Sarajevo podržava ukrajinski narod i stoji uz Ukrajinu

Foto: Benisa Bibuljica

U danima kada se obilježava 30 godina od početka najduže opsade u modernoj historiji jednog glavnog grada, više stotina građanki i građana Sarajeva protestovalo je protiv agresije Rusije na Ukrajinu, šaljući jedinstvenu poruku da suosjećaju s narodom Ukrajine, apelujući na bosanskohercegovačke vlasti da osiguraju mogućnost boravka ukrajinskih izbjeglica u našoj državi duže od 30 dana.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva je kazala da svakodnevna patnja ukrajinskog naroda podsjeća na patnju građana Sarajeva ali i svih Bosanaca i Hercegovaca tokom agresije. „To u nama budi teške emocije i izaziva potrebu da podržimo ukrajinski narod“, kazala je Karić na protestu „Stojimo uz Ukrajinu“, koji je organizirao Centar za postkonfliktna istraživanja 09. aprila u Sarajevu.

Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva (foto: Benisa Bibuljica)

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da je podrška Ukrajini obaveza svih nas koji vjerujemo u pravdu, jednakost, toleranciju i mir. „Podrška Ukrajini je podrška svim žrtvama i preživjelima koji su osjetili ili i dalje osjećaju nepravdu, zločine i genocid, od Bosne i Hercegovine, Ruande, pa do Sirije, Jemena i tako dalje“, kazala je Šarić.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja (foto: Benisa Bibuljica)

Apelovala je na Vijeće ministara BiH da riješi pitanje boravka ukrajinskih izbjeglica na području BiH, obzirom da sada mogu biti u našoj državi samo 30 dana. 

„Činjenica da nakon 45 dana čitav svijet je uz nas, podržava nas i podupire ne samo riječima već i prikupljanjem humanitarne pomoći je vrlo važna za Ukrajince. To za nas znači – pobijedit ćemo!“, kazao je Serhii Miniailo, otpravnik poslova ambasade Ukrajine u BiH, dodavši da je „svjetlo na našoj strani i postoji nada za istinom“. 

Serhi Miniailo, otpravnik poslova ambasade Ukrajine u BiH (foto: Benisa Bibuljica)

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, ispred kojeg je održan mirni protest „Stojimo uz Ukrajinu“, kazao je da je moralna obaveza svih nas da budemo na strani Ukrajine. „Mi znamo da niko nikada na dugi rok ne izvuče poruke. Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami. Svaka ratna slika iz Ukrajine doziva prizore iz 90- tih. Mi najbolje u Evropi znamo šta se tamo dešava“, kazao je Mustafić.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu (foto: Benisa Bibuljica)

Tatjana Milovanović, programska direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, je kazala da je agresija na Ukrajinu počela 24. februara 2022. godine, hiljade civila je ubijeno, među kojima i preko 130 djece, stotine hiljada ljudi je izgubilo svoje domove, na hiljade objekata je uništeno, uključujući nacionalne spomenike, bolnice i historijske građevine. „Ovaj mirni protest je organizovan kao podrška Grada Sarajeva, civilnog društva i građana narodu Ukrajine i svim nedužnim žrtvama mržnje, podjela i terora“, kazala je Milovanović. 

Foto: Benisa Bibuljica

Prisutnima ispred Narodnog pozorišta na protestu podrške “Stojimo uz Ukrajinu” pridružile su se mnogobrojne poznate ličnosti iz svijeta kulture, politike ali i predstavnici ambasada Velike Britanije, Norveške, Poljske, Austrije, Slovačke, Švedske, Češke i SAD-a.

Foto: Benisa Bibuljica

Saša Magazinović, državni zastupnik i predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) je kazao da je moralna i svaka druga obaveza u Sarajevu ali i u BiH izraziti stav o ruskoj agresiji na Ukrajinu. „Glas protiv ruske agresije posebno smo dužni podići svi mi koje je bolila tuđa šutnja i okretanje glave na drugu stranu“, kazao je Magazinović. 

Mirni protest „Stojimo uz Ukrajinu“ je pratila muzička izvedba Belme Alić na violončelu. 

Muzička izvedba Belme Alić na violončelu (foto: Benisa Bibuljica)

Vezani članci

#ZajednoSeSjećamo: 24 sata za sjećanje i opomenu
,,Za mrtve i za žive – moramo svjedočiti.” – Elie Wiesel Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) i Memorijalni centar Srebrenica udružili su se s koalicijom ,,Together We Remember” (Zajedno se sjećamo) kako bi učestvovali u 24-satnom virtualnom bdijenju u znak sjećanja na žrtve genocida i masovnih zločina, 30. aprila 2020. godine. Događaj je okupio vodeće …
Istraživanje masovnih grobnica kao sredstvo ispravke zločina
,,Nasilni konflikti su društvene katastrofe koje temeljno mijenjaju povjerljive odnose u društvu. Povjerenje se lako izgubi i treba puno vremena da se obnovi.” - Kirsten Voigt Juhl, Univerzitet  Stavanger

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu