Mladi zajedno za pomirenje

Sa ciljem prevazilaženja predrasuda i kreiranjem prostora za mlade, gdje mogu iznijeti svoja mišljenja, doprinjeti razvoju zajednice, a istodobno da budu uvaženi i poštovani, formirana je platforma “Mladi za pomirenje”.

Sa ciljem prevazilaženja predrasuda i kreiranjem prostora za mlade, gdje mogu iznijeti svoja mišljenja, doprinjeti razvoju zajednice, a istodobno da budu uvaženi i poštovani, formirana je platforma “Mladi za pomirenje”. Predstavljaju je različite omladinske organizacije iz Prijedora, a projekte koje rade već drugu godinu podržava Vijeće Evrope.

Dosadašnjim projektima koje je realizirao Centar za mlade “KVART” iz Prijedora u saradnji sa “Čisto srce” i “Optimisti 2004”, doprinjeli su boljim odnosima među mladima, a pokazatelj je uključivanje i velikog broja mladih u organizovanje i realizovanje različitih događaja.

“Generalno, veliki je problem za ovako kratko vrijeme očekivati neke veće pomake, naročito u društvu, gdje su letargija, pasivnost i izgubljeno povjerenje među mladima jedan od većih problema”, kazao je Branko Ćulibrk.

On kao značajan rezultat rada i djelovanja grupe “Mladi za pomirenje” vidi povećan broj kulturnih aktivnosti za mlade, te aktivniji društveni angažman.

Tokom prve godine rada, mladi uključeni u aktivnosti su prošli intenzivan program treninga i obuka u vezi načina osnivanja i vođenja omladinskih organizacija.

Organizovali su i “Street art” radionice koje je vodio poznati beogradski grafiter Artez. Svi učesnici su imali priliku da saznaju šta je ulična umjetnost, upoznaju se sa njenim tehnikama i uče likovno izražavanje u drugačijem obliku. Kao završnica radionice, svi učesnici su imali priliku da učestvuju u zajedničkom oslikavanju zida, koji je ostao kao poklon gradu Prijedoru. Održana je i radionica reciklaže papira. Učesnici su se edukovali o pravilnom postupanju s otpadom, te kako na koristan i kreativan način mogu iskoristiti papirni otpad i od starog napraviti novi papir.

YOUTH UNITE FOR RECONCILIATION

Povodom međunarodnog dana mira shvatajući određene znakove etničke mržnje te kritikujući neprihvatljive poruke na javnim prostorima, mladi Prijedora i Kozarca su odlučili da preuzmu inicijativu i prekreče uvredljive grafite. Pored toga izrađen je i mini mural na području Starog grada u Prijedoru sa jasnom porukom mira i tolerancije.

Predstavnici “Mladi za pomirenje“ svjesni su da ove aktivnosti ne mogu u potpunosti da utiču da se promijeni svijest, ali smatraju da su dobar put ka poboljšanju života mladih osoba. Kroz iskreno druženje i zanimljive ideje, ističu da se može bar malo svjetlosti unijeti u surovu današnjicu.

Ono na čemu će raditi u budućnosti su kulturni događaji u vidu koncerata, različitih radionica, javnih nastupa, pozorišnih predstava i izložbi.

Ovaj članak je nedavno nagrađen u okviru omladinskog takmičenja ”Srđan Aleksić” organizovanog od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI). Takmičenje ima za cilj da pruži mladim ljudima priliku da otkriju, prikupe i dijele priče o izgradnji mira, moralnoj hrabrosti i međuetničkoj saradnji u njihovim lokalnim zajednicama i podržano je od strane Nacionalnog fonda za demokratiju (NED). Kroz ovo takmičenje, CPI želi da inspiriše mlade da preuzmu aktivnu ulogu u promociji pozitivnih primjera ljudi u Bosni i Hercegovini koji svojim postupcima mjenjaju živote drugih.

Erna Duratović je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Prijedora.

Vezani članci

PRONI: Mladi su neprocjenjiv kapital
„Samo zamislite, usudite se i pitajte – PRONI tim ima odgovor“, kazala je Miroslava Milivojević, polaznica PRONI Akademije omladinskog rada u Banja Luci.
Neosvještenost mladih – put ka ekološkoj degradaciji
U anketi sprovedenoj između 70 mladih o uzrocima onečišćenja, njih polovina baca staklene boce u smeće ne vodeći računa gdje će taj otpad završiti. Oko 92 posto njih to opravdava činjenicom da u blizini mjesta stanovanja nema dovoljno kontejnera za sve vrste otpada.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu