Festival mira ’22 – Mir je neprocjenjiv i moramo ga čuvati

Foto: Alem Bajramović

U središnjem djelu Bosne i Hercegovine – Vitezu – završen je trodnevni Festival mira ‘22, sa kojeg su mladi, aktivisti i novinari poslali jedinstvenu poruku da žele život bez podjela i diskriminacije uz neophodnost održavanja mira, a što je posebno potrebno u ovim trenucima kada se njihovi vršnjaci u Ukrajini suočavaju sa strahotama nasilne agresije.

„Mir je neprocjenjiv i trebamo svi uložiti napore kako se scenariji iz prošlosti ne bi ponavljali“, poručili su učesnici Festivala mira ‘22 koji su Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs organizirali u Etno selu „Čardaci“. 

Na Festivalu mira ‘22 učesnici su imali priliku kroz najsavremenije umjetničke radove, fotografije, filmove i muzički program da razmijene mišljenja i ohrabre se na putu izgradnje mira izbjegavajući kontranarative na postojeće podjele u BiH i regionu.

Alem Bajramović, učesnik Festivala mira ‘22 je kazao da su ova tri dana bila jedinstvena prilika da se mladi, koji dolaze iz cijele BiH upoznaju, razmijene ideje i kroz umjetničke sadržaje zajedno rade na izgradnji prijeko potrebnog mira. 

Foto: Alem Bajramović

„Ovo je prvi Festival mira i jako sam ponosan što učestvujem i mogu da sa svojim vršnjacima doprinesem da Bosna i Hercegovina se postavi kao voditeljica mirovnih procesa u regionu, ali i time pridruži svijetu“, kazao je Bajramović. 

Performansom puštanja plavih i žutih balona u bojama ukrajinske i bosanskohercegovačke zastave, učesnici Festivala mira ‘22 poslali su podršku svim Ukrajinkama i Ukrajincima koji se trenutno suočavaju sa najmračnijim vremenom i strahotama nasilne agresije. 

Foto: Alem Bajramović

Prikazani su dokumentarni filmovi „Maglaj, rat i mir“, koji je producirala Misija OSCE-a u BiH, „Nevjerovatno putovanje“ Al Jazeera Balkans, „Obični heroji“ i „Uspomene 677“ kreiranih u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, kao i kazališna predstava „Put po svijetu“ Gradskog kazališta mladih Vitez. 

Foto: Benisa Bibuljica

Ivana Janko, učesnica Festivala mira ‘22 je kazala da su je najviše dojmili filmovi i predstava koju su gledali. „Mladi više i lakše uče kroz slikovit prikaz stvari koje su se izdešavale. Navest ću primjer filma Obični heroji koji je prikazao na kvalitetan način život običnih ljudi koji su patili i preživljavali, ali i pomagali jedni drugima ne gledajući vjeru i naciju“, kazala je Janko.

Mladi književnici: Fedor Marjanović, Amina Čilić i Luka Baškarad. (foto: Benisa Bibuljica)

Fedor Marjanović, književnik i gost Festivala mira ‘22 je kazao da su riječi vrlo moćno sredstvo koje može da bude ubojitije od mača, da se njima može promovisati mir ali isto tako i rat. Primjeri upotrebe riječi u obje svrhe u ovoj zemlji, kako je kazao imamo odviše, ali važnije je pitanje koje riječi su glasnije i koje stižu bliže do ljudi. 

„Da li riječi mogu dovesti do promjene, ukratko da, ali za to je prije svega potrebno vrijeme i mudre uši spremne da slušaju“, kazao je Marjanović. 

Izložba ,,Na marginama”. (foto: Benisa Bibuljica)

U sklopu Festivala mira ‘22 otvorena je izložba „Na marginama“, Centra za postkonfliktna istraživanja i Misije OSCE-a u BiH i izveden tradicionalni ples Roma a učesnici su imali priliku da razgovaraju sa Mirzom Mustafagićem, mladim influenserom na temu „Kako biti svoj šef?“.

Nastup romskog kulturno-umjetničkog društva ,,Romi Vitez”. (foto: Benisa Bibuljica)

Festival mira ‘22 pratio je muzički dio programa uz gostovanje Mostar Rock School, Vanje Strukar, kao i DJ Forora. 

Party zatvaranja Festivala uz DJ Forora (foto: Alem Bajramović)

Partneri Festivala mira ‘22 su Al Jazeera Balkans, Gradsko kazalište mladih Vitez, Etno selo „Čardaci“ Vitez, a realizacija je omogućena uz podršku Ambasade Slovačke Sarajevo, SlovakAid, Misije OSCE-a u BiH, Rockefeller Fondacije, Evropske unije u BIH i Fonda Sigrid Rausing. 

Centar za postkonfliktna istraživanja je međunarodno priznata i nagrađivana organizacija zbog izgradnje mira u BiH i regionu, a multimedijalna platforma Balkan Diskurs pruža priliku mladima da iznesu svoja mišljenja i pišu o temama jako bitnim za bosansko-hercegovačko društvo. Festival mira ‘22 je dio projekta „Muzej mira“, u sklopu kojeg će uskoro biti predstavljena i godišnja publikacija magazin „Mir“. 

Vezani članci

Humanost koja daje snagu za daljnju borbu
Fuad Halilović je dobio bitku s jednom vrstom maligniteta prije 13 godina, ali nije zaboravio one koji se i danas suočavaju s borbom za život, prije svih, djecu oboljelu od raka koja tokom dugotrajnog i mukotrpnog liječenja ostaju bez kose. Zajedno sa svojim kolegama iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, Halilović izrađuje perike …
Tiha hrabrost čovjeka iz Kratine
Vojislav se nije bojao u ratu, u doba kada je čovjek čovjeku vuk, oružja ali se bojao ljudske reakcije. Molio je Hajru da njegovu priču ispriča tek poslje smrti.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu