Festival mira ’22 – Mir je neprocjenjiv i moramo ga čuvati

Foto: Alem Bajramović

U središnjem djelu Bosne i Hercegovine – Vitezu – završen je trodnevni Festival mira ‘22, sa kojeg su mladi, aktivisti i novinari poslali jedinstvenu poruku da žele život bez podjela i diskriminacije uz neophodnost održavanja mira, a što je posebno potrebno u ovim trenucima kada se njihovi vršnjaci u Ukrajini suočavaju sa strahotama nasilne agresije.

„Mir je neprocjenjiv i trebamo svi uložiti napore kako se scenariji iz prošlosti ne bi ponavljali“, poručili su učesnici Festivala mira ‘22 koji su Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs organizirali u Etno selu „Čardaci“. 

Na Festivalu mira ‘22 učesnici su imali priliku kroz najsavremenije umjetničke radove, fotografije, filmove i muzički program da razmijene mišljenja i ohrabre se na putu izgradnje mira izbjegavajući kontranarative na postojeće podjele u BiH i regionu.

Alem Bajramović, učesnik Festivala mira ‘22 je kazao da su ova tri dana bila jedinstvena prilika da se mladi, koji dolaze iz cijele BiH upoznaju, razmijene ideje i kroz umjetničke sadržaje zajedno rade na izgradnji prijeko potrebnog mira. 

Foto: Alem Bajramović

„Ovo je prvi Festival mira i jako sam ponosan što učestvujem i mogu da sa svojim vršnjacima doprinesem da Bosna i Hercegovina se postavi kao voditeljica mirovnih procesa u regionu, ali i time pridruži svijetu“, kazao je Bajramović. 

Performansom puštanja plavih i žutih balona u bojama ukrajinske i bosanskohercegovačke zastave, učesnici Festivala mira ‘22 poslali su podršku svim Ukrajinkama i Ukrajincima koji se trenutno suočavaju sa najmračnijim vremenom i strahotama nasilne agresije. 

Foto: Alem Bajramović

Prikazani su dokumentarni filmovi „Maglaj, rat i mir“, koji je producirala Misija OSCE-a u BiH, „Nevjerovatno putovanje“ Al Jazeera Balkans, „Obični heroji“ i „Uspomene 677“ kreiranih u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, kao i kazališna predstava „Put po svijetu“ Gradskog kazališta mladih Vitez. 

Foto: Benisa Bibuljica

Ivana Janko, učesnica Festivala mira ‘22 je kazala da su je najviše dojmili filmovi i predstava koju su gledali. „Mladi više i lakše uče kroz slikovit prikaz stvari koje su se izdešavale. Navest ću primjer filma Obični heroji koji je prikazao na kvalitetan način život običnih ljudi koji su patili i preživljavali, ali i pomagali jedni drugima ne gledajući vjeru i naciju“, kazala je Janko.

Mladi književnici: Fedor Marjanović, Amina Čilić i Luka Baškarad. (foto: Benisa Bibuljica)

Fedor Marjanović, književnik i gost Festivala mira ‘22 je kazao da su riječi vrlo moćno sredstvo koje može da bude ubojitije od mača, da se njima može promovisati mir ali isto tako i rat. Primjeri upotrebe riječi u obje svrhe u ovoj zemlji, kako je kazao imamo odviše, ali važnije je pitanje koje riječi su glasnije i koje stižu bliže do ljudi. 

„Da li riječi mogu dovesti do promjene, ukratko da, ali za to je prije svega potrebno vrijeme i mudre uši spremne da slušaju“, kazao je Marjanović. 

Izložba ,,Na marginama”. (foto: Benisa Bibuljica)

U sklopu Festivala mira ‘22 otvorena je izložba „Na marginama“, Centra za postkonfliktna istraživanja i Misije OSCE-a u BiH i izveden tradicionalni ples Roma a učesnici su imali priliku da razgovaraju sa Mirzom Mustafagićem, mladim influenserom na temu „Kako biti svoj šef?“.

Nastup romskog kulturno-umjetničkog društva ,,Romi Vitez”. (foto: Benisa Bibuljica)

Festival mira ‘22 pratio je muzički dio programa uz gostovanje Mostar Rock School, Vanje Strukar, kao i DJ Forora. 

Party zatvaranja Festivala uz DJ Forora (foto: Alem Bajramović)

Partneri Festivala mira ‘22 su Al Jazeera Balkans, Gradsko kazalište mladih Vitez, Etno selo „Čardaci“ Vitez, a realizacija je omogućena uz podršku Ambasade Slovačke Sarajevo, SlovakAid, Misije OSCE-a u BiH, Rockefeller Fondacije, Evropske unije u BIH i Fonda Sigrid Rausing. 

Centar za postkonfliktna istraživanja je međunarodno priznata i nagrađivana organizacija zbog izgradnje mira u BiH i regionu, a multimedijalna platforma Balkan Diskurs pruža priliku mladima da iznesu svoja mišljenja i pišu o temama jako bitnim za bosansko-hercegovačko društvo. Festival mira ‘22 je dio projekta „Muzej mira“, u sklopu kojeg će uskoro biti predstavljena i godišnja publikacija magazin „Mir“. 

Vezani članci

Doba „žutog zlata“: Život hercegovačkih duhandžija pedesetih godina prošlog vijeka
Duhan je u Hercegovini već desetljećima način života nekih obitelji, ali pamte se i vremena kada je slobodna trgovina duhanom bila zabranjena. Oni koji su trgovali duhanom u to vrijeme, sjećaju ga se kao ''doba žutog zlata''.
Prelazeći granice: bosanske migracije u Njemačkoj (Dio II)
Ovaj serijal ima za cilj da istraži različita gledišta bosanskih migracija u Njemačkoj, te da predstavi lične doživljaje migranata i njihove djece, ne samo kako bi se podstakla diskusija o zajedničkim iskustvima bosanskih migranata, već kako bi se razmotrile proširene teme i uticaj njihovih priča.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu