Mladi zajedno za pomirenje

Sa ciljem prevazilaženja predrasuda i kreiranjem prostora za mlade, gdje mogu iznijeti svoja mišljenja, doprinjeti razvoju zajednice, a istodobno da budu uvaženi i poštovani, formirana je platforma “Mladi za pomirenje”.

Sa ciljem prevazilaženja predrasuda i kreiranjem prostora za mlade, gdje mogu iznijeti svoja mišljenja, doprinjeti razvoju zajednice, a istodobno da budu uvaženi i poštovani, formirana je platforma “Mladi za pomirenje”. Predstavljaju je različite omladinske organizacije iz Prijedora, a projekte koje rade već drugu godinu podržava Vijeće Evrope.

Dosadašnjim projektima koje je realizirao Centar za mlade “KVART” iz Prijedora u saradnji sa “Čisto srce” i “Optimisti 2004”, doprinjeli su boljim odnosima među mladima, a pokazatelj je uključivanje i velikog broja mladih u organizovanje i realizovanje različitih događaja.

“Generalno, veliki je problem za ovako kratko vrijeme očekivati neke veće pomake, naročito u društvu, gdje su letargija, pasivnost i izgubljeno povjerenje među mladima jedan od većih problema”, kazao je Branko Ćulibrk.

On kao značajan rezultat rada i djelovanja grupe “Mladi za pomirenje” vidi povećan broj kulturnih aktivnosti za mlade, te aktivniji društveni angažman.

Tokom prve godine rada, mladi uključeni u aktivnosti su prošli intenzivan program treninga i obuka u vezi načina osnivanja i vođenja omladinskih organizacija.

Organizovali su i “Street art” radionice koje je vodio poznati beogradski grafiter Artez. Svi učesnici su imali priliku da saznaju šta je ulična umjetnost, upoznaju se sa njenim tehnikama i uče likovno izražavanje u drugačijem obliku. Kao završnica radionice, svi učesnici su imali priliku da učestvuju u zajedničkom oslikavanju zida, koji je ostao kao poklon gradu Prijedoru. Održana je i radionica reciklaže papira. Učesnici su se edukovali o pravilnom postupanju s otpadom, te kako na koristan i kreativan način mogu iskoristiti papirni otpad i od starog napraviti novi papir.

YOUTH UNITE FOR RECONCILIATION

Povodom međunarodnog dana mira shvatajući određene znakove etničke mržnje te kritikujući neprihvatljive poruke na javnim prostorima, mladi Prijedora i Kozarca su odlučili da preuzmu inicijativu i prekreče uvredljive grafite. Pored toga izrađen je i mini mural na području Starog grada u Prijedoru sa jasnom porukom mira i tolerancije.

Predstavnici “Mladi za pomirenje“ svjesni su da ove aktivnosti ne mogu u potpunosti da utiču da se promijeni svijest, ali smatraju da su dobar put ka poboljšanju života mladih osoba. Kroz iskreno druženje i zanimljive ideje, ističu da se može bar malo svjetlosti unijeti u surovu današnjicu.

Ono na čemu će raditi u budućnosti su kulturni događaji u vidu koncerata, različitih radionica, javnih nastupa, pozorišnih predstava i izložbi.

Ovaj članak je nedavno nagrađen u okviru omladinskog takmičenja ”Srđan Aleksić” organizovanog od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI). Takmičenje ima za cilj da pruži mladim ljudima priliku da otkriju, prikupe i dijele priče o izgradnji mira, moralnoj hrabrosti i međuetničkoj saradnji u njihovim lokalnim zajednicama i podržano je od strane Nacionalnog fonda za demokratiju (NED). Kroz ovo takmičenje, CPI želi da inspiriše mlade da preuzmu aktivnu ulogu u promociji pozitivnih primjera ljudi u Bosni i Hercegovini koji svojim postupcima mjenjaju živote drugih.

Erna Duratović je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Prijedora.

Vezani članci

Upozorenje sjećanjem kroz umjetnički izričaj
Iako je ratni period iza nas, njegove posljedice su vidljive i danas. Muzeji širom BiH pokušali su da kroz pojedine izložbe dočaraju barem dio dešavanja i da prikažu teške situacije u kojima se nalazilo stanovništvo ove zemlje.
Gaša Miladinović: Stilska superzvijezda sa Balkana
Sarajevo je mjesto gdje se lokalni talent pokušava distancirati od centralizovanih ideja. U prvom planu je stilistica Gordana 'Gaša' Miladinović.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu