Film “Kapija'95” – istina, neophodnost procesuiranja i pijaditet prema žrtvama

Izvor: tip.ba

Dokumentarni film “Kapija'95” premijerno je prikazan u Tuzli, u gradu u kojem je Vojska Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. godine ubila 71, a ranila više od 150 mladih, ispalivši granatu u večernjim satima na sami centar grada.

Dokumentarni film “Kapija'95” premijerno je prikazan u Tuzli, u gradu u kojem je Vojska Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. godine ubila 71, a ranila više od 150 mladih, ispalivši granatu u večernjim satima na sami centar grada. Film je prikazan zbog pijaditeta prema žrtvama, istrajavanja na putu istine, kao i ukazivanja na neophodnost procesuiranja odgovornih za ovaj stravičan zločin. 

Dokumentarni film “Kapija'95” urađen je u saradnji Centra za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnog centra Srebrenica s britanskom producentskom kućom PINCH Media. 

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, koja je ujedno i producentica filma “Kapija'95”, pojasnila je da je film urađen u svrhu promovisanja potrebe procesuiranja optuženih za ratne zločine jer je jedini osuđeni za zločin na tuzlanskoj Kapiji u Srbiji i nije bio na izdržavanju zatvorske kazne. 

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (Foto: Benisa Bibuljica)

„Portretirali smo herojsku borbu doktora Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli, heroja u bijelom, koji su pokazali izuzetnu profesionalnost pomažući ranjenima u ovom masakru. Film poklanjamo Tuzli, Memorijalnoj sobi, porodicama preživjelih, roditeljima ubijene djece a sve s ciljem da upozoravamo da se ovaj zločin nikada ne zaboravi“, kazala je Šarić. 

Prema njenim riječima, film “Kapija'95” svjedoči, opominje i podsjeća da ne smijemo zaboraviti i prepustiti mlade generacije neznanju. „Ovaj film je urađen u službi prevencije“, dodala je Šarić. 

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle je kazao da je zločin na tuzlanskoj Kapiji najveća rana Tuzle i ne može i ne treba da se zaboravi. 

Jasmin Imamović. gradonačelnik Tuzle (izvor: hayat.ba)

„Ne smijemo o tome zašutjeti i prestati svjedočiti filmovima i knjigama iz pijaditeta prema žrtvama“, kazao je Imamović, istaknuvši da film “Kapija'95” mnogo znači za građane Tuzle jer je riječ o filmu koji se temelji na istini. 

Negiranje zločina i genocida, kako je kazao Imamović, je spremanje za novi zločin i zato moramo istrajavati do istine i procesuiranja.

Zineti Hidanović je u masakru na tuzlanskoj Kapiji ubijen sin Alem. Prisustvovala je na premijeri “Kapija'95” i kazala da je veoma bitno zabilježiti da se ne zaboravi šta se dogodilo. 

„Svi ste svjedoci šta smo mi roditelji odradili kao roditelji. Sve je naše odbijeno, nemaš djeteta i to je to… Kad će istina izići na vidjelo… Zato trebaju zapisi i treba pisati o tome“, kazala je Hidanović.

Izvor: hayat.ba

Sud Bosne i Hercegovine je osudio Novaka Đukića, komandanta Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, na 20 godina zatvora zbog naredbe da je 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Zbog primjene blažeg zakona pušten je s izdržavanja kazne a što je iskoristio za bjekstvo u Srbiju. Pod opravdanjem da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja, Srbija nije preuzela izvršenje presude, odnosno kazne. 

Film “Kapija'95” prikazan je 24. maja 2022. godine u Memorijalnom centru Srebrenica, kao i 10. augusta 2022. godine u memorijalnom kompleksu Kovači u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022.”

Vezani članci

O pripadnosti: koje je boje ”naš”, a koje ”njihov”?
Koliko je još godina potrebno da prođe pa da sa pravom možemo reći da smo ostvarili mirnu okolinu za skladan život svih religija i nacija? | Piše: Nina Kurt (Sarajevo)
Sassja: Svi smo drugačiji ali imamo tu jednu zajedničku nit
Dama bosanskohercegovačke rap scene, prepoznatljivog glasa i stavova. U privatnom životu prije svega majka, zatim magistrica farmacije i radoholičarka. Sanelu Halilović Sassju poznajemo kao nekoga ko ima mnogo energije i konstantno traži pozitivne priče oko sebe.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu