Premijera filma ,,Kapija ’95“ u Memorijalnom centru Srebrenica

Foto: Memorijalni centar Srebrenica

Povodom obilježavanja 27. godišnjice od zločina nad tuzlanskom mladošću u Memorijalnom centru Srebrenica premijerno je prikazan dokumentarni film „Kapija ’95“, urađen u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centra Srebrenica i britanske producentske kuće Pinch Media. 

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, smatra da je zločin nad tuzlanskom mladošću jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, zbog čega je naša obaveza da na isti stalno podsjećamo.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica. (Foto: Benisa Bibuljica)

,,Život majki se pretvorio u jedno sjećanje. Mi samo mislimo da su one žive. Ovo je bio pokušaj da se ubije život. Dobro smo upamtili ono što su uradili i naša je obaveza da na to podsjećamo“, kazao je Hafizović.

Stravični zločin je počinjen 25. maja 1995. godine na Kapiji – mjestu susretanja tuzlanske omladine, na šetalištu u centru grada. Tom prilikom je ubijena 71 mlada osoba, a oko 140 teže i lakše ranjeno. 

,,Kapija nije samo tuzlanska. To je i naše iskustvo. Mi ovdje [u Memorijalnom centru] želimo da zabilježimo svaki zločin, a upravo na ovakvim mjestima riječi mijenjaju značenje“, rekao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica i izvršni producent filma ,,Kapija ’95“.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica. (Foto: Benisa Bibuljica)

Dino Kalesić je na Kapiji doživio najveći strah roditelja – granata koja je ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu ubila je njegovog trogodišnjeg sina Sandra. On je najmlađa žrtva ovog masakra. 

Dino Kalesić, preživjeli masakra na Kapiji. (Foto: Benisa Bibuljica)

,,Samo činjenicama možemo stići do istine. Naš put je priča o Kapiji, Srebrenici, bijelim trakama… Ne smijemo dozvoliti da nove generacije preispituju šta se desilo“, kazao je Kalesić, dodavši da je put do pomirenja i budućnosti u udžbenicima koji će na nepristrasan način biti glas istine. 

Mirko Pincelli, snimatelj i režiser filma, je istakao da je važnost dokumentovanja ovakvih zločina velika za porodice žrtava: ,,Mi ovdje znamo šta se desilo. Ali ovu priču priča Tuzla. Da bi ove porodice živjele u dostojanstvu, mi moramo pričati teške priče.“

Mirko Pincelli, snimatelj i režiser, Pinch Media. (Foto: Benisa Bibuljica)

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, je kazala da je važno da dokumentarnim sadržajem, poput ovog filma, podsjećamo na ovaj zločin jer samo tako ćemo sačuvati istinu na ono što je učinjeno i da niti jedan razum ne može osporiti ovaj zločin. 

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla. (Foto: Benisa Bibuljica)

,,Maj je najokrutniji mjesec za Tuzlake“, istakla je Perić.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja kazala je da je snimanje ovog filma bila velika odgovornost jer je postojala velika praznina u svijetu filma kada je u pitanju ovaj zločin. 

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja. (Foto: Benisa Bibuljica)

,,Obilježavanje 27. godišnjice od masakra nad tuzlanskom mladošću samo je jedan korak šire strategije obilježavanja zločina koji su počinjeni na području Bosne i Hercegovine“, kazala je Šarić, producentica nekoliko dokumentarnih filmova o zločinima počinjenim u našoj zemlji. 

Iako se 25. maja 2022. godine održava 27. godišnjica od zločina nad tuzlanskom mladošću jedini osuđeni je Novak Đukić na 20 godina zatvora. Međutim, s izdržavanja kazne pušten je zbog primjene odredbi krivičnog zakona iz bivše Jugoslavije. Otišao je u Srbiju, koja nije preuzela presudu i njeno izvršenje zbog objašnjenja da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja.

Amina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Velika strast su joj engleski jezik i mirovni aktivizam. Diplomirala je engleski jezik i književnost, te nedavno magistrirala na odsjeku za Sigurnosne i mirovne studije Univerziteta u Sarajevu.

Vezani članci

Sofija Todorović: Odlazak u Srebrenicu je zauvek promenio moj život
Neznanje i strah, najveći su problemi mladih u Srbiji, ali i u cijeloj regiji, kaže u intervjuu za Balkan Diskurs Sofija Todorović, mlada aktivistica iz Beograda. Sofija je stala u odbranu Mona Gjuraja, vlasnika pekare „Roma“ u Borči, kada je u tom mjestu, kraj Beograda, organizovan protest protiv njega, zato što je njegov brat Florim na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj je prekrstio ruke preko grudi, simbolišući dvoglavog orla sa albanske zastave.
Zaštitne maske za sve
U Srebrenici nas nema puno i važno je da čuvamo veze među nama, kroz komšiluk i međusobnu brigu.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu