Festival mira 2024: Poštivanjem ljudskih vrijednosti gradimo mir

Naslovna Foto: Mitar Simikić

Tolerancija, pacifistička koegzistencija i odsustvo nasilja, uz poštivanje univerzalnih životnih vrijednosti, neophodni su za izgradnju održivog mira u Bosni i Hercegovini.

Tolerancija, pacifistička koegzistencija i odsustvo nasilja, uz poštivanje univerzalnih životnih vrijednosti, neophodni su za izgradnju održivog mira u Bosni i Hercegovini. Ovo je zajednička poruka mladih iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini koji su učestvovali na Festivalu mira 2024 u Vitezu, koji je organizirao Centar za postkonfliktna istraživanja.

„Ovakvi Festivali mira su prilika da mladi izraze svoje mišljenje i stavove i pored kulturnog sadržaja koji je dostupan, ovo su prilike da se radi na informacijskoj deblokadi i dekontaminaciji mladih“, kazao je Ljupko Mišeljić a koji je na Festival mira došao iz Banja Luke.

Tematika mira je zainteresirala i mladu studenticu medicine, Andreu Milojević koja je na Festival mira došla iz Dervente. Smatra da je mir krucijalan ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu te da posebno mladi trebaju da budu uključeni i rade na izgradnji mira. „Mir je za mene ljubav, a ljubav je sveobuhvatna i podrazumijeva razumijevanje i neosuđivanje“, istakla je Andrea.

Festival mira 2024 okupio je 40 mladih ljudi iz 20 gradova Bosne i Hercegovine. Foto: Mitar Simikić

Učesnici Festivala mira 2024 su jedan dan bili u Travniku, gdje su istražili bogatu historijsku, kulturnu i religijsku raznolikost. „Intenzivan osjećaj mira danas se prožimao Travničkom tvrđavom koja je tu godinama. Ispratila je razne vojske, pregrmila ratove kako bi danas ponosno mamila uzdahe divljenja njenoj ljepoti. Šetnjom kroz Travnik sreli smo Bošnjake koji odlaze na džumu, u podne nam se pridružilo zvono sa katoličke crkve, dok smo išli ka pravoslavnoj crkvi“, opisala je Lejla Ćirić, koja je na Festival miraʼ24 došla iz Glamoča.

Dodala je da je njen um u potpunosti preplavljen mirom ulaskom u rodnu kuću Ive Andrića, a za kojeg su „svi učesnici Festivala u glas rekli da je NAŠ“.

Na interaktivnoj sesiji o izgradnji mira, mladi su govorili o moralnoj hrabrosti u njihovim lokalnim zajednicama, nakon što su pogledali jednu od epizoda iz dokumentarnog serijala ,,Obični heroji“ koji je urađen u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja i Pinch media.

Učesnici Festivala su uživali u u interaktivnoj igrici Behind the wall (Humanity in Action BiH) zahvaljujući kojoj su učili više o miru i naslijeđu rata. Foto: Mitar Simikić

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, pojasnila je da su Obični heroji dio multimedijalnog programa, a predstavljaju pozitivne priče o moralnoj hrabrosti pripadnika različitih etničkih grupa koji su u vremenu zla odlučili da koristeći ljudske vrijednosti u pravom smislu riječi budu ljudi.

„Rat je završen, ali smo okruženi ljudima koji su suočeni sa transgeneracijskim prenosom traume. Pričama poput ovih mladi trebaju da budu okruženi jer ako iscijelimo sebe, iscijelit ćemo sve oko nas“, kazala je Dženeta Fazlić iz Sarajeva, učesnica Festivala mira 2024.

Na Festivalu je prikazan i film “Svako ima svoj Everest”, urađen u koprodukciji AL Jazeera Balkans i MY TV. Nagrada „obični heroj“ uručena je Tomislavu Cvitanušiću, bosanskohercegovačkom alpinisti koji se popeo na Mont Everest. Razgovarao je sa mladima o osnovnim životnim vrijednostima, snazi i energiji koji su mu pomogli da osvoji najviši planinski svjetski vrh.

Tomislav Cvitanušić: Čovjeku na vrhu svijeta uručena nagrada Obični heroj. Foto: Mitar Simikić

„Za moju generaciju je kasno, mi ne možemo napraviti puno promjena, jedina nada ste vi. Vi ste naša budućnost. Imate pravo da sanjate snove, to vam nije zabranjeno. Dok sanjate svoje snove, živi ste, kada prestanete sanjati nisam siguran šta se s vama desi. Svojim radom i svojim trudom sve je moguće“, poručio je Cvitanušić.

Uručenjem nagrade završen je ovogodišnji Festival mira 2024, koji je održan uz podršku Slovačke Ambasade u BiH kroz program podrške Slovak AID, Ambasade Kanade u Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini kroz Kanadski fond za lokalne inicijative (CFLI) te uz razvojne grantove centra za postkonfliktna istraživanja. Partneri Festivala su Etno selo Čardaci Vitez i Al Jazeera Balkans.

 

 

Vezani članci

Rukotvorine porodice Hambašić: Namještaj koji miriše na merak
Ova porodica iz naselja Donji Ulišnjak pored Maglaja zahvaljujući proizvodnji starobosanskog namještaja jedna je od onih rijetkih koji se u današnjici zalažu za očuvanje kulture, tradicije i isticanje vrijednosti zanata.
BNP Zenica: Kulturocid pozorišne umjetnosti
Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica po izgledu zgrade predstavlja jedinstveni fenomen arhitekture bivše Jugoslavije, a kao kulturna institucija već više od 73 godine osim umjetničke i kulturne ima i edukativnu ulogu za djecu i mlade.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu