Dino Aganović: Sa mnogo truda i napora, sve se može postići

Dino Aganović (izvor: www.europavox.com)

Poruke koje šaljem, i emocije koje iskazujem, kroz svoju muziku su vezane sa mojim sanjarenjem i mojim gubitcima, i direktna su kritika našeg društva. 

Dino Aganović – Hibrid je muzički producent iz Sarajeva. DJ karijeru je započeo sa 16 godina i od tada je producirao mnogo pjesama i videa, a izdao je i album. Svi poznati i talentovani muzičari znaju kako iskoristiti muziku kao platformu za izražaj i kreativnost. Ono što je unikatno kod Dine je njegov pristup definisanju muzike. Naime, umjesto opisivanja muzike njegovim riječima, on dopušta svojim slušaocima da definišu i dožive njegovu muziku na svoj način.

,,Muzika je nepredvidljiva zato što svako ima drugačiji način kako sluša i interpretira muziku”, kaže Dino.

Od početka njegove karijere, muzika koju producira se konstantno mijenja. Početak je bio baziran na club i dance muziku, ali njegova posljednja promjena je preusmjerila fokus na ambijentalnu muziku „za chill atmosferu”, kako kaže.

,,Poruke koje šaljem, i emocije koje iskazujem, kroz svoju muziku su vezane sa mojim sanjarenjem i mojim gubitcima, i direktna su kritika našeg društva”, kaže Dino.

U budućnosti, planira da se fokusira na apstraktni ples i pokret, kaže da je uvijek spreman na nove izazove. Veoma je aktivan i angažovan na svjetskoj muzičkoj sceni. Digitalnu izdavačku kuću „Submarine Vibes“ je pokrenuo 2014. godine i od tada je sarađivao sa 150 umjetnika, uz 60 izdanja, 80 mixova i preko 30 nastupa širom Evrope.

Svaku saradnju, kako kaže, tretira kao unikatnu i specijalnu.

Inspiraciju nalazi i u Sarajevu, gdje provodi većinu svog vremena, te na lokalnoj muzičkoj sceni, dok su njegove pjesme prihvaćene od strane mnogobrojnih fanova. Lansiranjem naslova „Submarine“, njegov novi cilj je promocija eksperimentalne umjetničke scene u Bosni i Hercegovini.

Iako će neko pomisliti, kako je Bosna i Hercegovina teško mjesto za muzičku karijeru, uzimajući u obzir istoriju konflikta i lošu političku i ekonomsku situaciju u državi, Dino nije pesimista. On vjeruje da postoji i više nego dovoljno infrastrukture, uzora, inspiracije i potencijala za uspješnu promociju muzičara u državi.

,,Sa mnogo truda i napora, sve se može postići. Bitno je da se fokusirate samo na sebe i da se edukujete u smislu stvaranja vaše muzike. Također je bitno i da reklamirate svoju muziku i sebe.”

,,Put do cilja je težak. Stoga bih savjetovao sve mlade muzičare, koji vole to što rade, da uvijek traže nove prilike, nova poznanstva i potencijalne saradnike“, zaključuje Dino.

__________________________________________________________________________________

Ovaj članak je ranije objavljen u bosanskom izdanju ASBO Magazina tokom 2019. godine. ASBO je nezavisna publikacija koju je osnovala Fondacija D kao produžetak svoje misije otkrivanja i prikazivanja novih talenata. Magazin ima za cilj da prikaže umjetničke talente i potencijale Bosanaca i Hercegovaca kako bi ih osnažio i pružio međunarodnu platformu da podijele svoj rad, ideje i mišljenja o muzici, modi, umjetnosti i kinematografiji.

Hoyumi is originally from Japan and has lived in London and California among other places. She holds a Bachelors of Law degree in International Public Policy, as well as Masters in Conflict, Security and Development. Previously, Hoyumi has worked as a management consultant and has provided project management services to several Forbes Global 500 clients. Having always been interested in human rights and peace building, she has decided to switch her career focus towards research and policy initiatives.

Vezani članci

Alijansa za istorijski dijalog i odgovornost
Alijansa za istorijski dijalog i odgovornost (AHDA) je dio novog studijskog područja koje istražuje uticaj sukoba na savremenu politiku, društvo i kulture. Ovaj istraživački okvir može poslužiti kada se primjeni na aktivnosti izgradnje mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu, ali i u drugim postkonfliktnim društvima.
Problemi u procesuiranju ratnih zločina shvaćeni kao napad
Procesuiranje ratnih zločina na nivou Bosne i Hercegovine naišlo je na kritike međunarodnih stručnjaka nakon rada na tim predmetima u periodu dužem od deset godina. Zaključuje se da se procesuiraju niže rangirani počinioci, „fragmentiraju“ optužnice ali i više puta vraćaju na doradu, te da postoji nedosljednost u pravnoj kvalifikaciji a ima problema i u primjeni zaštitnih mjera za svjedoke.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu