Humano i sistemski rješavati probleme pasa lutalica

Foto: Galerija fondacije Dogs Trust

Problemi pasa lutalica u Bosni i Hercegovini (BiH), iako je situacija bolja nego ranijih godina, trebaju biti riješeni sistemski i humano u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Da bi to bilo moguće, neophodno je osigurati resurse jer najčešće sredstva kojima raspolažu lokalne organizacije su nedovoljna.

Zbrinjavanje pasa lutalica, briga o njima, edukacija, ali i podizanje svijesti građana su samo neka od polja djelovanja koja se koriste da bi se što uspješnije rješavao problem pasa lutalica u cijeloj BiH. Samo na području Kantona Sarajevo, a prema podacima kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad iz 2017. godine, ubijeno je 5.604 pasa lutalica. Pandemija COVID-19 značajno utiče na proces udomljavanja pasa. 

Fondacija Dogs Trust je dobrotvorna organizacija s glavnim sjedištem u Velikoj Britaniji, kojoj je primarni cilj dobrovoljno pomaganje lokalnim vlastima u uspostavljanju humanog, održivog i kontinuiranog okvira u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. U programskom radu je i udomljavanje pasa s ulice. Ipak, zbog ograničenih sredstava, ovaj program sprovode samo u Kantonu Sarajevo i okolini. 

Sanja Bianculli iz Dogs Trust-a kazala je da u njihovim programima nude procjene stručnjaka o tome koji je pas najbolji za životni stil porodice, odnosno koji je vlasnik najbolji za potrebe i karakter psa, što je njima kao organizaciji za dobrobit pasa prioritet. „Kroz udomljavanje u našem programu dobiju psa o kome već puno znaju, koji je potpuno obrađen i čist, i koji je već počeo s obukom i navikao se na život u domu“, pojasnila je Bianculli, istaknuvši da svi koji žele da udome psa mogu da se jave preko stranice Dogs Trust na dijelu „prijava za udomitelje“. 

Na upit šta su lokalne vlasti uradile po pitanju pasa lutalica, Bianculli je kazala: „Što se lokalnih vlasti tiče, oni su jedini koji su obavezni, ali i jedini koji imaju resurse da osiguraju da se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH sistemski i dosljedno provede. Postoje određene regije i institucije koje sada imaju više inicijative da pokrenu takvo rješenje, namjesto češćeg stava da problem dolazi u fokus kada eskalira i kada počnu pristizati tužbe građana i zahtjevi za odštetu.“

Pojasnila je da ,,postoje razne publike, od onih koji su svjesni samo ako se suoče s već eskaliranim problemom, tj. kada se desi incident sa psom, ali i oni koji su svjesni i vjeruju da je zakonsko, humano i sistemsko rješavanje problema jedini put da se problem ne ponovi“. 

Kazniti kršenje zakona i neodgovornost

Fondacija Dogs Trust već godinama radi na edukaciji i podizanju svijesti građana i rezultati su vidljivi. Međutim, Bianculli naglašava da je neophodno da lokalne vlasti i institucije koje su zadužene za ovo pitanje osiguraju da se zakonske mjere nadzora pojačaju nad vlasnicima, uzgajivačima, lovcima, skloništima i azilima, pansionima i drugim koji drže pse, te da se svaka neodgovornost i kršenje zakona sankcionira.

Građani, lokalne grupe i udruženja, prema riječima Bianculli, imaju mehanizme kojima od vlasti mogu zahtijevati transparentnost i dosljednost u provođenju Zakona i zaštiti kako nedužnih pasa, tako i zdravlja i sigurnosti ljudi. Navodi da je državni Zakon progresivan i human i da daje odlične okvire da se uspostavi human i efikasan sistem koji je jedini način da se dođe do dana da psi u konačnici ne moraju da žive na ulici i da ne budu u opasnosti od uništavanja. Kako ističe, sada je „reakcija odgovornih institucija mnogo brža u ovim slučajevima i dešava se mnogo češće da je proces transparentan“. 

Woof Wood radionica

Napuštenim psima i mačkama pomažu Belma Ustović i Edin Osmanović u Sarajevu putem radionice „Woof Wood“.

Foto: Galerija Woof Wood organizacije

,,U našoj maloj Woof Wood manufakturi radovi su počeli prije godinu dana. Želja nam je bila da našim dragim ljubimcima ponudimo zanimljive i praktične predmete za igru, hranilice, krevetiće i niz proizvoda na kojima trenutno radimo i koje ćete tek vidjeti. Izrađene od prirodnih materijala i boja, neškodljive kako nama, tako i životinjama, a ipak razigrane i vesele. Prvobitni i nepromijenjen cilj našeg biznisa jeste da finansiramo troškove spašenih pasa i mačaka s ulice“, kazala je Ustović, jedna od osnivačica ovog sve popularnijeg brenda. 

Navodi da su do pokretanja biznisa bili ograničeni s pomaganjem te da su svakodnevno bili primorani čekati da se prikupe sredstva za sklanjanje neke životinje, veterinarsko obrađivanje ili liječenje ako je povrijeđena i bolesna. 

,,Sada koliko toliko imamo sredstava da pokrijemo osnovne troškove, a nadamo se da kada razradimo biznis da ćemo moći pomagati većem broju životinja. Novac se koristi direktno i namjenski za hranjenje životinja u fosteru, veterinarske troškove, hranu uličnim cukama, macama, ježevima…“, kazala je Ustović.

Na pitanje sarađuju li s lokalnim udruženjima za napuštene životinje, odgovara: ,,Sarađujemo, svi imamo isti cilj, sklanjanje i udomljavanje životinja. Pomažemo jedni drugima koliko možemo. Dosta njih su udruženja iz EU gradova, koji nam pomažu naći domove za pse i mace. Lokalno je udruženje Ruka za Šapu, grupa Glas životinja, raja iz Happy Puppy Sarajevo…“, nastavlja Ustović.

Nesporazumi s graničnim službama

Pandemija virusa COVID-19 je znatno pogoršala situaciju i za napuštene životinje jer je, između ostalog, otežano i usvojenje za usvojitelje iz drugih država zbog uvedenih zabrana putovanja i karantina, a što je dovelo do prenapučenosti u pansionima, a izostala je i pomoć stranih donatora jer su se i sami našli u teškoj situaciji. 

Foto: Galerija Woof Wood organizacije

Ustović pojašnjava da se često desi da nema pasoša i certifikata za životinje koji su neophodni prije putovanja. Također, naglašava da se dešavaju nesporazumi s graničnim službama susjednih zemalja, zbog čega cijeli transport bude vraćen. Ipak, ovi problemi ne utiču na njihovu kreativnost. ,,Predmete koje izrađujemo najčešće prvo zamislimo i o njima razgovaramo. Nekad nas inspiriše internet, nekad naša mašta. Tek kada je “nacrt” do detalja osmišljen, pristupamo izradi. Desi se da se iz jedne ideje razvije više njih, zbog čega nam se dijapazon širi. Nadamo se da će nas i tržište pratiti“, dodala je. 

Proizvode Belme i Edina možete naručiti preko njihove stranice Woof Wood na Facebooku i Instagramu, kao i kod njihovih partnera Zoo Centar i Pet Shop Ria.

Harisa je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Mostara. Trenutno je studentica master studija Međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od srednje škole uključena je u različite aktivnosti nevladinih organizacija, te je tako istinski zavoljela omladinski aktivizam. Članica je PRONI Centra za omladinski razvoj.

Vezani članci

Kanton Sarajevo: Rodno zasnovano nasilje i dalje pod velikom stigmom
Nasilje u porodici i nasilje nad ženama predstavlja globalni problem kao i kršenje osnovnih ljudskih prava.
Goran Milić: “Negativnost” je zajednička odlika Balkana
Milić vjeruje da "cijeli Balkan ima jednu zajedničku odliku — negativnost. Ova sklonost ka pesimizmu ima svoje korijene, ali je s vremenom “negativnost“ prerasla u kulturnu normu. Navika da se oko svega jadikuje, od priče o bolesti i nepravdi koja dolazi zajedno sa nedostatkom novca. Pa ipak, upravo taj sumorni ambijent je inspirisao Milićevu ideju da pokaže ono što oni prije njega nisu —potencijal Bosne i Hercegovine.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu