Centar “Mali svijet”: Pomoć djeci za svjetliju budućnost

Foto: privatna arhiva

Koristeći savremene pristupe i terapijske tehnike Udruženje građana Centar za ranu intervenciju djece s poteškoćama u razvoju “Mali svijet” više od 12 godina pokušava omogućiti djeci u dobi od 18 mjeseci do šest godina lakše savladavanje svakodnevnih prepreka i poteškoća s kojima se suočavaju kako bi dostigli svoj puni potencijal u najranijem periodu, kao i svjetliju budućnost.

 Vođeni vizijom da svako dijete dobije priliku za ranom intervencijom i mogućnošću da postigne puni potencijal u Centru “Mali svijet” boravi 170 djece, od kojih je 110 u centru u Bistracu (Lukavac) i 60 u podružnici u Dubravama (Živinice) a s kojima rade 23 stručnjaka. 

„Centar “Mali svijet” se bavi sistemskom rehabilitacijom djece s poteškoćama u razvoju u najranijoj dobi. Svojim radom nastojimo pomoći djeci s teškoćama u razvoju i njihovim porodicama, s posebnim fokusom na djecu s autizmom“, kazao je Almedin Imširović, izvršni direktor Centra “Mali svijet”. 

U proteklih 12 godina, Centar “Mali svijet” pružao je podršku za stotine djece i njihovih roditelja s kojima je radilo desetine terapeuta. Mnogo sretnih ali i tužnih priča, kako je kazao Imširović, ispratili su uposlenici Centra dajući svoj maksimum kako bi djeci omogućili sretnije djetinjstvo i svjetliju budućnost. 

U Centru boravi 170 djece, od kojih je 110 u Centru u Bistracu (Lukavac), a 60 u Centru u Dubravama, Živinice. (Foto: privatna arhiva)

Imširović je pojasnio da se finansiraju iz budžeta grada Lukavca i dijelom od austrijske organizacije “Red Charity”, kao i apliciranjem na projekte i dobijanjem donacija. „Centar je opremljen s modernom i didaktičkom opremom, jako stručnim ali i mladim kadrom“, istaknuo je Imširović. 

U radu, kako je pojasnio, susreću se s djecom s raznim teškoćama u razvoju, najčešće autizmom, govorno-jezičkim poteškoćama, ADHD. ,,Sve je više djece koja su ili imaju neke razvojne teškoće, sve je više vremena provedenog ispred nekog medija (televizije, mobitela, tableta,…) što automatski djeluje i utječe na neko od razvojnih odstupanja“, dodao je Imširović.

U saradnji s Međunarodnom humanitarnom organizacijom “World Vision”, Centar je pokrenuo akciju “Budi Mali svijet”, koja je trajala 360 dana, a putem koje su skupili sva potrebna sredstva za restauraciju objekta područne škole Bistrac Donji koji je ustupljen za rad centra od strane mjesne zajednice Bistrac Donji i tadašnje Opštine Lukavac. U akciju su bili uključeni svi privatni subjekti s područja Lukavca, od kojih neki i dalje podržavaju rad centra “Mali svijet”. 

Nakon niza edukacija koje su prošli uposlenici Centra “Mali svijet”, Imširović je kazao da su potpisali i saradnju s austrijskom ProMente akademijom, s kojom će proći devet modula edukacije a sve s ciljem unapređenja rada.  

U Centru sprovode neurofeedback tretman, tretman senzorne integracije te tretmane defektologa i logopeda, kao i prve preglede i opservacije, rad po ABA metodi i tako dalje.

„U prošloj godini broj individualnih tretmana i pruženih usluga u Centru je bio 43.000“, kazao je Imširović, naglasivši da Centar pruža podršku onima kojima je najviše potrebna uz pomoć prijatelja iz Rotary klubova, među kojima je i Rotary klub Lukavac. 

Centar je sproveo brojne edukacije, a potpisali su i saradnju s austrijskom ProMente akademijom. (Foto: privatna arhiva)

Uskoro bi trebali započeti i implementaciju projekta s ciljem doprinosa uspješnoj rehabilitaciji i održivosti Centra “Mali svijet” a koji finansiraju Rotary club Wien Donau i Rotary International.

Generalno govoreći Imširović je poručio roditeljima da puste dijete da bude dijete, da padne, isprlja se, popne na drvo, baca kamen, druži s vršnjacima i tome slično. „Ostavite moderne tehnologije sa strane. Ne dopustite da vam dijete odgaja jedan od medija jer takav odgoj dolazi na naplatu kasnije“, istaknuo je Imširović.

Selmir Smajić je obučeni Balkan Diskurs dopisnik iz Lukavca.Student je druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a iza sebe ima nekoliko značajnih godina iskustva u nevladinom sektoru. Prepoznatljiv je po svojoj pozitivnoj energiji, samopouzdanju i čvrstim prijateljstvima. Sebe opisuje kao altruističnu i asertivnu osobu, i vodi se Siltanenovim citatom: "Ljudi koji su dovoljno ludi da misle da mogu da promijene svijet, zapravo su oni i koji mogu to da urade". Svoju budućnost isključivo vidi u zajedništvu i rodnoj Bosni i Hercegovini. Teme koje možemo da očekujemo od Selmira jesu priče bazirane na pozitivnim promjenama koje mladi pokreću u svojim zajednicama, neophodni humanitarni rad, a kao jedan od mladih, nastaviće da se trudi i u budućnosti da utiče na svoje vršnjake za promjene koje će donijeti bolje sutra za sve nas.

Vezani članci

Ratni zločinci u Španiji za vrijeme i nakon Frankove diktature
José León Ramírez Reina je umro 31. marta 1994. godine usljed zatajenja srca u bolnici na jugu Španije. Imao je 87 godina. Prije toga živio je u Madridu i Sevilji, u ekstravagantnoj vili po imenu La Carlina. Bio je poznat po organizaciji elitnih zabava i bogatoj kolekciji umjetnina. Ramírez Reina stigao je u Španiju na veoma neobičan način. Nakon bijega iz Njemačke preko Danske i Norveške, srušio je svoj avion na obalu San Sebastiana u Španiji u maju 1945. godine.
Upozorenje sjećanjem kroz umjetnički izričaj
Iako je ratni period iza nas, njegove posljedice su vidljive i danas. Muzeji širom BiH pokušali su da kroz pojedine izložbe dočaraju barem dio dešavanja i da prikažu teške situacije u kojima se nalazilo stanovništvo ove zemlje.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu