta. Ta svijest o mogućnostima i ograničenjima je veoma bitna ako želite izbjeći uzaludni napor“, dodaje ona.

To ne znači da negira prisutnost rodne diskriminacije. Ali se čini da je Gaša fokusirana više na neki realističniji mentalitet: kako se najbolje kretati kroz ovako zahtjevno radno okruženje.

Editorijal ''Confessions'' (Fotografija: Edvin Kalić; Dizajn: Marko Feher; Umjetničke direktorice: Gaša Miladinović i Dina Šiber; MUA: Maja Talović; Frizure: Ensar Dervišbegović; Modeli: Esma Hajrić i Asja Kunto).
Editorijal ”Confessions” (Fotografija: Edvin Kalić; Dizajn: Marko Feher; Umjetničke direktorice: Gaša Miladinović i Dina Šiber; MUA: Maja Talović; Frizure: Ensar Dervišbegović; Modeli: Esma Hajrić i Asja Kunto).

Ako je zamolite za savjet onima koji žele da uđu u tu kreativnu industriju kaže „nikada nemojte prestati učiti i istraživati“.

„Nijedna vještina nije beskorisna. Fokusirajte se na rad i vaše ciljeve, brinite o sebi i naučite da igrate po svom ritmu. Ne postoji neki definisani recept za život, sasvim je u redu da imate svoj tok i da pratite svoj put“, zaključuje Gaša Miladinović.

__________________________________________________________________________________

Ovaj članak je ranije objavljen u bosanskom izdanju ASBO Magazina tokom 2019. godine. ASBO je nezavisna publikacija koju je osnovala Fondacija D kao produžetak svoje misije otkrivanja i prikazivanja novih talenata. Magazin ima za cilj da prikaže umjetničke talente i potencijale Bosanaca i Hercegovaca kako bi ih osnažio i pružio međunarodnu platformu da podijele svoj rad, ideje i mišljenja o muzici, modi, umjetnosti i kinematografiji.

Kashif dolazi iz Danske gdje je diplomirao Međunarodne studije i društvene nauke i magistrirao Međunarodnu sigurnost i pravo. Osnovao je organizaciju pod nazivom Freedom Movements koja ima za cilj da poboljša život izbjeglica u Danskoj djelujući kao katalizator za osnaživanje njihovih glasova u društvu.

Vezani članci

Abrašević: Razigrani šator i utočište
Tokom skoro dva desetljeća rada, niti jednu marku vlast nije izdvojila za podršku Omladinskom kulturnom centru (OKC) Abrašević, mjestu koje u Mostaru služi kao poligon za okupljanje, druženje i stvaranje jedinstvenog sadržaja mladih ljudi. Povijest Abraševića mnogo je duža no što je mostarskoj javnosti poznato, ali cilj je nepromijenjen.
Plavi baloni – svjesnost i prihvatanje
Podizanjem svjesnosti o autizmu i autističnom spektru poremećaja koja su sve prisutnija u našem društvu, a manifestiraju se najčešće kao stereotipna ponašanja, nedostatak komunikacije i socijalizacije, te repetativna ponašanja, doprinosimo njihovom uključivanju u svakodnevne životne aktivnosti, neosuđivanju i upornosti da prevaziđu teškoće. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu