Ljudska prava Roma na Balkanu

Alija Krasnići, pisac, pozorišni autor i pjesnik (projekt #NaMarginama, fotografija: CPI i Vedran Živković)

Harriman Institut na Columbia Univerzitetu i Centar za holokaust Kupferberg na CUNY-u udružili su snage kako bi proslavili Međunarodni dan Roma 8. aprila održavanjem konferencije o stanju ljudskih prava Roma u Evropi i na Balkanu. Nekoliko vodećih stručnjaka i aktivista okupilo se sa ciljem razmatranja trenutnog stanja ljudskih prava Roma. Tri panela konferencije obuhvatila su edukativne prezentacije, inspirativne govore i kratki dokumentarni film o svakodnevnim izazovima s kojima se ova zajednica suočava.

Događaj je okupio vodeće stručnjake koji rade na unapređivanju ljudskih prava i dostojanstva Roma.

U čast prvog velikog Međunarodnog samita Roma, koji je održan od 7. do 12. aprila u Londonu 1971. godine, službeno je 1990. u Poljskoj proglašen 8. april kao Međunarodni dan Roma. Ove godine, Romi su proslavili 50. godišnjicu od tog događaja. Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope, Dunja Mijatović je izjavila povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma:

„Kršenje ljudskih prava Roma i nomada se nastavlja. Ne čini se dovoljno za borbu protiv duboko ukorijenjene diskriminacije Roma u svim područjima života. Suzbijanje antigipsizma, uključujući stoljećima stare stereotipe i rasističke pristranosti, se pretvorilo u institucionalni rasizam. To vrijedi za zemlje Evropske unije, kao i za ostale države članice Vijeća Evrope, ali i zemlje Zapadnog Balkana.“

Evropski predsjednik organizacije Civil Rights Defenders, Goran Miletić, složio se s tim da „u Evropi postoji manje interesa za rad na poboljšanju ljudskih prava. Ne samo na Balkanu, već i u cijeloj Evropi“.

Doista postoji sramotan nedostatak provedbe ljudskih prava Roma, najveće evropske manjine. Oni i dalje doživljavaju sveprisutnu diskriminaciju u svim poljima života, praćenu antigipsizmom.

Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI), Velma Šarić, sudjelovala je kao panelistica na drugom panelu, ,,Obrazovni projekt o Romima u Bosni i Hercegovini“, predstavljajući naš projekt, „Na marginama“.

„Projekt bi Romima trebao pružiti mjesto na kojem bi mogli podijeliti svoje teške životne priče i svakodnevne izazove s kojima se suočavaju u našem društvu. Projekt je jedinstven jer se suprostavlja negativnim percepcijama i stereotipima koji postoje. Stavovi i osobna svjedočenja predstavljena u projektu gruba su proturječja široko rasprostranjenim stereotipima i zabludama o Romima i potiču publiku da preispita svoje stavove i predrasude o ovoj jedinstvenoj i raznolikoj zajednici “, rekla je Velma.

„Na marginama“ se sastoji od četiri komponente: foto projekta, putujuće izložbe, fotoknjige i dokumentarnog filma.

Nakon kratkog uvoda, CPI je prikazao foto projekt #NaMarginama, koji ilustrira raširene stereotipe o Romima, a zatim ih negira. Foto projekt naglašava da većinu narativa o Romima stvaraju oni koji ne pripadaju romskoj zajednici.

Nakon izjave Mirka Pincellija da „te zajednice imaju puno pozitivniji uticaj na naše vlastite zajednice nego što mi mislimo“, publika je imala priliku pogledati najavu dokumentarca „Čarobno selo“ koji prikazuje probleme s kojima se Romi suočavaju od rođenja do starosti. Ti problemi uključuju seksualno ropstvo, loše životne uslove, isključenost iz obrazovanja i mnoge druge. Dokumentarni film prikazuje drugu stranu medalje – marginaliziranu romsku porodicu koja se bori za opstanak u svijetu koji ih obezvređuje i dehumanizira.

Koliko god je put kojim su Romi koračali obilježen nepravdom, stereotipima, diskriminacijom i isključenošću, tako je i ispunjen srećom, ponosom i smijehom. Denis Selmani, suosnivač i programski direktor firme Romalitico Skopje, rekao je da „uprkos svim nivoima progona, protjerivanja i uzvika, mi kao Romi uspješno smo sačuvali svoj jezik, kulturu i tradiciju.“ I, nesumnjivo, njihov identitet čini evropsku arhitekturu bogatijom i uzbudljivijom.

Dalibor Tanić, romski aktivist i glavni urednik UDAR-a, regionalnog romskog multimedijskog portala, govorio je o važnosti isticanja priča o uspješnim Romima.

Međunarodni dan Roma je dan za proslavu romske kulture i podizanje svijesti o problemima s kojima se suočavaju. Osmi april je, na kraju, namijenjen borbi protiv ovih problema. Čitav svijet se na ovaj dan treba sjetiti svoje obaveze pružanja pravne, društvene i političke podrške koja će Romima omogućiti da se oslobode davno utvrđenih nepravdi.

Amina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Velika strast su joj engleski jezik i mirovni aktivizam. Diplomirala je engleski jezik i književnost, te nedavno magistrirala na odsjeku za Sigurnosne i mirovne studije Univerziteta u Sarajevu.

Benisa je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Benisa je odrasla u Bijelom Polju u Crnoj Gori, no trenutno živi, radi i studira u Sarajevu gdje je pronašla sve što joj treba i gdje planira ostati. Zvanje bachelora politologije stekla je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a uskoro završava i master studij. Osim toga, volontirala je u različitim organizacijama. „Politizacija religije i etnicizacija politike je nešto što je po mom mišljenju dominantno“ ističe Benisa. Svoju budućnost vidi u BiH no često se susreće s birokratskim problemima, te smatra da bi više pažnje trebalo biti posvećeno pozitivnim informacijama iz medija, nevladinom sektoru i projektima koje mladi pokreću.

Vezani članci

Lokalni mediji u BiH: finansijska ovisnost i politički uticaj
Uloga lokalnih medija za svaku zajednicu je od izuzetnog značaja. Oni bi morali biti spona između lokalne zajednice i javnosti i djelovati kao sredstvo komunikacije između opština ili kantona i građana.
Paul i Boba: Priča o ljubavi pod opsadom
Ne pucajte. Samo bezveze trošite metke jer ja sam besmrtan. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (BiH), porodice u Francuskoj slušale su izvještaje o stradanjima i uništenju Sarajeva od reportera Radija Francuske. Drugu, ljepšu stranu priče, koja se reporteru Paul Marchandu, dešavala u Sarajevu nisu mogli čuti. Bila je to privatna priča o ljubavi …

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu