Multimedijalno takmičenje MIR

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo) da dostave kreativne multimedijalne sadržaje koji se bave temama vezanim za ideje mira, pomirenja i međukulturalnog razumjevanja u regionu Zapadnog Balkana.

Sadržaji dostavljeni u okviru ovog takmičenja će biti predstavljeni na platformi Balkan Diskursa, a pobjednički radovi će biti objavljeni i u novom magazinu MIR. Ovaj magazin, u printanom izdanju, ima za cilj predstavljanje priča i alternativnih pogleda na društvo, istoriju, kulturu, nejednakost, ljudska prava, pravdu i politiku u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, sa ciljem da naš region postane razumljiviji i transparentniji kako za lokalnu tako i za međunarodnu publiku. Magazin će biti objavljen tokom 2021. godine, na bosanskom i engleskom jeziku, a njegova izrada je podržana od strane King's College London, London School of Economics and Political Science, University of the Arts London, VII Akademije i razvojnih grantova CPI.

NAGRADE:

Devet najboljih sadržaja u tri kategorije će biti nagrađeni novčanim nagradama i to:

I mjesto = 300 KM / 150 €

II mjesto = 200 KM / 100 €

III mjesto = 100 KM / 50 €.

USLOVI ZA PRIJAVU:

– Osobe u dobi od 18 do 35 godina;

– Osobe sa prebivalištem u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo);

– Sadržaj mora biti djelo učesnika takmičenja.

ROK ZA PRIJAVU: 15. jul 2021. godine

SMJERNICE ZA KREIRANJE SADRŽAJA:

Sljedeće vrste multimedijalnog sadržaja su prihvatjlive:

VIZUALNI SADRŽAJ I (crteži, ilustracije i karikature);

VIZUALNI SADRŽAJ II (fotografije i grafička riješenja);

– ESEJ ILI KRATKA PRIČA (500 – 1000 riječi).

Sadržaj koji kreirate može biti u bilo kom tonu – duhovit, edukativan, lične prirode, inspirativan, emocionalan, itd. Samo je bitno da je sadržaj inspirisan i vezan za ideje mira, pomirenja i međukulturalnog razumjevanja u regionu Zapadnog Balkana. KREATIVNOST JE DOBRODOŠLA!

PRAVILA ZA SLANJE PRIJAVE:

Prijave za takmičenje šaljite na [email protected] sa naznakom ,,Multimedijalno takmičenje MIR”. U emailu je potrebno poslati slijedeće:

– Vizualni sadržaj u visokoj rezoluciji (150dpi – 300dpi) ili tekst u word formatu;

– Kratki opis podneska (1 – 3 rečenice);

– Podaci o podnosiocu: Ime, prezime, datum rođenja, grad i zemlja prebivališta;

– Potvrda podnosioca da CPI i Balkan Diskurs imaju dozvolu da podneseni sadržaj koriste za potrebe magazina MIR (1 rečenica).

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA:

Tri najbolja sadržaja će biti proglašena do kraja avgusta 2021. godine.

ZA VIŠE INFORMACIJA O TOKU TAKMIČENJA I PROGLAŠENJU POBJEDNIKA, PRATITE CPI I BALKAN DISKURS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA – @pcrcbih i @balkandiskurs.

Vezani članci

Studij o Rusiji, Euroaziji i Istočnoj Evropi u Velikoj Jabuci: Razgovor sa Alexanderom Cooleyem
,,Svjedoci smo da mnoge prakse i norme za ljudska prava bivaju napadnute širom svijeta. Snage nacionalizma i populizma se mogu vidjeti naročito u našem regionu. Postoji percepcija da Sjedinjene Američke Države više nisu angažovan nadzornik ljudskih prava kao što je to nekada bilo.”, navodi Cooley.
Nedostatak posla tjera balkansku omladinu
Tokom protekle decenije, nezaposlenost među mladima na Zapadnom Balkanu bila je stalna tema. Mladi ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova masovno napuštaju Balkan u potrazi za boljim poslom i šansom za kvalitetniji život.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu