Želje mladog Sanjanina pretvorene u stvarnost

Foto: Nedim Ramić

Dvadesetjednogodišnjak iz Sanskog Mosta nije sjedio i čekao da mu neko pomogne da ostvari svoju dječačku želju da postane frizer već je tokom pandemije krenuo da radi po kućama ili dvorištu mušterija, ponekad i bez naplate, da bi danas postao uspješan u svom poslu.  

Nedim Ramić u toku pandemije virusom COVID-19 objavio je tekst na društvenoj mreži Facebook u kojem navodi da želi šišati i raditi frizure po kućama ili dvorištu mušterija jer kao maloljetan nije mogao da radi ni u jednom salonu. Cijena šišanja je bila pet maraka a za one koji nisu u mogućnosti da plate a žele da imaju uređenu kosu naveo je da će to učiniti besplatno. Njegova objava na Facebook-u izazvala je pažnju pa su je počeli dijeliti drugi i imala je puno pregleda. 

Šišanje tokom COVID-a pomoglo je Nedimu da ostvari svoju ljubav iz dječačkih dana. Kad bi kao dječak, kako pojašnjava, otišao kod frizera gledao je kako to radi i jednostavno ga je počelo zanimati, da bi kasnije upisao Srednju mješovitu školu, smjer frizer. 

Šišanje tokom COVID-a pokazalo se kao pravi uspjeh. (Foto: Nedim Ramić)

„Počeo sam šišati prijatelje i svidjelo mi se. Kroz neko vrijeme posavjetovao sam se s njima i tako odlučio da počnem raditi šišanje na kućnim adresama kako bih stekao neko iskustvo“, kazao je Nedim. 

Išao je i na nekoliko edukacija i seminara za barbere, što ga je dodatno ohrabrilo jer je dobio dodatno iskustvo i usavršio svoje vještine. Uz rad po kućama i dvorištima je zarađivao novac i uz nagovor i pomoć prijatelja i članova porodice otvorio je frizerski salon u Sanskom Mostu. 

„Pronašao sam prostor u Sanskom Mostu i počeo ga uređivati. Bilo je teško ali evo isplatilo se“, kazao je Nedim, dodavši da je ponosan što je frizerski salon otvorio s 18 godina i što je dospio do ovoga gdje je sad. 

Svjestan je da uvijek može bolje, ali ističe da će se „truditi da bude uspješniji i da nikada neće stati“.  Iako je jako mlad nije zaboravio ljude koji su u potrebi. Tako je već dva puta učestvovao u humanitarnim akcijama na način da je prihod koji je bio zarađen u određenom periodu proslijedio za potrebe liječenja. 

Ističe da voli pomagati ljudima i planira biti dio i drugih humanitarnih akcija. Uz to, naglašava da nekome može i osmijeh biti od pomoći, odnosno popraviti dan. „Ljudi, osmijeh je besplatan“, dodaje Nedim. 

Za problem nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini Nedim navodi da je alarmirajući, ističući izrazitu neaktivnost populacije u dobi od 15 do 24 godine.

Zadovoljan svojim poslom, Nedim ne planira napustiti BiH. (Foto: Nedim Ramić)

„Najveći problemi mladih u BiH je to što ovdje, nažalost, ne vide svoju budućnost, krenuvši od toga da je teško naći posao do toga i kada nađu posao da su plate veoma niske. Naravno to ih primorava da odlaze iz naše BiH. Ja ne planiram napustiti Bosnu, jer se želim boriti ovdje kao “svoj na svom”, a u budućnosti se vidim kao jedan od uspješnijih muških frizera“, kazao je Nedim. 

Biti frizer u današnje vrijeme za Nedima je super jer uvijek ima priliku upoznavati nove ljude, družiti se s njima, šaliti se a uz to sve i uljepšavati njihovu kosu. „Zar to nije lijepo? Meni jeste“, naglašava Nedim. 

Mlade u Bosni i Hercegovini, Nedim savjetuje da prate svoje snove i idu prema svom cilju. „Sve što zamislimo, radom i trudom možemo ostvariti“, kazao je Nedim. 

Ovaj članak dio je serije tekstova u okviru projekta #EmployMe Centra za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskursa. Cilj serijala je podići svijest o problemima s kojima se susreću mladi ljudi u oblasti obrazovanja i zapošljavanja u BiH te istaknuti neke dobre prakse u borbi s tim preprekama. Ovaj serijal dio je “Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” kojeg provodi Udruženje građana Nešto Više u saradnji s PRONI Centrom za omladinski razvoj, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH

 

Dženisa Joldić je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva. Rođena je11.6.1999. godine. Sa svojih 12 godina objavila je svoju prvu zbirku pjesama "Sunčani zagrljaj". Trenutno je studentica treće godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na odsjeku komunikologije i žurnalistike. Voli da se kreativno izražava kroz pisanje i fotografisanje.

Vezani članci

Zaštitne maske za sve
U Srebrenici nas nema puno i važno je da čuvamo veze među nama, kroz komšiluk i međusobnu brigu.
Vedra geografija uz “Profu” za pet
Mnogobrojna priznanja, dokaz da nauka može biti zabavna a predavanja zanimljiva, podsticanje kritičkog mišljenja i njegov odnos prema učenicima je ono što Vedrana Zubića kao profesora geografije, od milja nazvanim “Profa”, izdvaja u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine (BiH). 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu