Radio Active Zenica: Bh. community radio koji oživljava alternativnu scenu mladih u Zenici

Radio Active Zenica je prvi bh. community radio i jedna je od redovnih aktivnosti koje provodi Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica. Ovdje nema crne hronike, politike i reklama, već samo pozitivnih priča i dosta dobre muzike.

Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica nastalo je 1992. godine s ciljem da tokom rata pomogne djeci i ljudima humanitarnim radom i akcijama. Nakon toga se bazirao i na dječija prava što je i danas u fokusu udruženja. U svojim aktivnostima ima i Dječiji parlament, Budi muško klub, debatni klub i produkcijski studio.

Program ovog omladinskog medija kreiraju isključivo djeca i mladi. Ena Čaušević, urednica programa Radio Active Zenica, kao dijete je počela da ide na radionice Dječijeg parlamenta, a radiju se pridružila 2017. godine gdje je urednica već više od dvije godine. Kaže kako članovi/ce radija uspijevaju biti drugačiji od drugih svojim idejama, kreativnošću, sposobnošću, ali i da stalno stiču znanja kroz razne edukacije, seminare i učenjem jednih od drugih. Tako svjež glas Radioaktivaca/ki dolazi do svojih medijskih i radijskih talasa, a oni do svojih članaka, reportaža i emisija.

Ena Čaušević (foto: Alem Bajramović)

„Od emisija imamo trenutno oko 15 live emisija sedmično. Pored toga imamo dnevno jednu ili dvije snimljene emisije, razne suradnje s drugim medijima ili udruženjima s kojima pravimo priloge ili radio emisije. Od kako je osnovan radio vodimo se nekim glavnim principima da nemamo ni u jednom obliku crnu hroniku i negativne vijesti, ne promovišemo političare, političke stranke, nemamo reklame i puštamo neku alternativniju, drugačiju muziku od one koju puštaju druge radio stanice”, ističe Ena.

Ivona Kukić je volonterka, dopisnica, podcasterica i lektorica Radio Active-a. Svoju avanturu u ovom omladinskom mediju započela je u februaru 2020. godine. Kaže kako je prvih mjeseci samo pisala članke, a da je potom proširila svoj rad i na druge medijske obaveze na radiju.

„Imam osjećaj da, od kako sam tu, zapravo samo rastem. Ovo je nešto, gledajući iz ove perspektive, što sam zasigurno trebala uraditi i ranije. Ja sam iz Zenice i za Radio znam jako dugo, tako da mislim da sam trebala da se u sve ovo upustim i u srednjoškolskim danima. Ovo je odlična prilika da otkriješ, prije svega, ono šta tebe zanima, da upoznaš vršnjake koji razmišljaju zdravo, normalno i s kojima možeš da izgradiš ozbiljna i prava prijateljstva“, kaže Ivona.

Ivona nakon završetka fakulteta nije mogla da nađe ozbiljan posao, ali nije željela da bude pasivni posmatrač svoje sudbine, već se kroz Radio Active odlučila neformalno edukovati i stvarati iskustvo rada na radiju. „Ovo je odlična prilika da se osjećaš korisno i da budeš od značaja za lokalnu zajednicu i svoje vršnjake. Pronalaziš svoj glas, ono što voliš, što te pokreće, učiš kako kritički razmišljati, ne bojati se izraziti svoje mišljenje kroz riječ, kroz video ili bilo koju vrstu medijskog sadržaja koji kreiramo“, dodaje Ivona.

Smatra da je Radio Active od neprocjenjivog značaja za mlade ljude prvenstveno u Zenici jer se radi o sigurnom prostoru za ovu populaciju gdje mogu istraživati, učiti, rasti, razvijati se uz druženje i sve ono najljepše što mladost nosi.

Ivona Kukić (foto: Alem Bajramović)

Budući da je ovo community radio koji obuhvaća jedan dio zajednice, tačnije mlade, teme u emisijama su najčešće vezane za lokalnu zajednicu i razne gradske teme poput aktivizma, kulture, umjetnosti, mladih u Zenici i slično. „Obzirom da nam je moto radija „Zračimo pozitivno“, trudimo se da i kroz naš program podržimo pozitivne priče, mlade s idejom, kreativce iz Zenice, ali i Bosne i Hercegovine, koji su pozitivan primjer drugima“, dodaje Ena.

Kenan Beganović je također član udruženja „Naša djeca“ i Radio Active-a. Tu je već tri godine, a sada se najviše bavi pisanjem članaka i uređivanjem društvenih mreža. S dvojicom kolega bio je autor i posuđivao glas za radio dramu koja je ujedno i prva radio drama snimljena u Zenici.

„Nije da nisam bio timski igrač, ali sam volio da individualno rješavam stvari, nekako najviše sebi vjerujem. Ali ovdje sam naučio da se mogu osloniti i na druge ljude, naučio sam da kolektivno rješavamo probleme na koje eventualno naiđemo i zajedno radimo. Mi radimo veoma konkretne stvari, učimo i stičemo razne vještine. Tako da ukoliko ste iz Zenice i želite biti proaktivni dio lokalne zajednice mislim da su „Naša djeca“ i Radio Active pravo mjesto za vas“, kaže Kenan.

Kenan Beganović (foto: Alem Bajramović)

Radio Active nastoji da na svojim radijskim plejlistama ima muziku koju stvaraju lokalni bendovi i muzičari iz Zenice, ali i oni širom Bosne i Hercegovine. Time daju prostor novim muzičkim nadama, a slušateljima/kama drugačije žanrove i zvukove sa svojih radio talasa. U Radio Active-u trenutno je angažirano između 15 i 20 članova/ica koji uključuju voditelje/ke, dopisnike/ce, tehničku podršku i tim za društvene mreže.

U sklopu prostorija radija nalazi se i produkcijski studio gdje lokalni bendovi mogu besplatno održavati probe i snimati pjesme s kvalitetnom opremom i instrumentima. „Bila sam iznenađena koliko zapravo bendova vježba svoje muzičko umijeće u našem studiju. Neki su kroz naše neke evente dobili priliku za svoj prvi nastup. Smatram da je rijetkost da muzičari mogu da vježbaju i stvaraju šta god požele. A uvijek imaju i našu medijsku podršku i mogu da objavljuju na našem youtube kanalu“, objašnjava Ena.

Ono što stvaraju i puštaju Radioaktivci/ke građani i građanke Zenice mogu slušati na FM frekvenciji, a oni van Zenice to mogu uraditi putem njihove web stranice. „Iz dana u dan se susrećemo sa sve pozitivnijim komentarima. Većinom nas zajednica podržava, znaju za nas, pogotovo mlađe generacije. Često nas prepoznaju na ulicama Zenice“, navodi Ena.

Kao i većina nevladinih organizacija i omladinskih aktivnosti i udruženje „Naša djeca“, kao i Radio Active, finansiraju se i opstaju uz podršku donatora i kroz razne projekte. Od Grada Zenica dobili su prostor koji su renovirali i obnovili svojim trudom i zalaganjem. Ipak, to je jedina podrška vlasti, bilo kojeg nivoa, koju su dobili.

Radio Active (foto: Alem Bajramović)

Alem je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Goražda. Bachelor je Međunarodnih odnosa i diplomatije. Student je Sigurnosnih i mirovnih studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Bavi se fotografijom i angažiran je u medijima i NVO sektoru.

Vezani članci

Amila Ramović: Prava umjetnost posjeduje progresivnu i kritičku misao
Amila Ramović, docentica na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, za Balkan Diskurs govori o kritičkom mišljenju kroz umjetnost.
Mirza Mustafagić i kampanja „I ti možeš biti ta osoba“, borba za onkološke pacijente
Povjerenje ljudi se teško stiče, ali ako ga dobijete, onda se to treba i iskoristiti u najpozitivnijem mogućem smislu. Ovako svoju priču počinje influenser Mirza Mustafagić, koji je jako dobro poznat bosanskohercegovačkoj javnosti i šire, a podrška je mladima i svima koji kažu svoje mišljenje i stoje iza njega, što je raritet danas jako vrijedan i treba ga čuvati. Pokretač je i inicijative „I ti možeš biti ta osoba“, borbe za onkološko odjeljenje Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu