Dino Aganović: Sa mnogo truda i napora, sve se može postići

Dino Aganović (izvor: www.europavox.com)

Poruke koje šaljem, i emocije koje iskazujem, kroz svoju muziku su vezane sa mojim sanjarenjem i mojim gubitcima, i direktna su kritika našeg društva. 

Dino Aganović – Hibrid je muzički producent iz Sarajeva. DJ karijeru je započeo sa 16 godina i od tada je producirao mnogo pjesama i videa, a izdao je i album. Svi poznati i talentovani muzičari znaju kako iskoristiti muziku kao platformu za izražaj i kreativnost. Ono što je unikatno kod Dine je njegov pristup definisanju muzike. Naime, umjesto opisivanja muzike njegovim riječima, on dopušta svojim slušaocima da definišu i dožive njegovu muziku na svoj način.

,,Muzika je nepredvidljiva zato što svako ima drugačiji način kako sluša i interpretira muziku”, kaže Dino.

Od početka njegove karijere, muzika koju producira se konstantno mijenja. Početak je bio baziran na club i dance muziku, ali njegova posljednja promjena je preusmjerila fokus na ambijentalnu muziku „za chill atmosferu”, kako kaže.

,,Poruke koje šaljem, i emocije koje iskazujem, kroz svoju muziku su vezane sa mojim sanjarenjem i mojim gubitcima, i direktna su kritika našeg društva”, kaže Dino.

U budućnosti, planira da se fokusira na apstraktni ples i pokret, kaže da je uvijek spreman na nove izazove. Veoma je aktivan i angažovan na svjetskoj muzičkoj sceni. Digitalnu izdavačku kuću „Submarine Vibes“ je pokrenuo 2014. godine i od tada je sarađivao sa 150 umjetnika, uz 60 izdanja, 80 mixova i preko 30 nastupa širom Evrope.

Svaku saradnju, kako kaže, tretira kao unikatnu i specijalnu.

Inspiraciju nalazi i u Sarajevu, gdje provodi većinu svog vremena, te na lokalnoj muzičkoj sceni, dok su njegove pjesme prihvaćene od strane mnogobrojnih fanova. Lansiranjem naslova „Submarine“, njegov novi cilj je promocija eksperimentalne umjetničke scene u Bosni i Hercegovini.

Iako će neko pomisliti, kako je Bosna i Hercegovina teško mjesto za muzičku karijeru, uzimajući u obzir istoriju konflikta i lošu političku i ekonomsku situaciju u državi, Dino nije pesimista. On vjeruje da postoji i više nego dovoljno infrastrukture, uzora, inspiracije i potencijala za uspješnu promociju muzičara u državi.

,,Sa mnogo truda i napora, sve se može postići. Bitno je da se fokusirate samo na sebe i da se edukujete u smislu stvaranja vaše muzike. Također je bitno i da reklamirate svoju muziku i sebe.”

,,Put do cilja je težak. Stoga bih savjetovao sve mlade muzičare, koji vole to što rade, da uvijek traže nove prilike, nova poznanstva i potencijalne saradnike“, zaključuje Dino.

__________________________________________________________________________________

Ovaj članak je ranije objavljen u bosanskom izdanju ASBO Magazina tokom 2019. godine. ASBO je nezavisna publikacija koju je osnovala Fondacija D kao produžetak svoje misije otkrivanja i prikazivanja novih talenata. Magazin ima za cilj da prikaže umjetničke talente i potencijale Bosanaca i Hercegovaca kako bi ih osnažio i pružio međunarodnu platformu da podijele svoj rad, ideje i mišljenja o muzici, modi, umjetnosti i kinematografiji.

Hoyumi is originally from Japan and has lived in London and California among other places. She holds a Bachelors of Law degree in International Public Policy, as well as Masters in Conflict, Security and Development. Previously, Hoyumi has worked as a management consultant and has provided project management services to several Forbes Global 500 clients. Having always been interested in human rights and peace building, she has decided to switch her career focus towards research and policy initiatives.

Vezani članci

Lokalni mediji u BiH: finansijska ovisnost i politički uticaj
Uloga lokalnih medija za svaku zajednicu je od izuzetnog značaja. Oni bi morali biti spona između lokalne zajednice i javnosti i djelovati kao sredstvo komunikacije između opština ili kantona i građana.
Film “Bezbojni” reflektuje mogućnost nepripadanja
Prvenac Aide Gavrić “Bezbojni”, koji je prikazan 14. oktobra u okviru projekta i fotografske izložbe “Priče o ljubavi” Centra za postkonfliktna istraživanja, prikazuje djecu iz mješovitih brakova, pogrdno nazvanim “mješancima” koja su prinuđena živjeti “negdje između”, u “paralelnim” svjetovima u Bosni i Hercegovini obzirom da je kompletna stvarnost prožeta nacionalnim ključem. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu